Buka ménu utama

Guha Ranggawulung nyaéta guha anu aya di kampung Samawa Dusun Nagaracina Desa Setiawaras Kacamatan Cibalong.[1] Ieu guha remen didatangan ku peziarah kalayan niat husus (mistik), utamana dina bulan Mulud jeung Romadhon dina unggal taunna.[1] Guha anu rohangan hareupna kawilang gede ieu, disakralkeun pisan ku warga masarakat di sabudeureunna, ku kituna kaasrian katut kaendahnna ogé ka jaga pisan.[1] Ieu guha mibanda dua undakan, lulurung luhur anu legana kurang leuwih 75 meter, biasa digunakeun pikeun ritual tapa (Meditasi/Samadhi), dina ieu rohang aya stalactite anu has jeung unik kayaning wangun wayang golek anu ngajajar, anu satuluyna ku masarakat satempat dingaranan Guha Wayang.[1] Lulurung handap anu panjangna kurang leuwih 210 meter mangrupa saluran cai anu ujungna di lulurung anu nutup (sump).[1] Perenahna ieu guha kurang leuwih 124 meter ti jalan desa jeung 1,5 km ti jalan raya Karangnunggal.[1]

Mitos sabudeureun Guha RanggawulungÉdit

Mitos sabudeureun Guha Ranggawulung nyaéta can kapaluruh saha ari saenyana Ranggawulung anu dijadikeun ngaran éta wewengkon teh. Tapi ieu tokoh anu katelah Eyang Ranggawulung téh dimakamkeun di luhureun bukit perkemahan Ranggawulung.[2]

RujukanÉdit

  1. a b c d e f "Gua Ranggawulung-Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi Jawa Barat". www.disparbud.jabarprov.go.id. Diakses tanggal 2017-10-27. 
  2. "Ranggawulung, Misteri dan Mitos di Sekitarnya - KOTASUBANG.com". www.kotasubang.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-10-27.