Béda révisi "Matematika"

2 bita ditambahkeun ,  13 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[Image:Euclid.jpg|right|thumb|220px|[[Euclid]], Matématikawan Yunani, abad 3 sateuacan [[Taun Maséhi]], digambar ku [[Raphael]] dina ''[[The School of Athens]]''.<ref>Taya potrét atawa gambar Euclid anu digambar nalika manéhna hirup anu tahan tepi ka kiwari. Kukituna gambaranana gumantung ka tukang gambarna (''tingali ogé: [[Euclid]]'').</ref>]]
 
'''Matématika''' (dina basa Inggris disebut, '''mathematics''' atawa '''math''') nyaéta élmu pangaweruh anu museurkeun dirina dina konsép-konsép sarupaning [[kuantitas]], [[struktur]], [[rohang]], andkatut [[parobahan]], sarta mangrupa widang akademik anu maluruhna. [[Benjamin Peirce]] nyebutkeun yén matématika téh "élmu nu ngahasilkeun kacindekan nu diperlukeun".<ref>Peirce, p.97</ref>
Praktisi matématika séjénna nyebutkeun yén matématika téh élmu ngeunaan pola, sarta [[matématikawan]] téh tukang néang atawa nalungtik pola-pola anu aya dina [[wilangan]], rohang, [[sains]], [[komputer]], gambaran [[abstrak]] atawa di mana waé ayana.<ref>[[Lynn Steen|Steen, L.A.]] (April 29, 1988). ''The Science of Patterns.'' [[Science (journal)|Science]], 240: 611–616. and summarized at [http://www.ascd.org/portal/site/ascd/template.chapter/menuitem.1889bf0176da7573127855b3e3108a0c/?chapterMgmtId=f97433df69abb010VgnVCM1000003d01a8c0RCRD Association for Supervision and Curriculum Development.]</ref><ref> [[Keith Devlin|Devlin, Keith]], ''Mathematics: The Science of Patterns: The Search for Order in Life, Mind and the Universe'' (Scientific American Paperback Library) 1996, ISBN 9780716750475 </ref> Matématikawan ngéksplorasi konsép-konsép éta pikeun ngarumuskeun [[konjéktur|konjéktur-konjéktur]] atawa [[téori|téori-téori]] anyar sarta mengkuhkeun bener-henteuna ku cara [[déduksi]] nu ''[[rigorous|kukuh]]'' tina pilihan [[aksioma]] tur [[définisi]] nu jelas tur cocog.<ref>Jourdain</ref>
 
3.120

éditan