Béda révisi "Ovum"

209 bita dipupus ,  14 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m (robot Adding: fi, pl, pt, uk, zh)
m
[[Image:Ovum.png|right|thumb|Ovum manusa]]
'''Ovum''' (atawa sacara bébas, '''endog''' atawa '''sél endog''') nyaéta [[sél]] kelamin/séks [[bikang]]/wanoja atanapi [[gamét]]. Boh [[sato]] atawa [[siki]] tatangkalan mibanda endog. Istilah '''ovule''' dipaké pikeun endog siki tutuwuhan sarta pikeun endog ngora sato. Kecap ieu diturunkeun tina kecap [[basa Latin|Latin]] ''ovum'' (lobajamak ''ova'') pikeun [[endog]].
 
Dina sato nu leuwih luhur, endog dihasilkeun ku [[organ (anatomi)|organ]] nu disebut [[ovarium]]. Dina sato [[ovipar]] (sadayasakabéh [[manuk]], kalolobaan [[lauk]], [[amfibi]], jeung [[réptil]]) endogna tumuwuhkeun lapisan panyalindungan nu dibawa ngaliwatan [[oviduk]] ka luar awak. Endog ieu [[fértilisasi|dibuahan]] ku [[spérma]] jalu boh di jero (kawas manuk) atawa saluareun awak bikangna (kawas lauk). Satutasna dibuahan, lajeng tumuwuh [[émbrio]], nu kaparaban ku gizi nu dikandung ku endog., Itterus thenmegar hatchesdi fromluar theawak egg, outside the mother's bodyindungna. SeeBaca [[eggendog (biologybiologi)]] forpikeun asawala discussionngeunaan of eggs ofendog oviparoussato animalsovipar.
 
Dina sato [[vivipar]] (kaasup [[manusa]] sarta sakabéh [[mamalia]] plaséntal), ovumna téh dibuahan di jero awak bikangna, nu lajeng émbriona tumuwuh dina [[rahim|rahim/uterus]] nepi ka borojolna. Salila dina kandungan, émbrio ieu nampa zat gizi langsung ti indungna.
In the [[viviparous]] animals (which include [[human]]s and all other placental [[mammal]]s), the ovum is fertilized inside the female body, and the embryo then develops inside the [[uterus]] until it is born. It receives nutrition directly from the mother.
The ovum is the largest [[biological cell|cell]] in the human body, typically visible to the naked eye without the aid of a [[microscope]] or other magnification device.
 
Ovum mangrupakeun [[sél (biologi)|sél]] pangbadagna dina awak manusa, bisa ditempo ku panon langsung.
There is an intermediate form, the [[ovoviviparous]] animals: the embryo develops within and is nourished by an egg as in the oviparous case, but then it hatches inside the mother's body shortly before birth, or just after the egg leaves the mother's body. Some fish, reptiles and many [[invertebrate]]s use this technique.
 
Aya sato [[ovovivipar]] panengah: émbriona tumuwuh sakumaha dina kasus ovipar, tapi terus kaluar méméh borojol. Nu kieu mah ilaharna sabangsaning lauk, réptil jeung [[invertebrata]].
 
==Tempo ogé==
11.750

éditan