Béda révisi "Bisma"

28 bita ditambahkeun ,  12 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
{{Kotakinfo wayang|
{{TMH Infobox|
| ImageGambar = Bheeshma oath by RRV.jpg
| CaptionKaterangan = Bisma (katuhu) bersumpah moal nikah saumur hirupna. Lukisan karya Raja Ravi Varma.
| Ngaran = Bisma
| Devanagari = भीष्म; देवव्रत
}}
'''Bisma''' ([[Basa Sanskerta|Sanskerta]]: भीष्म, ''Bhīshma'') lahir kalayan ngaran '''Dewabrata''' ([[Basa Sanskerta|Sanskerta]]: देवव्रत, ''Dévavrata''), nyaéta salah sahiji inohong utama dina [[wiracarita]] ''[[Mahabharata]]''. Manéhna téh putera ti pasangan Prabu [[Santanu]] jeung [[Dewi Gangga]]. Manéhna ogé mangrupa aki ti [[Pandawa]] jeung [[Kurawa]]. Sawaktu ngora manéhna ngaranna Dewabrata, tapi diganti jadi Bisma saprak manéhna sumpah moal kawin saumur hirup. Bisma ahli dina sagala wanda peperangan sarta pohara dipikaajrih ku [[Pandawa]] sarta [[Kurawa]]. Manéhna gugur dina hiji perang badag di [[Kurukshetra]] ku panah anu dilepaskan ku [[Srikandi]] kalayan bantuan [[Arjuna]]. tapi manéhna henteu pupus dina waktu éta ogé. Manéhna sempet hirup salila sawatara poé sarta nyaksian kaancuran para [[Kurawa]]. Manéhna ngaleupaskeun nafas panungtungan waktu panonpoé aya di kalér (''Uttarayana'').
 
{{stub}}
 
== Harti ngaran ==
 
Ngaran ''Bhishma'' dina [[basa Sanskerta]] hartina "Manéhna anu sumpahnyangalakonan dahsyatsumpah (hébat)beurat", alatan manéhna bersumpahsumpah baris hirup membujanglalagasan salawasna sarta henteu mewarisingawariskeun tahta karajaanana. Ngaran Dewabrata digantiandiganti jadi Bisma alatan manéhna ngalakonan ''bhishan pratigya'', nyaéta sumpah pikeun membujanglalagasan salawasna sarta moal mewarisinarima warisan tahta ti bapana. Hal éta dikarenakandisababkeun Bisma henteu hayang manéhnaaya sartapapaséaan turunananaantara berselisihmanéhna jeung turunan [[Satyawati]], ibuindung téréna.
 
== Kalahiran ==
 
Bisma mangrupa penjelmaanpawujudan salah sahiji ti [[Astawasu|Dalapan Wasu]] anu berinkarnasingalakonan inkarnasi minangkasalaku manusa anu lahir ti pasangan [[Dewi Gangga]] sartajeung Prabu [[Santanu]]. Nurutkeun kitabbuku [[Adiparwa]], Dalapan Wasu ngajanggélék jadi manusa alatan dikutukkatulah luhurlantaran gawénana anu geus maok lembusapi sakti milik Resi [[WasisthaWasista]]. Dina lalampahanana nuju ka bumi, maranéhanana papanggih jeung Dewi Gangga anu ogé daékrék turun ka dunya pikeun jadi pamajikan putera Raja [[Pratipa]], nyaéta [[Santanu]]. Dalapan Wasu saterusna nyieun kasapukan kalawanjeung [[Dewi Gangga]] yén maranéhanana baris ngajanggélék minangkasalaku dalapan putera Prabu [[Santanu]] sarta dilahirkan ku Dewi Gangga. Bisma mangrupa penjelmaanpawujudan Wasu anu ngaranna Prabhata.
 
== KahirupanAwal mimitikahirupan ==
[[Image:Razmnama Dronacharya.jpg|right|240px|thumb|"Maotna Bisma". Lukisan ti kitabbuku ''Razmnama'', atawa ''[[Mahabharata]]'' vérsi [[Persia]].]]
 
Samentara tujuh lanceukna anu geus lahir maot alatan ditenggelamkanditeuleumkeun ka [[walungan Gangga]] ku ibuindung maranéhanana sorangan, Bisma jununmah bisa salamet alatan gawénapolah indungna dicegahkaburu kanyahoan sarta dihalangan ku bapana. SaterusnaSatuluyna, sangDewi ibuGangga naek ka surga mawa Bisma anu masih orok ka surga, ninggalkeun Prabu [[Santanu]] sorangan. Sanggeus 36 warsihtaun ti saterusnaharita, Sang Prabu manggihan puteranya sacara henteu ngahaja di hilir [[walungan Gangga]]. [[Dewi Gangga]] saterusnasatuluyna mikeun anakéta kasebutbudak ka Sang Prabu, sarta mikeunanaméré ngaran DewabrataDéwabrata. DewabrataDéwabrata saterusnasatuluyna jadi pangeranpangéran anu calakan sarta gagah, sartaogé dicalonkan minangkasalaku pewarispawaris karajaan. Tapi alatan jangjina ka Sang Dasapati, ayahbapana [[Satyawati]] (ibuindung téréna), manéhna relaréla pikeun henteu mewarisinarima waris tahta sarta henteu nikahkawin saumur hirup ambéh jaga turunanana henteu memperebutkansilih rebut tahta karajaan jeung turunan Satyawati. Alatan ketulusannyakeihlasna kasebut, manéhna dibéré ngaran Bisma sarta dianugerahidisinugrahan ambéh sanggup soméahlayeut jeung Sang Déwa Waktu kunu kitunatemahna manéhna bisa nangtukeun waktu maotna sorangan.
 
{{stub}}
 
Bisma ngabogaan dua adi téré ti ibuindung téréna anu ngaranna [[Satyawati]]. Maranéhanana ngaranna [[Citrānggada]] sartajeung [[Wicitrawirya]]. Demi kabagjaan adik-adiknya, manéhna indit ka [[Karajaan Kasi]] sarta memenagkan sayembara ku kituna junun mawa balik tilu urang puteri ngaranna [[Amba]], [[Ambika]], sarta [[Ambalika]], pikeun dinikahkan ka adik-adiknya. Alatan [[Citrānggada]] wafat, mangka Ambika sarta Ambalika nikah kalawan [[Wicitrawirya]] sedengkeun Amba mitresna Bisma tapi Bisma nampik asihna alatan terikat ku sumpah yén manéhna moal kawin saumur hirup. Demi usaha pikeun menjauhkan Amba ti dirina, tanpa ngahaja manéhna némbakkeun panah nembus harigu Amba. Luhur pati éta, Bisma dibéré nyaho yén jaga Amba be[[reinkarnasi]] jadi saurang pangeran anu ngabogaan sipat kewanitaan, nyaéta putera Raja [[Drupada]] anu ngaranna [[Srikandi]]. Jaga maotna ogé aya di leungeun Srikandi anu mantuan [[Arjuna]] dina [[perang di Kurukshetra|perang akbar di Kurukshetra]].
 
== Atikan ==
3.120

éditan