Béda révisi "Bisma"

18 bita dipupus ,  12 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
m
| Dewanagari = भीष्म; देवव्रत
| Ejahan_sansekerta = Bhīshma; Dévavrata
| Ngaran_lain = DewabrataDéwabrata
| Asal = [[Astinapura]], [[Karajaan Kuru]]
}}
== Pati ==
 
Saméméh poé maotna, [[Pandawa]] sarta [[Kresna]] mendatangingadatangan kemahkémahna Bisma didina jeromangsa peuting pikeun néangan nyahomaluruh kelemahannyakalemahna. Bisma nyahoweruh yén [[Pandawa]] sarta [[Kresna]] geus asup kakana dina kemahnyakémahna sarta manéhna ngabagéakeun maranéhanana kalawankalayan soméah. Sabot [[Yudistira]] nanyakeun naon anu bisa diperbuatdipigawé pikeun menaklukkanngéléhkeun Bisma anu poharakacida maranéhananadipihormat hormatiku Pandawa, Bisma némbalan:
 
{{cquote|...ketahuilahkanyahokeun pantangankupantangan ieuéyang, yén kuringéyang moal narajang hiji jalma anu geus miceun pakarang, ogé anu terjatuhlabuh titina karétana. KuringÉyang ogé moal narajang maranéhanana anu pakarangna leupas titina leungeun, moal narajang jelema anu bendéra lambang kebesarannya ancur, jelema anu mawa lumpat diri, jelema dina kaayaan sieun, jelema anu takluk sarta ngomong yén manéhna nyerah, sarta kuringéyang ogé moal narajang saurang wanoja, ogé hiji jalma anu ngaranna kawas wanoja, jelema anu lemah sarta teu sanggup ngajaga diri, jelema anu ngan ngabogaan saurang anak lalaki, atawa ogé jelema anu keur mabok. JeungÉyang étasungkan kabéhtarung kuringjeung engganéta bertarungkabéh...'''The Mahabharata of Krishna Dwaipayana Wyasa'''. Buku VI: Bismaparwa. }}
 
[[Berkas:Bhismaarrowbed.jpg|right|300px|thumb|Bisma saré jeungkalayan awak anu ditancapikarancang ku ratusan panah bari mikeunméré nasihatpiwejang ka [[Pandawa]] sartajeung [[KorawaKurawa]].]]
Bisma ogé ngomong lamun pihak [[Pandawa]] hayang ngéléhkeunana, maranéhanana kudu nempatkeun hiji jalma anu nyieunngajadikeun Bisma enggansungkan pikeun bertarungtarung di hareuphareupeun karéta [[Arjuna]], alatan manéhna yakin ngan Arjuna sarta [[Kresna]] anu sanggup ngéléhkeunana dina peperangan. KalawanKalayan nyumput di tukangtukangeun jelema anu nyieunngajadikeun Bisma enggansungkan berperangjurit, [[Arjuna]] kudu sanggup melumpuhkanngalumpuhkeun Bisma kalawanku panah-panahnyapanahna. BerpedomanNujul kakana pernyataankaterangan kasebut, [[Kresna]] menyadarkannyadarkeun Arjuna barisngeunaan kawajibanana. CacakSanajan Arjuna ajrih kénéh, tapi manéhna kudu ngaréngsékeun pancén kasebut. Dina poé kasapuluh, [[Srikandi]] narajang Bisma, tapi Bisma henteu ngalawan. Di tukangtukangeun [[Srikandi]], Arjuna némbakkeunmentangkeun panah-panahnyapanahna anu dahsyathébat sarta melumpuhkanhasil ngalumpuhkan Bisma. Panah-panah kasebut mebes sarta nembus [[baju zirahbeusi]]na, saterusna Bisma terjatuhlagrag titina karétana, tapi awakna henteu nyabakantel kana taneuh alatanlantaran ditopangdisoko ku puluhan [[panah]] anu mebes didina awakna. Tapi Bisma henteu gugur sasabotsaharitaeun alatan manéhna kaci nangtukeun waktu maotna sorangan. Bisma menghembuskanngaleupaskeun nafasnyanafas pamungkasna sanggeus manéhna nyaksian kehancuranancurna pasukan [[KorawaKurawa]] sarta sanggeus manéhna mikeun wejanganméré sucipiwejang ka [[Yudistira]] sanggeus perang [[Bharatayuddha]] réngsé.
 
=== Riwayat ===
 
Bisma nyaéta anak Prabu [[Santanu]], Raja Astina kalawanjeung [[Dewi Gangga]] landian [[Gangga (Hindu)|Dewi Jahnawi]] (dina vérsi Jawa). Waktu leutik ngaranna Radentéh Radén [[DewabrataDéwabrata]] anu hartosnahartina turunan Bharata anu luhur. Manéhna ogé miboga ngaran séjén nyaéta Ganggadata. Manéhna nyaéta salah sahiji inohong [[wayang]] anu henteu nikahkawin anu disebut kalawanku istilah ''Brahmacarin''. BerkediamanDumuk di pertapaanpatapaan Talkanda. Bisma dina inohong perwayanganpawayangan digambarkan salaku saurang anu sakti, di mana sabenerna manéhna téh ngabogaan hak luhurkana tahta [[Astina]] tapi alatan kahayang anu luhur ti dirina demi menghindarinyingkahan ''perpecahan dina'' nagara [[Astina]] manéhna rela henteu jadi [[raja]].
 
Resi Bisma pohara sakti mandraguna sarta réa anu taluk pikeunka manéhna. Manéhna miluan [[sayembara]] pikeun meunangkeun putri pikeun Raja [[HastinaAstina]] sarta memboyongngaboyong 3 Dewiputri. Salah sahiji putri anu dimeunangkeunanadibeunangkeunana nyaéta [[Amba|Dewi Amba]] sarta. Dewi Amba tétéla mitresna Bisma. Bisma henteu bisa nampa asihkaasih Dewi Amba alatan manéhna ngan wawakil pikeun meunangkeunngabeunangkeun Dewi Amba. Tapi Dewi Amba tetep berkeraskeukeuh ngan daék nikahkawin jeung Bisma. Bisma ogé menakut-nakutinyingsieunan Dewi Amba jeungku pakarang saktinyasaktina anu malahan henteu ngahaja maéhannelasan Dewi Amba. Dewi Amba anu keur sakarat dikeukeup ku Bisma bari nyatakeunnyarita yén saéstuna dirina ogé mitresna Dewi Amba. Sanggeus roh Dewi Amba kaluar ti jasadnya saterusna ngomong yén manéhna baris mapag Bisma hiji waktu ambéh bisa babarengan di alam séjén sarta Bisma ogé menyangupinyanyangupan. DiceritakanDicaritakeun yén roh Dewi Amba nitis [[reinkarnasi|menitis]] ka [[Srikandi]] anu baris maéhan Bisma dina perang [[BharatayuddhaBaratayuda]].
 
DikisahkanDicaritakeun, waktu manéhna lahir, indungna [[moksa]] ka alam baka ninggalkeun DewabrataDéwabrata anu masih orok. Bapana prabu Santanu saterusna néangan wanoja anu daék menyusuinyusuan DewabrataDéwabrata nepi ka kadi nagara Wirata papanggih jeung Dewi Durgandini atawa Dewi [[Satyawati]], pamajikan [[Parasara]] anu geus berputrangalahirkeun Resi [[WyasaAbiyasa]]. Sanggeus Durgandini pirakpipirakan, manéhna dijadikeun permaisuri ku Prabu Santanu sarta ngababarkeun [[Citrānggada]] sartajeung [[Wicitrawirya]], anu jadi baraya Bisma seayahsabapa ngan séjénbéda ibuindung.
 
Sanggeus menikahkanngadahupkeun [[Citrānggada]] sartajeung [[Wicitrawirya]], Prabu Santanu turun tahta jadi pertapapatapa, sarta digantikeun ku anakna. NyaahHanjakal kaduadua anakna saterusna maot sacara runtuy, ku kituna tahta karajaan Astina sarta randa Citrānggada sartajeung Wicitrawirya dibikeun dinaka ByasaAbiyasa, putra Durgandini ti salaki kahiji. [[ByasaAbiyasa]]-lah anu saterusna nurunkeun Pandu sartajeung Dretarata, kolot Pandawa sartajeung KorawaKurawa. Demi jangjina membelangabéla [[Astina]], Bisma berpihakmihak dinaka [[KorawaKurawa]] sarta matigugur terbunuhkatelasan ku [[Srikandi]] didina perang [[BharatayuddhaBaratayuda]].
 
Bisma ngabogaan kesaktian nu tangtu, nyaéta manéhna bisa nangtukeun waktu maotna sorangan. Mangka sabot geus sakarat kakeunaan ku panah, manéhna ménta hiji tempat pikeun ngedeng. [[KorawaKurawa]] mikeunanaméré tempat pembaringansaré mentérénganu méwah tapi ditampiknaditolak ku Bisma, ahirnatungtungna [[Pandawa]] mikeunméré tungtungujung panah minangka alas saréna (kasur panah) (sarpatala). Tapi manéhna tacan hayang maot, hayang nempo ahir batantina perang BharatayuddhaBaratayuda.
 
== Tempo ogé ==
* [[Bismaparwa]]
 
== RéférénsiRujukan ==
 
{{reflist}}
 
== Tumbu luarkaluar ==
* {{en}} [http://www.mahabharataonline.com/ Inohong sarta carita dina Mahabharata]
* {{en}} [http://moralstories.wordpress.com/2006/09/24/dharmabalam/ Carita anu némbongkeun keagungan Bisma]
 
 
{{Inohong MahabharataMahabarata}}
 
[[Kategori:Inohong MahabharataMahabarata]]
 
[[id:Bisma]]
[[en:Bhishma]]
[[hi:भीष्म]]
3.120

éditan