Béda révisi "Bisma"

23 bita ditambahkeun ,  12 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
m
| Asal = [[Astinapura]], [[Karajaan Kuru]]
}}
'''Bisma''' ([[basa Sansakerta]]: भीष्म, ''Bhīshma'') lahir kalayan ngaran '''Dewabrata''' ([[Basa Sansakerta]]: देवव्रत, ''Dévavrata''), nyaéta salah sahiji inohong utama dina [[wiracarita]] ''[[Mahabarata]]''. Manéhna téh puteraanak ti pasangan Prabu [[Santanu]] jeung [[Dewi Gangga]]. Manéhna ogé mangrupangarupakeun aki ti [[Pandawa]] jeung [[Kurawa]]. Sawaktu ngora ngaran manéhna ngarannatéh DewabrataDéwabrata, tapi diganti jadi Bisma saprak manéhna sumpah moal kawin saumur hirup. Bisma ahli dina sagala wandarupa peperangan sarta pohara dipikaajrih ku [[Pandawa]] sarta [[Kurawa]]. Manéhna gugur dina hiji perang badagrongkah di tegal [[Kurusetra]] ku panah anu dilepaskandileupaskeun ku [[Srikandi]] kalayan bantuan [[Arjuna]]. tapiTapi manéhna henteu pupuslangsung dinaperlaya waktu étaharita; ogé. Manéhnamanéhna sempet hirup salila sawatara poé sarta nyaksian kaancuran para [[Kurawa]]. Manéhna ngaleupaskeun nafas panungtungan waktu panonpoé aya di kalér (''Uttarayana'').
 
== Harti ngaran ==
 
Ngaran ''BhishmaBisma'' dina [[basa Sanskerta]] hartina "Manéhna anu ngalakonan sumpah beurat", alatan manéhna ngalakonan sumpah nu beurat (''bhishan pratigya'') baris hirup lalagasan salawasna sarta henteumoal ngawariskeunbakal narima warisan tahta karajaanana ti bapana. Ngaran Dewabrata diganti jadi Bisma alatan manéhna ngalakonan ''bhishan pratigya'', nyaéta sumpah pikeunbeurat lalagasanieu. salawasnaSumpah sartaieu moaldilakonan narimaku warisan tahta ti bapana. Hal étaBisma disababkeunlantaran Bisma henteu hayang aya papaséaan antara manéhna jeung turunan [[Satyawati]], indung téréna.
 
== Kalahiran ==
 
Bisma mangrupa pawujudan salah sahiji ti [[Dalapan Wasu]] anu ngalakonan inkarnasi (nitis) salaku manusa anu lahir ti pasangan [[Dewi Gangga]] jeung Prabu [[Santanu]]. Nurutkeun buku [[Adiparwa]], Dalapan Wasu ngajanggélék jadi manusa alatan katulahkasupata lantaran gawénana anu geus maok sapi sakti milik Resi [[Wasista]]. Dina lalampahanana nuju ka bumi, maranéhanana papanggih jeung Dewi Gangga anu ogé rék turun ka dunya pikeun jadi pamajikan putera Raja [[Pratipa]], nyaéta [[Santanu]]. Dalapan Wasu saterusna nyieun kasapukan jeung [[Dewi Gangga]] yén maranéhanana baris ngajanggélék salaku dalapan putera Prabu [[Santanu]] sarta dilahirkan ku Dewi Gangga. Bisma mangrupa pawujudan Wasu anukadalapan nu ngaranna Prabhata.
 
== Awal kahirupan ==
3.120

éditan