Béda révisi "Bisma"

2 bita ditambahkeun ,  12 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
| Asal = [[Astinapura]], [[Karajaan Kuru]]
}}
'''Bisma''' ([[basa Sansakerta]]: भीष्म, ''Bhīshma'') lahir kalayan ngaran '''DewabrataDéwabrata''' ([[Basa Sansakerta]]: देवव्रत, ''Dévavrata''), nyaéta salah sahiji inohong utama dina [[wiracarita]] ''[[Mahabarata]]''. Manéhna téh anak ti pasangan Prabu [[Santanu]] jeung [[Dewi Gangga]]. Manéhna ogé ngarupakeun aki ti [[Pandawa]] jeung [[Kurawa]]. Sawaktu ngora ngaran manéhna téh Déwabrata, tapi diganti jadi Bisma saprak manéhna sumpah moal kawin saumur hirup. Bisma ahli dina sagala rupa peperangan sarta pohara dipikaajrih ku [[Pandawa]] sarta [[Kurawa]]. Manéhna gugur dina hiji perang rongkah di tegal [[Kurusetra]] ku panah anu dileupaskeun ku [[Srikandi]] kalayan bantuan [[Arjuna]]. Tapi manéhna henteu langsung perlaya waktu harita; manéhna sempet hirup salila sawatara poé sarta nyaksian kaancuran para [[Kurawa]]. Manéhna ngaleupaskeun nafas panungtungan waktu panonpoé aya di kalér (''Uttarayana'').
 
== Harti ngaran ==
 
Ngaran ''Bisma'' dina [[basa Sanskerta]] hartina "Manéhna anu ngalakonan sumpah beurat", alatan manéhna ngalakonan sumpah nu beurat (''bhishan pratigya'') baris hirup lalagasan salawasna sarta moal bakal narima warisan tahta karajaanana ti bapana. Ngaran DewabrataDéwabrata diganti jadi Bisma alatan manéhna ngalakonan sumpah beurat ieu. Sumpah ieu dilakonan ku Bisma lantaran Bisma henteu hayang aya papaséaan antara manéhna jeung turunan [[Satyawati]], indung téréna.
 
== Kalahiran ==
3.120

éditan