Buka ménu utama

Parobahan

1 bita ditambahkeun ,  13 tahun yang lalu
m
Turaés jalu boga ''[[tymbal]]'', sumber sorana nu nongtoréng, dina sisi handap [[abdomén]]na. Sorana téh lain [[stridulasi]] sakumaha dina [[jangkrik]] (nu ngaluarkeun sora tina gésékan jangjang luarna): tymbal téh bagian [[éksoskeleton]] nu dirobah jadi mémbran kompléks nu ngandung [[mémbran]] ipis. Mémbran ieu digeterkeun gancang pisan ku [[otot]] anu kuat, nu lajeng dirésonansikeun ku rongga nu diturunkeun tina [[trahéa]], sahingga sorana narikan. Aya turaés nu sorana bisa ngaleuwihan 106 [[dB (SPL)]], pangtarikna ti antara serangga nu ngaluarkeun sora.
 
{{Bandungan|filename=New_Zealand_cicada_song.ogg|title=CicadaSora songturaés|description=Sora turaés di [[Lower Hutt]], [[Selandia Anyar]], dirékam tengah Pébruari [[2006]]|format=[[Ogg]]}}
 
==Daur hirup==
11.488

éditan