Béda révisi "Élmu bahan"

398 bita dipupus ,  14 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
'''Élmu bahan''' ngawengku bagian-bagian ti [[kimia]], [[fisika]], [[géologi]], ogé [[biologi]] nu patali jeung sipat-sipat fisik, kimiawi, atawa biologis rupa-rupa bahan/matéri. Élmu ieu biasana dianggap salaku élmu terapan, sabab sipat-sipat nu diulik biasana dipatalikeun jeung tujuan industrial.
 
Élmu bahan ngawengku sakabéh opat kelas bahan nu masing-masing boga widang ulikanana séwang-séwangan: (1) logam jeung [[métalurgi]], (2) keramika, [[semikonduktor]], jeung bahan éléktronik lianna, (3) polimér, (4) komposit jeung [[biomaterial]] nu bisa asup kana kelas bahan 1 n.k. 4 tadi. Métalurgi jeung keramika mibanda sajarah nu panjang salaku disiplin rékayasa/téhnik, tapi kusabab élmu nu jadi tatapakan disiplin ieu larap ka sakabéh kelas bahan, mangka élmu bahan dianggap salaku disiplin anu misah.
Materials science encompasses all four classes of materials, the study of each of which may be considered a separate field: metals (1) and [[metallurgy]], ceramics(2), [[semiconductor]]s and other electronic materials, polymers(3), composites (4), and [[biomaterial]]s which may consist of the materials classes 1-4. Metallurgy and ceramics have long and separate histories as engineering disciplines, but because the science that underlies these disciplines applies to all classes of materials, materials science is recognized as a distinct discipline.
 
Élmu bahan aya patalina jeung [[rékayasa bahan]], nu cenderungcondong museur kana téhnik ngolah (casting, rolling, welding, [[ioncangkok implantationion]], [[crystalkamekaran growthkristal]], [[thin-film deposition]], [[sintering]], [[glass]]blowing, jsb.), téhnik analitis ([[mikroskop éléktron]], [[difraksi sinar-X]], [[kalorimétri]], [[nuclearmikroskopi microscopyinti (HEFIB)]] jsb.), rancang bahan, sarta untung/rugina dina produksi industrial.
 
== Sub-widang élmu bahan ==
* [[Kimia bahan padet]] --- ngulik kimia nu lumangsung dina bahan padet
* [[Fisika bahan padet]] --- biasana dianggap ulikan pangaruh kuantum na bahan padet, kayaning [[semikonduktor|semikonduksi]] atawa [[superkonduktor|superkonduksi]].
* [[Mékanika continuum]] --- ngulik padetan jeung cairan, kalawan asumsi yén éta bahan kaasup bahan kontinyu.
* [[Continuum mechanics]] --- the study of solids and fluids, assuming that they are continuous materials (rather than made of atoms).
 
Note that some practitioners often consider [[rheology]] a sub-field of materials science, because it can cover any material that flows. However, a typical rheology paper covers non-Newtonian [[fluid dynamics]], so we place it as a sub-field of Continuum mechanics. See also [[granular material]].
 
== Jejer nu patali dina fisika ==
 
== Tempo ogé ==
* [[Kala téhnologi bahan]]
* [[Timeline of materials technology]]
* [[Bio-based material]]s
* [[Kristal cair]]
 
Pamaké anonim