Béda révisi "Kadu"

264 bita dipupus ,  11 tahun yang lalu
Nukluykeun hanca
(Kaca anyar: {{taxobox |name = Kadu |image = Durio kutej F 070203 ime.jpg |image_width = 300px |image_caption = Buah kadu |regnum = Plantae |unranked_divisio = Angiosperms |unranked_classis =...)
 
(Nukluykeun hanca)
 
<!--
== Sumebarna ==
Kadu asalna ti [[Indonésia]], [[Malaysia]], sartajeung [[Brunei]], sanajan tangkalna bisa tumuwuh di sambarang cuaca anu sarupa. Puseur keragamankarageman biologi sarta ekologiékologi kadu nyaéta Borneo (Pulo [[Kalimantan]]). Tapi anu jadi éksportir penting kadu nyaéta Thailand, anu sanggup ngembangkeunngamekarkeun [[kultivar]] kalawan mutukualitas luhurnu unggul. Tempat anu séjén di mana kadu ditanamdipelak kaasup ti antarana Mindanao di [[Filipina]], Queensland di [[Australia]], [[Kamboja]], [[Laos]], [[VietnamViétnam]], [[India]], sarta [[Sri Lanka]].
 
Di Filipina, puseur penghasilpanghasil kadu nyaéta di wewengkon Davao di Pulo [[Mindanao]]. FestivalFéstival ''Kadayawan'' mangrupamangrupakeun paraya perayaan taunan pikeun kadu di Davaodayeuh CityDavao.
 
Di [[dunya KulonBarat]], kadu bisa kapanggih di [[toko-toko Asia]] milik urang VietnamViétnam, Tionghoa, ThaiThailand, dlljeung réa-réa deui.
 
== Masalah ambeu ==
Alatan ambeuna anu teuas, sajumlah pausahaan ngahulag jelema mawa kadu, contona di kabin pesawat hawa, di tutumpakan angkutan umum atawa dibawa ka hotél.
 
Alatan ambeuna anu teuaskuat, sajumlah pausahaan ngahulag jelema mawa kadu, contona dika kabin pesawat[[pasawat hawaudara]], dika tutumpakan angkutan umum atawa dibawa ka hotél.
Pikeun penggemar kadu, ambéh henteu ngabalukarkeun hal-hal teu nyenangkeun jeung jelema anu teu mikaresep ambeu kadu, aya cara gampang pikeun ngaleungitkeun ambeu kadu di ramo-ramo leungeun sarta sungut. Bersihkan ramo leungeun kalawan mengaduk-aduk cai di jero pangsa kadu (nyaéta ceruk kulit buah bagian dina, urut tempat daging sarta siki kadu adek) sarta cai adukan kasebut ulah dipiceun, tapi dipaké pikeun berkumur. [http://www.siu.edu/~ebl/leaflets/durian.htm Oen Liang-hie sarta M. Soemartini 1998]. ''The presence of 5-hidroxy-methyl-furfural in the shells of the kadu fruit (Durio Zibethinus Murr.) as minor deodorant and its possible role in the ripening process of the fruit'' (5-OH-METIL-FURFURAL dina kulit buah kadu minangka deodoran minor sarta jigana perannya dina prosés pemasakan buah). Sawatara balaréa di Jawa ngagunakeun kulit kadu anu geus dimakan minangka pengusir (repellent) beurit kalawan nyimpenna di sudut rohangan.
 
Pikeun penggemarnu resep kadu, ambéh henteu ngabalukarkeun hal-hal teu nyenangkeun jeungnyugemakeun jelemajalma anu teu mikaresep ambeu kadu, aya cara gampang pikeun ngaleungitkeun ambeu kadu ditina ramo-ramo leungeun sarta sungut. BersihkanCarana, beresihkeun ramo leungeun kalawanku mengadukcara ngaduk-adukngaduk cai didina jero pangsa kadu (nyaéta ''ceruk'' kulit buah bagian dinajero, urut tempat daging sarta siki kadu adeknémpél) sarta cai adukan kasebut ulah dipiceun, tapi dipaké pikeun berkumurkekemu. [http://www.siu.edu/~ebl/leaflets/durian.htm Oen Liang-hie sarta M. Soemartini 1998]. ''The presence of 5-hidroxy-methyl-furfural in the shells of the kadu fruit (Durio Zibethinus Murr.) as minor deodorant and its possible role in the ripening process of the fruit'' (5-OH-METIL-FURFURAL dina kulit buah kadu minangkasalaku deodorandéodoran minor sarta jiganakamungkinan boga perannyaandil dina prosés pemasakanasakna buah). Sawatara balaréa di Jawamasarakat ngagunakeun kulit kadu anu geus dimakandidahar minangka pengusirpangusir (repellent) beurit kalawanku cara nyimpenna didina sudutjuru rohangan.
 
== Milih kadu ==
[[BerkasGambar:Durianpack01.JPG|thumb|250px|Kadu]]
Saban jelema miboga carana sorangan-sorangan dina milih buah kadu nu pangalusna. Unggal jelema percaya yén cara pemilihannyamilihna bisa ngahasilkeun buah pangalusna.
 
Kadu nyaéta buah musiman anu baheulana dipanen sakali sataun. Ayeuna panén kadu bisa dipigawé nepi ka dua kali dina sataun. Hal ieu ngaronjatkeun persaingan di antara para padagang ecerankéténgan (écéran).
 
Milih buah anu pas amatkacida pentingpentingna lamun padagang ngajual buah sakumaha ayana, tanpa kaci dibuka. Ayeuna padagang umumna daék muka buah pikeun membuktikanngabuktikeun eusina. Ku cara ieu, keahliankaahlian dina milih ogé jadi kurang penting.
== Milih kadu ==
[[Berkas:Durianpack01.JPG|thumb|250px|Kadu]]
Saban jelema miboga carana sorangan dina milih buah kadu pangalusna. Unggal jelema percaya yén cara pemilihannya bisa ngahasilkeun buah pangalusna.
 
Jelema bisa milih kadu kalawan gampang di kebon. Buah titina tangkal anu sarua umumna miboga ciri-ciri anu sarupa. SawajarnanaSawajarna buah di kebon diingkeundiantepkeun masakasak sarta murag titina tangkalna ("jatuhanragragan").
Kadu nyaéta buah musiman anu baheulana dipanen sakali sataun. Ayeuna panén kadu bisa dipigawé nepi ka dua kali sataun. Hal ieu ngaronjatkeun persaingan di antara para padagang eceran.
 
PemilihanPamilihan buah di luar kebon leuwih rumithésé. Di handap ieu nyaéta sawaréh titina padoman seleksipituduh anu bisa dipaké:
Milih buah anu pas amat penting lamun padagang ngajual buah sakumaha ayana, tanpa kaci dibuka. Ayeuna padagang umumna daék muka buah pikeun membuktikan eusina. Ku cara ieu, keahlian dina milih ogé jadi kurang penting.
 
* KesegaranKasegaran buah bisa ditangtukeun titina tangkainyagagangna. Lamun buah geus murag titina tangkal, tangkainyagagangna baris mimiti jadi garingngagaringan. Padagang anu henteu jujur baris mecakan pikeun membalutmalur atawangecét mengecatgagang tangkaikasebut pikeunsupaya menghalanginu pembelimeuli mikawanohteu kesegarannyabisa mikanyaho kasegaranana. Padagang anu kurang singer meureunmah kalahkabisa jadi baris miceun tangkaigagang kadu.
Jelema bisa milih kadu kalawan gampang di kebon. Buah ti tangkal anu sarua umumna miboga ciri-ciri anu sarupa. Sawajarnana buah di kebon diingkeun masak sarta murag ti tangkalna ("jatuhan").
 
* Lolobana peminatnu menggemariresep kadu milih buah kadu anu garing sarta asak. Hiji cara gampang pikeun nyahongnyahokeun naha eusi kadu éta garing tanpa muka buahbuahna nyaéta kalawanku menggoncangkancara ngoclok-cgoclokkeun buah sarta ngarasakeun getergeteran leutik. Eusi kadu anu lembap''lembab'' némpél dina [[kulit buah]]. Eusi kadu anu garing condong pikeun berpisahmisah titina [[dindingdingding buah]]. JelemaUrang mestilahkudu berhatiati-hatiati ambéh henteu tergoreskaturih ku cucuk buah kadu sabot ngalakonan cara ieu.
Pemilihan buah di luar kebon leuwih rumit. Di handap ieu nyaéta sawaréh ti padoman seleksi anu bisa dipaké:
 
* Kadu meureunbisa diserang ku [[hileud perusak]] anu bertelurendogan didina jero buah anu ngembangmekar jadi [[larva]]. Sabot meuli buah kadu, pembelinu meuli kudu menghindarinyingkahan buah anu berlubangaya liangan dina kulitnyanyakulitna alatan mindeng ayeuna mangrupa tanda ayana "hileud" didina jero buah.
* Kesegaran buah bisa ditangtukeun ti tangkainya. Lamun buah geus murag ti tangkal, tangkainya baris mimiti jadi garing. Padagang anu henteu jujur baris mecakan pikeun membalut atawa mengecat tangkai pikeun menghalangi pembeli mikawanoh kesegarannya. Padagang anu kurang singer meureun kalahka baris miceun tangkai kadu.
 
== MembelahMeulah kadu ==
* Lolobana peminat menggemari buah kadu anu garing sarta asak. Hiji cara gampang pikeun nyaho naha eusi kadu éta garing tanpa muka buah nyaéta kalawan menggoncangkan buah sarta ngarasakeun geter leutik. Eusi kadu anu lembap némpél dina [[kulit buah]]. Eusi kadu anu garing condong pikeun berpisah ti [[dinding buah]]. Jelema mestilah berhati-hati ambéh henteu tergores ku cucuk buah kadu sabot ngalakonan ieu.
Jelema anu anyar diajar meuli kadu dianjurkansabisana meuli kadu anu geus siap dibuka alatan membelahmeulah kadu rada sukarhésé. Biasana urang bisa kalawan gampang manggihan padagang anu mikeunngaladénan pangladén membelahmeulah kadu. Lamun pembelinu meuli geus sapuk pikeun meulina, padagang biasana baris membelahmeulah kadu minangka pangladénna. Maranéhanana daék ngalakonanana, sanajan maranéhanana henteu mindahkeun eusina ka dina bungkusan séjén. Tapi buahBuah kadu anu geus dibelahdibeulah perlu geura-girugancang dimakandidahar alatan buah éta condong pikeunngahasilkeun "berkeringat"cai. Lamun eusi kadu mimiti ngahasilkeun cai, buah kadu baris kaleungitan rasana sarta henteu réa gunana.
 
BagianUrang [[tangkai]]bisa diajar meulah kadu kudukalawan diterbalikkanati-ati sartamaké pakakas anu biasa. Pariksa kulit luar buah pikeun manggihan "gurat". uratUmumna aya nepi ka 5 gurat sapanjang beungeut buah kadu barisanu papanggihpatepung dina hiji titik didina handapeundadasar buah. Anca-ancaLalaunan tusukkantojoskeun barangpakakas seukeut (péso) dina titik ieu. Tuluy goreskanturihkeun péso éta sapanjang "gurat" anu geus katémbong saméméhna. Leuwih hadé kenakanlamun urang maké sarung leungeun atawa sehelaisalambar lawon anu kandel pikeun nyekel buah kadu kalawanku palebahsabeulah leungeun, samentara leungeun anu hijina ngalakonandeui tugasannurih ieubuah kadu. WaspadalahUrang kakudu waspada kana mamala tertusukkaturih ku cucuk kadu.
* Kadu meureun diserang ku [[hileud perusak]] anu bertelur di jero buah anu ngembang jadi [[larva]]. Sabot meuli buah kadu pembeli kudu menghindari buah anu berlubang dina kulitnyanya alatan mindeng ayeuna mangrupa tanda ayana "hileud" di jero buah.
 
Lamun kulit buah kadu geus kabuka jadi dua bagian, eusi di jeroeusina geus siap pikeun dimakandidahar. RuasKamar-kamar saleuwihna bisa dibelahdibeulah ku kalawancara ngagunakeun telapakdampal leungeun ku cara nyoékkeun tungtung kulit kadu saeutik dina sapanjang puseur titik tengah saméméhna.
== Membelah kadu ==
Jelema anu anyar diajar meuli kadu dianjurkan meuli kadu anu geus siap dibuka alatan membelah kadu rada sukar. Biasana urang bisa kalawan gampang manggihan padagang anu mikeun pangladén membelah kadu. Lamun pembeli geus sapuk pikeun meulina, padagang biasana baris membelah kadu minangka pangladénna. Maranéhanana daék ngalakonanana, sanajan maranéhanana henteu mindahkeun eusina ka dina bungkusan séjén. Tapi buah kadu anu geus dibelah perlu geura-giru dimakan alatan buah éta condong pikeun "berkeringat". Lamun eusi kadu mimiti ngahasilkeun cai, buah kadu baris kaleungitan rasana sarta henteu réa gunana.
 
==Ciri-ciri==
Jelema bisa diajar membelah kadu kalawan ati-ati jeung parabot anu dawam aya. Periksalah kulit luar buah pikeun manggihan "gurat" sapanjang permukaan di mana cucuk kadu tersusun nyieun gurat lempeng. Umumna aya nepi ka 5 gurat sapanjang permukaan buah kadu.
Kadu dianggap minangka kadaharan '''panas''', sarta sabéaksanggeus dahar kadu biasana awak urang baris berkeringatkaringetan. Pikeun nungkulanana, tuangkankucurkeun cai tawar dinakana bagian kulit buah anu geus kosong. Sajaba ti éta, usum kadu biasana lumangsung babarengan jeung manggu anu dianggap mendinginkanbisa niiskeun awak. Ku sabab éta, kaduadua buah ieu biasana dimakandidahar babarengan.
 
Jelema anu miboga [[panyakit tekanan getihdarah luhurtinggi]], dianjurkanmun bisa ambéhmah menghindarinyingkahan kadu alatan buah ieu dianggap bisa nambahan [[Tekanan getih|tekanantekenan dina getih]].
Bagian [[tangkai]] kadu kudu diterbalikkan sarta gurat urat kadu baris papanggih dina hiji titik di handapeun buah. Anca-anca tusukkan barang seukeut (péso) dina titik ieu. Tuluy goreskan péso éta sapanjang "gurat" anu geus katémbong saméméhna. Leuwih hadé kenakan sarung leungeun atawa sehelai lawon anu kandel pikeun nyekel buah kadu kalawan palebah leungeun, samentara leungeun anu hijina ngalakonan tugasan ieu. Waspadalah ka mamala tertusuk cucuk kadu.
 
== Kadu tanpa cucuk ==
Lamun kulit buah kadu geus kabuka jadi dua bagian, eusi di jero geus siap pikeun dimakan. Ruas saleuwihna bisa dibelah kalawan ngagunakeun telapak leungeun ku cara nyoékkeun tungtung kulit kadu saeutik dina sapanjang puseur titik tengah saméméhna.
Sawaréh kadu dijual "tanpa cucuk". Cucuk buah kadu ieu tétéla geus dipiceun sabot kaduna masih ngora. Jadi henteu alami. Sawaréh kadu memang ampir henteu berduricucukan alatan cucukna kurang ti 5 mm.
 
==Ajén Ciri-ciri giji==
Saban 100g salutpamungkus siki ngandung 90k[[kalori|kal]] (377k[[Joule|J]]). Kadu ogé réa ngandung [[vitamin B1]], [[vitamin B2|B2]], sarta [[vitamin C]].
Kadu dianggap minangka kadaharan '''panas''', sarta sabéak dahar kadu biasana awak urang baris berkeringat. Pikeun nungkulanana, tuangkan cai tawar dina bagian kulit buah anu geus kosong. Sajaba ti éta, usum kadu biasana lumangsung babarengan jeung manggu anu dianggap mendinginkan awak. Ku éta kadua buah ieu biasana dimakan babarengan.
 
== Kultivar kadu ==
Jelema anu miboga [[panyakit tekanan getih luhur]], dianjurkan ambéh menghindari kadu alatan buah ieu dianggap bisa nambahan [[Tekanan getih|tekanan dina getih]].
Aya leuwih ti 55 jeniswanda kadu hasil budidaya. Sajumlah kultivar geus diseleksidipilih sarta dianggap punjul sartaoge duperbanyakdiréproduksi sacara vegetatifvégetatif. Sawatara diti antarana
 
== Kadu tanpa cucuk ==
Sawaréh kadu dijual "tanpa cucuk". Cucuk buah kadu ieu tétéla geus dipiceun sabot kaduna masih ngora. Jadi henteu alami. Sawaréh kadu memang ampir henteu berduri alatan cucukna kurang ti 5 mm.
 
== Peunteun giji ==
Saban 100g salut siki ngandung 90k[[kalori|kal]] (377k[[Joule|J]]). Kadu ogé réa ngandung [[vitamin B1]], [[vitamin B2|B2]], sarta [[vitamin C]].
 
== Kultivar kadu ==
Aya leuwih ti 55 jenis kadu budidaya. Sajumlah kultivar geus diseleksi sarta dianggap punjul sarta duperbanyak sacara vegetatif. Sawatara di antarana
{|
|- valign=top
* 'Sememang', ti Banjarnegara
* 'Tong Medaye', ti Lombok, NTB
* 'Ripto', ti TrenggalekTrenggalék
* 'Gapu ', ti Puncu, Kadiri, Jawa Wétan
* 'Hepe', sikina kempés kalawan daging kandel
* 'Sunan', ti Boyolali
* 'Kani' ("chanee", kadu bangkok)
* 'Otong', (alihnamaalihngaran ti kadu "monthong", kadu bangkok, di Malaysia disebut klon D159)
 
|}
Sawatara [[ras lokal]] tacan diseleksidiseléksi, ku kituna masih variatif sarta kapinunjulanana tacan terjaminkajamin. Biasana dingaranan luyu jeung lokasi geografigéografi. Sawatara diti antarana nyaéta
* Kadu parung
* Kadu lampung
* Kadu padang
 
Di Malaysia, kadu punjulpinunjul hasil seleksiseléksi dibéré kode nomer jeung hurup D di hareupeunana. Sawatara diti antarana nyaéta
* 'D24'
* 'D99'
* 'D145'
* 'D158'
* 'D159' (klon sarua kalawanjeung varietasvariétas 'Montong').
* 'D169'
 
-->
==Rujukan==
 
*{{ms}} [http://agrolink.moa.my/doa/bdc/fruits/durian/durtek.html Info di situs Dept. Pertanian Malaysia]
 
[[Kategori:TuwuhanTutuwuhan]]
[[Kategori:Bungbuahan]]
 
Pamaké anonim