Béda révisi "Manyogana"

9 bita ditambahkeun ,  14 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m
Man'yōgana leuwih loba make kanji keur nilai fonetikna tinimbang hartina. Sababaraha kanji dipake keur nembongkeun sora nu sarua, sarta dina praktekna nu nulis bakal ngahijikeun kanji nu ampir sarua. Kanji nu remen dipake dina man'yōgana ahirna robah jadi [[hiragana]] jeung [[katakana]]. Hiragana diwangun tina parobahan man'yōgana nu ditulis bagean luhur ''[[cursive]]'', dina gaya ''[[grass script|sōsho]]''; katakana dumasar kana bagean-bagean man'yōgana, sarta mimiti dirobah ku pendeta Buddha dina bentuk ''steno''. Dina sababaraha hurup, hiji karakter man'yōgana keur hiji suku kata nu ilahar dina hiragana, sarta beda jeung dina katakana; contona, hiragana る asalna tina man'yōgana 留, katakana ル asalna tina man'yōgana 流. Panalutingtikan man'yōgana nembongkeun yen sora teu ditembongkeung ku hiragana jeung katakana, kaasup dalapan sora vokal, saperti nu dipake ayeuna nyaeta ngan lima hurup [[vowel|vokal]].
 
Gabungan tina sababaraha kanji keur hiji suku kata dipake dina [[hentaigana]] (変体仮名), susunan [[kana]] sejen tina hiragana. Hentaigana resmi teu dipake dina taun [[1900]].
 
Man'yōgana masih dipake keur sababaraha tempat di Jepang kiwari, utama di [[Kyushu]]. Fenomena nu ampir sarua jeung man'yōgana, disebut [[ateji]] (当て字), masih aya, numana kecap (kaasup [[loanword|injeuman]]) dieja make kanji: contona, 倶楽部 (''kurabu'', kleub).
5.857

éditan