Buka ménu utama

Parobahan

3.235 bita dipupus ,  10 tahun yang lalu
m
Gym Page
[[Pamaké:Muse Gram|Muse Gram]] ([[Obrolan pamaké:Muse Gram|sawala]]) 03:58, 7 Pébruari 2009 (UTC)
{{Japanese writing}}
'''Man'yōgana''' (万葉仮名) nyaeta bentuk [[kana]] heubeul dina [[Basa Jepang]] nu make [[Chinese character|karakter Basa Cina]] jeung ngagambarkeun tulisan Basa Jepang. Teu pati kapuluruh sacara jentre ti mimiti iraha dipakena, diperkirakeun mimiti dipake dina awal abad kagenep. Ngaran ''man'yōgana'' asalna tina [[Manyoshu|''Man'yōshū'']] (万葉集, Antologi Myriad Leaves), hiji antologi [[Japanese poetry|sajak Basa Jepang]] waktu [[Nara period|periode Nara]] ditulis dina ''man'yōgana''.
 
Man'yōgana leuwih loba make kanji keur nilai fonetikna tinimbang hartina. Sababaraha kanji dipake keur nembongkeun sora nu sarua, sarta dina praktekna nu nulis bakal ngahijikeun kanji nu ampir sarua. Kanji nu remen dipake dina man'yōgana ahirna robah jadi [[hiragana]] jeung [[katakana]]. Hiragana diwangun tina parobahan man'yōgana nu ditulis bagean luhur ''[[cursive]]'', dina gaya ''[[grass script|sōsho]]''; katakana dumasar kana bagean-bagean man'yōgana, sarta mimiti dirobah ku pendeta Buddha dina bentuk ''steno''. Dina sababaraha hurup, hiji karakter man'yōgana keur hiji suku kata nu ilahar dina hiragana, sarta beda jeung dina katakana; contona, hiragana る asalna tina man'yōgana 留, katakana ル asalna tina man'yōgana 流. Panalutingtikan man'yōgana nembongkeun yen sora teu ditembongkeung ku hiragana jeung katakana, kaasup dalapan sora vokal, saperti nu dipake ayeuna nyaeta ngan lima hurup [[vowel|vokal]].
 
Gabungan tina sababaraha kanji keur hiji suku kata dipake dina [[hentaigana]] (変体仮名), susunan [[kana]] sejen tina hiragana. Hentaigana resmi teu dipake dina taun [[1900]].
 
Man'yōgana masih dipake keur sababaraha tempat di Jepang kiwari, utama di [[Kyushu]]. Fenomena nu ampir sarua jeung man'yōgana, disebut [[ateji]] (当て字), masih aya, numana kecap (kaasup [[loanword|injeuman]]) dieja make kanji: contona, 倶楽部 (''kurabu'', kleub).
 
[[Image:Katakana_origine.png|thumb|300px|left|Kasaruaan Katakana jeung man'yōgana (bagean man'yōgana nu jadi katakana diwarnaan beureum)]]
[[Image:Hiragana_origin.jpg|thumb|300px|left|Parobahan hiragana tina man'yōgana]]
 
<br style="clear:left"/>
 
==Tipe Manyogana==
Dina man'yōgana, kanji dipetakeun kana sora ku sababaraha cara, kadangkala langsung, kadangkala teu langsung.
 
* Dumasar kana cara maca/[[onyomi]] (Shakuon kana 借音仮名)
** Hiji karakter keur hiji mora
*** Dipake kabeh: 以 (い), 呂 (ろ), 波 (は)
*** Dipake sabagean: 安 (あ), 楽 (ら), 天 (て)
** Hiji karakter keur dua mora: 信 (しな), 覧 (らむ), 相 (さが)
* Dumasar kana harti/[[kunyomi]] (Shakkun kana 借訓仮名)
** Hiji karakter keur hiji mora
*** Dipake kabeh: 女 (め), 毛 (け), 蚊 (か)
*** Dipake sabagean: 石 (し), 跡 (と), 市 (ち)
** Hiji karakter keur dua mora: 蟻 (あり), 巻 (まく), 鴨 (かも)
** Dua karakter keur hiji mora: 嗚呼 (あ), 五十 (い), 可愛 (え)
 
==Tumbu kaluar==
*[http://www6.airnet.ne.jp/manyo/main/notes/kana/home.html List of Man'yōgana] (Japanese)
 
[[Category:Kana]]
[[Category:Kanji]]
 
[[en:Man'yōgana]]
[[es:Man'yōgana]]
[[fr:Man'yōgana]]
[[it:Man'yōgana]]
[[ja:万葉仮名]]
[[ko:만요가나]]
[[pl:Man'yōgana]]
[[pt:Man'yōgana]]
[[ru:Манъёгана]]
[[uk:Манйоґана]]
[[vi:Man'yōgana]]
[[zh:萬葉假名]]
[[zh-classical:萬葉假名]]
1

éditan