Béda révisi "Tekenan"

23 bita ditambahkeun ,  12 tahun yang lalu
m
bot Nambih: scn:Prissioni; kosmetik perubahan
m (bot Nambih: id:Tekanan)
m (bot Nambih: scn:Prissioni; kosmetik perubahan)
Tekenan hawa bisa diukur ngagunakeun [[barométer]].
 
== Tekenan Hidrostatis ==
Tekenan Hidrostatis nyaéta tekenan anu lumangsung dina jero [[cai]]. Tekanan ieu lumangsung alatan ayana beurat cai anu ngabalukarkeun cacai kasebut ngahasilkeun tekenan. Tekenan hiji cacai gumantung kana [[gravitasi]] sarta jero cacai dina hiji rohang.
 
di mana ρ nyaéta massa jinis cacai, g (10 m/s2) nyaéta [[gravitasi]], sarta h nyaéta jero cacai.
 
== Tekenan Hawa ==
[[Atmosfir]] nyaéta lapisan anu nangtayungan [[bumi]]. Lapisan ieu nepi ka 1000 km saluhureun bumi sarta ngabogaan massa 4.5 x 1018 kg. Massa atmosfir anu neken beungeut bumi ieu pisan anu disebut tekenan atmosfir. Tekenan atmosfir di beungeut [[sagara]] nyaéta 76 cmhg.
 
== Terapan prinsip tekenan ==
Prinsip tekenan diterapkeun dina sawatara hal dina kahirupan, ti antarana:
*Pangukuran [[tekenan getih]]
[[ro:Presiune]]
[[ru:Давление]]
[[scn:Prissioni]]
[[sh:Tlak]]
[[simple:Pressure]]
17.474

éditan