Béda révisi "Élmu bahan"

2.901 bita ditambahkeun ,  14 tahun yang lalu
rv
(rv)
'''Élmu bahan''' ngawengku bagian-bagian ti [[kimia]], [[fisika]], [[géologi]], ogé [[biologi]] nu patali jeung sipat-sipat fisik, kimiawi, atawa biologis rupa-rupa bahan/matéri. Élmu ieu biasana dianggap salaku élmu terapan, sabab sipat-sipat nu diulik biasana dipatalikeun jeung tujuan industrial.
 
Élmu bahan ngawengku sakabéh opat kelas bahan nu masing-masing boga widang ulikanana séwang-séwangan: (1) logam jeung [[métalurgi]], (2) keramika, [[semikonduktor]], jeung bahan éléktronik lianna, (3) polimér, (4) komposit jeung [[biomaterial]] nu bisa asup kana kelas bahan 1 n.k. 4 tadi. Métalurgi jeung keramika mibanda sajarah nu panjang salaku disiplin rékayasa/téhnik, tapi kusabab élmu nu jadi tatapakan disiplin ieu larap ka sakabéh kelas bahan, mangka élmu bahan dianggap salaku disiplin anu misah.
 
Élmu bahan aya patalina jeung [[rékayasa bahan]], nu condong museur kana téhnik ngolah (casting, rolling, welding, [[cangkok ion]], [[kamekaran kristal]], [[thin-film deposition]], [[sintering]], [[glass]]blowing, jsb.), téhnik analitis ([[mikroskop éléktron]], [[difraksi sinar-X]], [[kalorimétri]], [[mikroskopi inti (HEFIB)]] jsb.), rancang bahan, sarta untung/rugina dina produksi industrial.
 
== Sub-widang élmu bahan ==
* [[Nanotéhnologi]] --- ngulik jeung nyipta bahan hasil rékayasa molekular ([[nanomaterial]]) nu strukturna dina ukuran [[nanométer]].
* [[Kristalografi]] --- ngulik fisika kristal, kaasup
** [[crystallographic defect|defects in crystals]], such as grain boundaries and dislocations, and their effects on physical properties;
** téhnik [[difraksi]], pikeun idéntifikasi [[fase (fisika)|fase]].
* [[Métalurgi]] --- ngulik logam
* [[Keramik]]
* [[Biomaterial]]
* [[Kimia bahan padet]] --- ngulik kimia nu lumangsung dina bahan padet
* [[Fisika bahan padet]] --- biasana dianggap ulikan pangaruh kuantum na bahan padet, kayaning [[semikonduktor|semikonduksi]] atawa [[superkonduktor|superkonduksi]].
* [[Mékanika continuum]] --- ngulik padetan jeung cairan, kalawan asumsi yén éta bahan kaasup bahan kontinyu.
 
== Jejer nu patali dina fisika ==
* [[Térmodinamik]], pikeun stabilitas, transformasi, jeung diagram fase.
* [[Kinetik]], dilarapkeun kana laju transformasi jeung [[difusi]].
 
== Tempo ogé ==
* [[Kala téhnologi bahan]]
* [[Kristal cair]]
 
{{CabangKimia}}
 
[[Category:Élmu alam]]
 
[[af:Materiaalkunde]]
[[de:Werkstoffwissenschaft]]
[[en:Materials science]]
[[es:Ciencia de materiales]]
[[fa:مهندسی و علم مواد]]
[[fr:Science des matériaux]]
[[hr:Znanost materijala]]
[[it:Scienza dei materiali]]
[[ko:재료공학]]
[[nl:Materiaalkunde]]
[[pl:Badania materiałowe]]
[[pt:Ciência dos materiais]]
[[ru:Материаловедение]]
[[sh:Znanost o materijalima]]
[[ta:பொருளறிவியல்]]
[[th:วัสดุศาสตร์]]
[[vi:Khoa học vật liệu]]
[[zh:材料科学]]
23.343

éditan