Béda révisi "Robot"

20 bita ditambahkeun ,  11 tahun yang lalu
m
bot Nambih: hi:रोबोट; kosmetik perubahan
m (bot Nambih: sco:Robot)
m (bot Nambih: hi:रोबोट; kosmetik perubahan)
[[ImageGambar:Toyota Robot at Toyota Kaikan.jpg|thumb|200px|Robot [[humanoid]] maénkeun tarompét]]
 
'''Robot''' mangrupakeun hiji alat mékanik anu bisa ngalakukeun tugas-tugas fisik, ngagunakeun pangawasan jeung kontrol manusa, atawa ngagunakeun program anu geus didéfinisikeun ([[kacerdasan jieunan]]). Robot biasana digunakeun pikeun tugas beurat, tugas anu ngabahayakeun, pagawéan nu bulak-balik dipigawé jeung pagawéan-pagawéan anu kotor. Biasana [[robot industri]] digunakeun dina ''lén'' produksi. Kagunaan lianna kaasup pikeun ngaberesihan limbah nu ngandung racun, pangjalajahan ka jero cai jeung luar angkasa, pertambangan, téang jeung tulung (SAR) jeung pikeun néangan bahan tambang. Kiwari robot mulai asup ka pasaran konsumén dina widang hiburan, panyedot kebul jeung pamotong jukut.
 
== Définisi ==
 
Kecap robot digunakeun pikeun mesin nu rentangna lega, nu performa umumna nyaéta bisa pindah sarta bisa dugunakeun pikeun ngalakukeun tugas fisik. Robot-robot bisa béda-béda wujudna, ti mimiti humanoid, nu niron wangun sarta cara gerakna manusa, atawa keur industri, nu panempona diatur ku fungsi nu dijieun keur manéhna. Robot bisa digolongkeun sacara garis badag kana [[robot mobil]] (contona tutumpakan nu otonom), [[manipulator|robot manipulator]] (contona robot industrial) jeung robot nu bisa ngonfigurasi sorangan, nu bisa nyaluyukeun manéh jeung tugas nu dibikeun.
<!--
Robots may be controlled directly by a human, such as remotely-controlled bomb-disposal robots, robotic arms, or shuttles, or may act according to their own decision making ability, provided by [[artificial intelligence]]. However, the majority of robots fall in-between these extremes, being controlled by pre-programmed computers. Such robots may include [[feedback loops]] such that they can interact with their environment, but do not display actual intelligence.
Masalah téhnis séjén nu ngahalangan dipakéna robot sacara ''luas'' nyaéta alatan kompléksitas ''penanganan'' obyék fisik dina lingkungan alam nu ngaco. Sénsor taktil jeung algoritma paningalian nu leuwih hadé mungkin bisa méréskeun masalah ieu. [[Robot Online UJI]] ti [[University Jaume I]] di [[Spanyol]] mangrupakeun conto nu hadé tina perkembangan bu aya dina widang ieu.
 
Ahir-ahir ieu, perkembangan hébat geus dijieun dina [[robot médis]], ku gawéna dua pausahaan kusus, [[Computer Motion]] jeung [[Intuitive Surgical]], nu narima pangesahan pangaturan di Amerika Utara, Eropa jeung Asia pikeun robot-robotna pikeun digunakeun dina prosédur pembedahan minimal. Otomasi laboratorium ogé mangrupakeun aréa nu berkembang. Di dieu, robot ''benchtop'' digunakeun pikeun mindahkeun sampel biologis atawa kimiawi antar parangkat saperti [[inkubator]], mangrupa panyekel jeung pamaca cairan. Tempat lain dimana robot dipikaresep pikeun ngagantikeun pagawéan manusa nyaéta dina [[éksplorasi laut jero]] sarta éksplorasi antariksa. Keur tugas-tugas ieu, wangun awak [[arthropoda]] umumna dipikaresep. [[Mark Tilden|Mark W. Tilden]] baheulana spesialis [[Laboratorium Nasional Los Alamos]] myieun robot murah dkalayan dua suku nu bisa dibéngkokkeun tetapi can nyambung, sedengkeun séjénna nyieun suku kapiting nu bisa gerak tur nyambung.
 
Robot jangjangan ékspériméntal sarta conto lain nu ngéksploitasi [[biomimikri]] ogé dina tahap pengembangan dini. Nu disebut "[[nanomotor]]" jeung "[[kawat cerdas]]" diperkirakeun bisa nyederhanakeun daya gerak sacara drastis, sedengkeun stabilisasi dina penerbangan katempona bakal ditingkatkeun ngaliwatan [[giroskop]] nu kacida leutikna. Rojongan penting pagawéan ieu nyaéta keur risét militér téhnologi mata-mata.
{{Link FA|ar}}
 
 
[[Kategori:Téhnologi]]
[[CategoryKategori:Robot|*]]
 
{{Link FA|ar}}
 
[[ang:Selfƿyrhta]]
[[gl:Robot]]
[[he:רובוט]]
[[hi:रोबोट]]
[[hr:Robot]]
[[hu:Robot]]
17.435

éditan