Béda révisi "Maung"

19 bita ditambahkeun ,  15 tahun yang lalu
m
+méong +totol
m (+méong +totol)
Sebutan '''maung''' atawa '''méong''' ([[basa Inggris|Ing.]] ''big cat'') nujul ka [[Felidae|ucing]] badag nu liar di [[Amérika]], [[Aprika]], [[Asia]], jeung [[Éropah]]; [[Australia]] jeung [[Antartika]] mah teu boga spésiés ucing [[éndemik (ékologi)|pituin]].
 
Maung, najan awakna jauh leuwih badag batan ucing, paripolahna jeung struktur/dedeganana mah méh baé sarua. Sakabéh bangsa ucing watekna [[karnivora]] sarta pinter pisan [[prédator|moro]].
 
Watesan ''maung'' ukur ngawengku opat [[spésiés]] [[Panthera]]: [[singa]], [[lodaya]], [[maung tutultotol]] (kaasup [[maung kumbang]]), sarta [[jaguar]]. Anggota genus ieu bisa ngagaur, sedengkeun bangsa ucing nu lianna mah henteu. Ku kituna, kabisa ngagaur téh kadang dianggap ciri pangbéda pikeun golongan maung. Spésiés genus Panthera lianna, [[citah]], [[maung salju]], jeung [[puma]], nu jaluna bisa nepi ka 70 kg atawa leuwih saeutik, mindeng ogé digolongkeun kana maung.
 
Sababaraha jenis ucing, misalna [[ling Eurasia]], beuratna ukur 25 kiloan, leuwih beurat batan [[ucing|ucing inguan]], tapi teu dianggap kaasup maung.
* [[Liger]] (Singa jalu/Lodaya bikang)
* [[Jagulep]] (Jaguar jalu/Maung tutul bikang)
* [[Lepjag]] (Maung tutultotol jalu/Jaguar bikang)
* [[Singa Tutul Kongo]] (''Congolese Spotted Lion'') (Jagulep atawa Lepjag/Singa)
* [[Marozi]] (Singa jalu/Maung tutultotol bikang)
* [[Leopon]] (Maung tutultotol jalu/Singa bikang)
* pikeun hibrid séjénna, baca '''[[hibrid Panthera]]'''
 
912

éditan