Buka ménu utama

Parobahan

30 bita ditambahkeun ,  10 tahun yang lalu
m
bot Nambih: kk:Бактериялар; kosmetik perubahan
'''Baktéri''' nyaéta golongan panglobana diantara [[organisme]]. Istilah baktéri ('''bacteria''') geus macem-macem dipaké keur sakabeh [[prokariot]] atawa kalolobaan golongannana, atawa disebut oge '''eubacteria''', gumantung kana pamikiran ngeunaan hubungannana. Di dieu, ''bacteria'' digunakeun hususna pikeun nunjuk kana ''eubacteria''. Golongan gedé baktéri sejenna nyaeta [[Archaea]]. Studi ngeunaan baktéri disebut ''[[wikt:baktériologi|baktériologi]]'', bagian tina [[mikrobiologi]].
 
Baktéri nyaéta mahluk anu kacida lobana diantara sakabeh organisme. Baktéri aya di mana-mana, dina [[taneuh]], [[cai]], jeung mangrupakeun pasangan [[simbiosis]] pikeun mahluk hirup sejenna. Loba [[patogén]] anu mangrupakeun baktéri. Kalolobaanna mibanda ukuran pangpanjangna ukur 0.5-5.0 [[1 E-6 m|μm]], sanajan baktéri gedé saperti ''[[Thiomargarita namibiensis]]'' jeung ''[[Epulopiscium fishelsoni]]'' bisa nambahan ukuran nepi ka 0.5 mm oge. Baktéri umumna miboga [[dinding sél]], saperti [[tutuwuhan]] jeung [[Sél(biologi)|sél]] [[fungi]], tapi ''dinding'' sél baktéri normalna dijieun tina [[peptidoglycan]] tur lain [[sélulose]] (saperti dina [[tutuwuhan]]) atawa [[sitin]] (saperti dina fungi), jeung henteu [[homologi (biologi)|homolog]] jeung ''dinding'' sél [[eukariot|eukariotik]]ik. Lolobana gerak migunakeun [[flagella]], anu béda strukturna dibandingkeun jeung flagella golongan séjén.
 
== Sajarah ==
Baktéri munggaran ditalungtik ku [[Anton van Leeuwenhoek]] dina taun 1674 migunakeun mikroskop lensa tunggal hasil rancangan anjeunna sorangan. Ngaran ''bacterium'' diwanohkeun ku [[Christian Gottfried Ehrenberg|Ehrenberg]] dina 1828, diturunkeun tina [[Basa Yunani]] βακτηριον nu hartina "tongkat leutik". Sabab susahna ngajelaskeun baktéri individual jeung pentingna pamanggih anjeunna pikeun widang tatamba, biokimia, jeung géokimia, sajarah [[baktériologi]] umumna dijelaskeun minangka sajarah [[mikrobiologi]].
 
== Struktur Sél ==
[[ImageGambar:Prokaryote cell diagram.svg|thumb|320px|left|Struktur sél [[prokariot]]]]
{{Main|Struktur Sél Baktéri}}
 
* {{NCBI-scienceprimer}}-->
 
== Bacaan salajengna ==
* Alcamo, I. Edward. ''Fundamentals of Microbiology''. 5th ed. Menlo Park, California: Benjamin Cumming, 1997.
* Atlas, Ronald M. ''Principles of Microbiology''. St. Louis, Missouri: Mosby, 1995.
* Stanier, R.Y., J. L. Ingraham, M. L. Wheelis, and P. R. Painter. ''General Microbiology''. 5th ed. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice Hall, 1986.
 
== Tumbu Luar ==
*[http://www.dsmz.de/bactnom/bactname.htm Bacterial Nomenclature Up-To-Date from DSMZ]
*[http://www.zytologie-online.net/bakterien.php Bacterial Growth and Cell Wall (Ger)]
[[ka:ბაქტერიები]]
[[kaa:Bakteriya]]
[[kk:Бактериялар]]
[[kn:ಬ್ಯಾಕ್ಟೀರಿಯ]]
[[ko:세균]]
17.410

éditan