Béda révisi "Cengkéh"

39 bita ditambahkeun ,  10 tahun yang lalu
m
bot Nambih: sk:Klinčekovec voňavý; kosmetik perubahan
m (bot Nambih: sl:Nageljnove žbice)
m (bot Nambih: sk:Klinčekovec voňavý; kosmetik perubahan)
|binomial = ''Syzygium aromaticum''
|binomial_authority = ([[Carolus Linnaeus|L.]]) Merrill & Perry
|}}[[ImageGambar:CloveCloseUp.jpg|left|thumb|180px|A single dried clove [[flower]] bud]]
 
'''Cengkéh''' (''Syzygium aromaticum'', [[Synonymy|syn.]] ''Eugenia aromaticum''), dina [[basa Inggris]] disebut ''cloves'', nyaéta [[tuwuhan]] [[kembang]]an ti kulawarga tuwuhan [[Myrtaceae]] nu gagang [[kembang]] garingna seungit. Cengkéh mangrupakeun tuwuhan asli [[Indonésia]], réa dipaké minangka [[samara]] asakan lada di nagara-nagara [[Éropa]], sarta minangka bahan utama [[roko]] kréték has Indonésia. Cengkéh dipelak utamana di Indonésia ([[Kapuloan Banda]]) jeung [[Madagaskar]], ogé tumuwuh subur di [[Zanzibar]], [[India]], sarta [[Srilangka]].
Tuwuhan ieu téh dijadikeun perlambang idéntitas propinsi [[Maluku Kalér]].
 
=== Pamakéan ===
 
[[ImageGambar:ClovesDried.jpg|left|thumb|180px|Cengkéh nu digaringkeun]]
Cengkéh bisa dipaké jadi [[samara]], boh dina bentukna anu gembleng boh minangka bubuk. Samara ieu dipaké di [[Éropa]] sarta [[Asia]]. Utamana di [[Indonésia]], cengkéh dipaké jadi bahan [[roko]] [[kréték]]. Cengkéh ogé dipaké minangka bahan [[menyan]] di [[Republik Rahayat Cina]] jeung [[Jepang]]. [[Minyak cengkéh]] dipaké pikeun [[aromaterapi]] sarta ogé pikeun ngubaran nyeri huntu.
 
=== Sajarah Cengkéh ===
 
Dina abad anu kaopat, pamingpin [[Dinasti Han]] ti Tiongkok maréntahkeun saban jalma anu ngadeukeutanana pikeun saméméhna nyapek cengkéh, ambéh seungit ambekanana. Cengkéh, [[pala]] sarta [[pedes]] kacida mahal di jaman [[Romawi]]. Cengkéh dijadikeun alat tukeur ku bangsa [[Bangsa Arab]] dina [[abad patengahan]]. Dina ahir abad ka-15, urang [[Portugis]] ngarebut jalur dagang di [[Laut India]]. Babarengan jeung éta direbut ogé perdagangan cengkéh kalawan [[perjangjian Tordesillas]] jeung [[Spanyol]], sajaba ti éta ogé perjangjian jeung [[sultan]] ti [[Ternaté]]. Urang [[Portugal]] mawa réa cengkéh beunang ti kapuloan [[Maluku]] ka [[Éropa]]. Dina waktu éta harga 1 [[kg]] cengkéh sarua jeung harga 7 [[gram]] emas.
Dina abad ka-17 jeung ka-18 di [[Inggris]] harga cengkéh sarua jeung harga [[emas]] alatan luhurna waragad impor.
 
=== Kandungan Aktip dina buah cengkéh ===
 
[[minyak atsiri]] tina cengkéh miboga fungsi [[anestési]] sarta [[antimikrobia]]l. Minyak cengkéh mindeng dipaké pikeun ngaleungitkeun ambeu napas sarta pikeun ngaleungitkeun nyeri [[huntu]]. Zat anu dikandung dina cengkéh anu ngaranna [[eugenol]], dipaké [[kedokteran huntu|dokter huntu]] pikeun nenangkeun [[saraf]] huntu. Minyak cengkéh ogé dipaké dina campuran tradisional ''chōjiyu'' (1% minyak cengkéh dina minyak mineral; "chōji" hartina cengkéh; "yu" hartina minyak) sarta dipaké ku urang [[Jepang]] pikeun ngarawat beungeut pedang maranéhanana.
 
== Tempo ogé ==
 
[[Kategori:Tutuwuhan]]
[[ru:Гвоздика (пряность)]]
[[simple:Clove]]
[[sk:Klinčekovec voňavý]]
[[sl:Nageljnove žbice]]
[[sv:Kryddnejlika]]
17.435

éditan