Masigit: Béda antarrépisi

34 bita ditambahkeun ,  12 tahun yang lalu
m
bot Nambih: yo:Mọ́ṣálásí; kosmetik perubahan
m (bot Nambih: kk:Мешіт, so:Masjid)
m (bot Nambih: yo:Mọ́ṣálásí; kosmetik perubahan)
{{Islam}}
[[ImageGambar:Badshahi Mosque July 1 2005 pic32 by Ali Imran.jpg|thumb|right|300px|[[Masjid Badshahi]] di [[Lahoré]], [[Pakistan]] kalayan [[iwan]] di tengah, tilu kubah, jeung lima [[manara]]]]
 
'''Masjid''' nyaéta [[tempat ibadah]] keur panganut agama [[Islam]] ([[Muslim]]). Lian ti pikeun ibadah, masjid oge dijadikeun puseur kahirupan muslim. [[Muslim]] sering ngarujuk masjid kana [[basa Arab]], '''masjid''' (jamak ''masajid'') ([[basa Arab]]: مسجد — [[International Phonetic Alphabet|dikecapkeun]]: /{{IPA|ˈmas.ʤid}}/ atawa /{{IPA|ˈmas.ˈɡʲid}}/). Kecap [[Basa Inggris|Inggrisna]] nyaéta "mosque" nu nunjukkeun sagala rupa wangunan keur ibadahna umat Islam, sanajan ari dina basa Arab mah aya pangbédaan antara tempat ibadah nu leutik (disebut musola) atawa masjid gedé keur solat berjama'ah (''masjid jami'') (basa Arab: جامع), nu mibanda komunitas sarta fasilitas nu leuwih loba.
 
Kagunaan utama masjid nyaéta mangrupakeun tempat [[solat]] berjama'ah keur sakumna Muslim. Sanajan kitu, kiwari masjid dipikawanoh minangka pintonan [[arsitéktur Islami]] keur [[umat|komunitas Muslim]]. Masjid geus mekar ti saprak ayana rohangan tanpa hateup nyaeta [[Msjid Kuba]] jeung [[Masjid Nabawi]] dina [[abad ka-7]]. Kiwari, kalolobaan masjid marake momolo, [[munara]], jeung bale keur solat. Masjid asalna ti [[Jajirah Arab]], tapi kiwari geus aya di sakabeh buana nu dicicingan di sakuliah dunya. Masjid lain ngan saukur tempt keur ibadah jeung ngadoa, tapi ope mangrupakeun tempat keur dijr ngeunaan Islam sarta sakur jalma nu percaya.
 
== Sajarah ==
Masjid geus didirikan saprak jaman [[Nabi Muhammad]] dina warsih 622 waktu hijrah ka dayeuh Madinah. Saterusna, sabot umat Islam meluaskan kakawasaanana nepi ka ka luar wewengkon Arab, mangka tumbuhlah jumlah-jumlah masjid di dunya. Kawas dayeuh [[Kairo]], anu alatan jumlah masjidna anu amat réa, mangka [[Kairo]] digelari minangka dayeuh sarébu masjid. Masjid mimiti nangtung di Éropa dina abad 11 Masehi, seiring jeung datangna soldadu Bani Umayyah ka Gibraltar. Tapi, dina abad 15 Masehi, pasukan Conquistador [[Karajaan Spanyol]] ngancurkeun masjid-masjid di penjuru Éropa, hususna [[Spanyol]]. Sedengkeun, masjid mimiti datang di [[Cina]] saprak datangna sahabat Rasulullah saw, nyaéta Saad bin Abi Waqas datang minangka utusan pikeun Raja Dinasti T'ang di Karajaan Cina.
 
== Pamakéan ==
Pamakéan masjid ialah pikeun beribadah. Luyu kalawan firman [[Alloh]] dina surat At-Taubah, yén masjid didirikan ku jalma-jalma anu bertaqwa jeung pamakéan pikeun beribadah sarta nginget ngaran [[Alloh]]. Di Masjid, saban poé, diayakeun solat berjamaah. Saméméh solat berjamaah, biasana di Taneuh Pasundan, lolobana muazin ngajak jamaah pikeun solat kalawan pantun-pantun sarta syair, sarta [[sholawat]].
 
Sawatara masjid di [[Amérika Sarikat]] ngabogaan fasilitas pikeun publik sarta ngaladénan pendaftaran pikeun pemilu. Komo aya masjid anu ngabogaan tempat olahraga.
 
== Tumbu Luar ==
{{commons|Mosque}}
* [http://www.theottomans.org/english/art_culture/index.asp Nyadiakeun informasi ngeunaan Masjid di Turki]
* [http://www.islamicarchitecture.org/architecture/themosque.htm Informasi leuwih pepek ngeunaan konsép arsitektur masjid]
* [http://www.basma.us/site/articles/english/article.20060220.does_mosque_size_matter.php Informasi ngeunaan masjid di Madinah]
 
[[Kategori:Masjid| ]]
[[uk:Мечеть]]
[[ur:مسجد]]
[[yo:Mọ́ṣálásí]]
[[zh:清真寺]]
17.490

éditan