Béda révisi "Katalis"

9 bita dipupus ,  11 tahun yang lalu
m
bot Ngarobih: el:Κατάλυση; kosmetik perubahan
m (bot Nambih: da:Katalysator (kemi))
m (bot Ngarobih: el:Κατάλυση; kosmetik perubahan)
[[imageGambar:profil_éntalpi.png|frame|'''Gambar 1''' Profil [[éntalpi]] pikeun réaksi nu maké jeung teu maké katalis. ''A<sub>U</sub>'' mangrupa énergi aktivasi pikeun réaksi tanpa katalis, ''A<sub>C</sub>'' mangrupa énergi aktivasi nu dikurangan pikeun réaksi nu sarua nalika dikatalisan. ''I'' salaku titik nalika ''chemical intermediate'' kabentuk, nu salajengna meta jadi produk.]]
'''Katalis''' nyaéta hiji zat nu ngaronjatkeun [[laju]] hiji [[réaksi kimia]], dina suhu nu tangtu, tanpa teu kabawa robah atawa kahakan ku réaksina (tempo ogé [[katalisis]]). Katalis aub na réaksi, tapi lain mangrupa réaktan atawa produk kimia.
 
Katalis homogén umumna meta jeung hiji atawa leuwih réaktan pikeun ngabentuk sarupaning panengah kimiawi (''chemical intermediate'') nu salajengna meta pikeun ngabentuk produk réaksi ahir, dina prosés nu ngalahirkeun deui katalisna. Di handap ieu hiji skéma réaksi katalitik, C nunjukkeun katalisna:
 
:A + C &rarr; AC (1)
 
:B + AC &rarr; AB + C (2)
 
Najan katalisna (C) kahakan ku réaksi 1, salajengna kaluar deui dina réaksi 2, sahingga réaksi gemblengna jadi:
 
:A + B + C &rarr; AB + C
 
katalis teu kahakan atawa dihasilkeun. [[Énzim]] ngarupakeun biokatalis. Mangpaat "katalis" dina jihat budaya nu leuwih lega sacara kasarna mah analog sarupa/analog jeung nu dipedar di dieu.
[[Konvérter katalitik]] ngancurkeun sababaraha produk gigir pembakaran dina mobil, dijieunna tina [[platinum]] jeung [[rhodium]].
 
== Tempo ogé ==
* [[Énzim]]
* [[Katalis koordinasi]]
 
== Rujukan ==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/catalyst Katalis, ti Wikipédia basa Inggris], disalin ping 1 Novémber 2004.
 
[[CategoryKategori:Kimia]]
 
[[ar:تحفيز]]
[[da:Katalysator (kemi)]]
[[de:Katalysator]]
[[el:ΚαταλύτηςΚατάλυση]]
[[en:Catalysis]]
[[eo:Katalizilo]]
17.467

éditan