Béda révisi "Taraté"

53 bita ditambahkeun ,  10 tahun yang lalu
m
bot Nambih: bjn:Talépok; kosmetik perubahan
m (bot Nambih: arz:لوتس)
m (bot Nambih: bjn:Talépok; kosmetik perubahan)
| subdivision_ranks = Spésiés
| subdivision =
Kira 50 species:<br />
''[[Taraté bodas|Nymphaea alba]]''<br />
''[[Nymphaea amazonium]]'' <br />
''[[Nymphaea ampla]]'' <br />
''[[Nymphaea blanda]]'' <br />
''[[Nymphaea caerulea]]''<br />
''[[Nymphaea calliantha]]'' <br />
''[[Nymphaea candida]]'' <br />
''[[Nymphaea capensis]]'' <br />
''[[Nymphaea citrina]]'' <br />
''[[Nymphaea colorata]]'' <br />
''[[Nymphaea elegans]]'' <br />
''[[Nymphaea fennica]]'' <br />
''[[Nymphaea flavovirens]]'' <br />
''[[Nymphaea gardneriana]]'' <br />
''[[Nymphaea gigantea]]''<br />
''[[Nymphaea heudelotii]]'' <br />
''[[Nymphaea jamesoniana]]'' <br />
''[[Nymphaea lotus]]''<br />
''[[Nymphaeae lutea]]''<br />
''[[Nymphaea mexicana]]'' <br />
''[[Nymphaea micrantha]]'' <br />
''[[Nymphaea odorata]]'' <br />
''[[Teratai putih Jawa|Nymphaea pubescens]]''<br />
''[[Nymphaea rubra]]'' <br />
''[[Nymphaea rudgeana]]'' <br />
''[[Teratai biru|Nymphaea stellata]]''<br />
''[[Nymphaea stuhlmannii]]'' <br />
''[[Nymphaea sulfurea]]'' <br />
''[[Nymphaea tetragona]]''<br />
''[[Nymphaea tuberosa]]''
}}
'''Taraté''' (''Nymphaea'') nyaéta ngaran genus pikeun tutuwuhan cai ti suku [[Nymphaeaceae]]. Dina [[basa Inggris]] dipikawanoh minangka ''water-lily'' atawa ''waterlily''. Di Indonésia, Taraté ogé dipaké pikeun nyebutkeun tutuwuhan ti genus ''[[Nelumbo]]'' (Lotus). Dina jaman baheula, jelema memang mindeng nyampur-adukkeun antara tutuwuhan genus Nelumbo kawas [[saroja]] jeung genus ''Nymphaea'' (taraté). Dina tutuwuhan genus Nelumbo, kembangna aya jauh di luhureun beungeut cai, daun ngawangun bunderan sarta akarna ilahar didahar.
 
Taraté tumuwuh di beungeut cai anu tenang. Kembang sarta daunna aya dina beungeut cai, kaluar tina gagang anu asalna tina [[akar]] anu aya dina jero [[leutak]] dina dadampar balong, walungan atawa ranca. Gagangna aya dina tengah-tengah daun. [[daun]] ngawangun bunderan atawa oval anu rubak. Beungeut daun henteu ngandung lapisan [[lilin]] sahingga cai anu murag kana beungeut daun henteu nyieun buldeudan cai.
 
Kembangna aya dina gagang anu mangrupakeun pamanjangan tina akar. Garis tengah kembang antara 5-10 cm.
Taraté diwangun ku kira-kira 50 spésiés anu sumebar ti wewengkon tropis nepi ka wewengkon subtropis di sakuliah dunya. Taraté anu tumuwuh di wewengkon [[tropis]] asalna ti [[Mesir]].
 
== Mangpaat ==
Taraté jadi pepelakan di kebon-kebon alatan kembangna anu éndah. Palukis [[Perancis]] nu ngaranna [[Claude Monet]] kawéntar ku lukisan kembang taraté. Kembang saroja mangrupakeun kembang anu ilahar aya di karaton minangka lambang kasucian.
 
== Sajarah ==
Dina jaman Mesir kuno, taraté réa tumuwuh di sisi walungan [[Nil]]. [[Nymphaea caerulea]] sarta [[Nymphaea lotus]] nyaéta dua spésiés anu asalna ti Mesir. Kembang [[Nymphaea caerulea]] ngan boga umur sapoé, mekar dina waktu isuk-isuk sarta tikerelep kana handapeun cai dina wanci soré. Kembang [[Nymphaea lotus]] mekar dina wanci peuting sarta kucup dina wanci isuk-isuk. Titilar ti dua rupa kembang taraté asli Mesir kapanggih di astana [[Ramses II]].
 
== Tumbu ka luar ==
* [http://www.iptek.net.id/ind/pd_tanobat/view.php?id=102 Pepelakan ubar Indonésia: Teratai]
* [http://www.tabloidnova.com/articles.asp?id=5898 Geulisna Warna-warni Teratai]
 
[[Kategori:Tutuwuhan]]
 
[[arz:لوتس]]
[[bjn:Talépok]]
[[ca:Nymphaea]]
[[cs:Leknín]]
17.438

éditan