Béda révisi "Radiasi éléktromagnétik"

m
taya kamandang éditan
m
m
{{electromagnetism3|edyn=true}}
[[Image:Light-wave.svg|thumb|left|350px|Gelombang éléktromagnétik bisa dibayangkeun salaku gelombang médan listrik katut médan magnét anu ''osilasi'' sacara tranversal sarta ngrarambat sorangan. Gambar ieu mintonkeun hiji gelombang anu ngarambat ti kénca ka katuhu.]] '''Radiasi éléktromagnétik (ÉM)''' nyaéta [[gelombang|gelombang éléktromagnétik]] anu [[ngarambat sorangan]] dina rohangan. Gelombang éléktromagnétik kawangun ku komponén listrik atawa [[éléktrik]] jeung komponén [[magnétik]]. Dua komponén ieu ngayun bulak-balik (''osilasi'') dina arah anu sudtnajuruna (sudutna) 90<sup>o</sup> tina arah rambatan. Arah ''osilasi'' dua komponén ieu ogé dipisahkeun ku sudut 90<sup>o</sup> tapi fase gelombangna sarua.
 
Lamun ditingali tina arah rambatan gelombang éléktromagnétik, médan listrik mungkin bulak-balik naék jeung turun, samentara médan magnét ngayun bulak-balik ka katuhu jeung ka kénca; tapi gambar éta bisa diputer sahingga médan listrik bulak-balik ka katuhu jeung ka kenca samentara médan magnét bulak-balik turun jeung naék. Kasambarangan ''oriéntasi'' ditingali ti arah rambatan disebut [[polarisasi]].
3.120

éditan