Béda révisi "Karét (tuwuhan)"

78 bita ditambahkeun ,  11 tahun yang lalu
m
bot Nambih: my:ကြက်ပေါင်စေးပင်; kosmetik perubahan
m (bot Nambih: gv:Billey rubbyr)
m (bot Nambih: my:ကြက်ပေါင်စေးပင်; kosmetik perubahan)
 
Luyu kalawan sipat dikotilnya, akar tanagaman karét mangrupa akar tunggang. Akar ieu sanggup menopang batang pepelakan anu tumuwuh luhur sarta badag.
[[ImageGambar:The face of rubber tree's trunk .jpg|thumb|right|150px|tangkal karet]]
 
 
 
Sawatara karuksakan anu baris lumangsung alatan jarak anu leuwih heureut nyaéta:
* Karuksakan makuta pucuk ku angin;
* Umur tangkal ngurangan alatan panyakit;
* Hasil geutahna baris ngurangan;
* Ku sabab éta, dina melak, henteu meunang rapet teuing antara jarak hiji tangkal ka tangkal séjénna.
 
Ngilo perkara-perkara kasebut diluhur, mangka kiwari kakerepan tangkal saban hektarna henteu ngaleuwihan ti jumlah 400 nepi ka 500 tangkal. Hal éta hartina jarak pelakna perhektar nyaéta 7x3 m, 7, 14x 3, 33 m atawa 8x2,5 m.
 
Klon anu diajurkeun nyaéta:
# Klon GT1,
# Klon PR 107,
# Klon PR 228,
# Klon PR 261,
# Klon PR 300,
# Klon PR 255,
# Klon PR 303,
# Klon AVROS 2037,
# Klon BPMI.
 
== Panyadapan ==
[[imageGambar:Latex_dripping.JPG|thumb|left|150px|Latex dikumpulkeun tina tuwuhan karet nu disadap]]Panyadapan mangrupakeun salah sahiji kagiatan poko usaha budidaya karét.
Tujuan tina panyadapan karét ieu nyaéta muka kamalir latéks dina kulit tangkal ambéh latéks gancang nyérélék. Laju ngocorna latéks baris ngurangan lamun takeran cacai latéks dina kulit ngurangan.
 
Pikeun meunangkeun hasil sadap anu alus, panyadapan kudu nurutkeun aturan nu tangtu ambéh dibeunangkeun hasil anu luhur, nguntungkeun, sarta sinambung kalawan tetep merhatikeun faktor kaséhatan pepelakan.
 
== Tempo ogé ==
* ''[[Castilla elastica]]'' - sumber utama panghasil latéks di masarakat [[Mesoamerica|MesoAmerican]] pra-Kolumbia
 
{{Commons|Hevea brasiliensis}}
 
== Galeri ==
<gallery>
Image:Rubber_tree_plantation.JPG|Kebon tuwuhan karét di [[Phuket]], [[Thailand]]
</gallery>
 
== Rujukan ==
{{reflist}}
 
== Bacaan satuluyna ==
* Zhang, J., Huss, V.A.R., Sun, X., Chang, K. and Pan, D. 2008. Morphology and phylogenetic position of a trebouxiophycean green algae (Chlorophyta) growing on the rubber tree, ''Hevea brasiliensis'', with the description of a new genus and species. ''Eur. J. Phycol.'' '''43(2)''': 185 - 193.
 
[[ml:റബ്ബർ മരം]]
[[ms:Pokok getah]]
[[my:ကြက်ပေါင်စေးပင်]]
[[nl:Braziliaanse rubberboom]]
[[no:Ekte gummitre]]
17.475

éditan