Béda révisi "Maung"

134 bita dipupus ,  10 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (+wkf)
[[Gambar:Panthera tigris tigris.jpg|275px|thumb|[[Lodaya|Maung lodaya]], spesies pangbadagna sarta pangbeuratna ti kulawarga ucing]]
Sebutan '''maung''' atawa '''méong''' ([[basa Inggris|Ing.]] ''big cat'') nujul ka [[Felidae|ucing]] badag nu liar di [[Amérika]], [[Aprika]], [[Asia]], jeung [[Éropah]]; [[Australia]] jeung [[Antartika]] mah teu boga spésiés ucing [[éndemik (ékologi)|pituin]].
 
Maung atawa méong, najanNajan awakna jauh leuwih badag batan ucing, paripolahnaparipolah maung jeung struktur/dedeganana mah méh baé sarua. Sakabéh bangsa ucing watekna [[karnivora]] sarta pinter pisan [[prédator|moro]].
 
Watesan ''maung'' ukur ngawengku opat [[spésiés]] [[Panthera]]: [[singa]], [[lodaya]], [[maung totol]] (kaasup [[maung kumbang]]), sarta [[jaguar]]. Anggota genus ieu bisa ngagaur, sedengkeun bangsa ucing nu lianna mah henteu. Ku kituna, kabisa ngagaur téh kadang dianggap ciri pangbéda pikeun golongan maung. Spésiés genus Panthera lianna, [[citah]], [[maung salju]], jeung [[puma]], nu jaluna bisa nepi ka 70 kg atawa leuwih saeutik, mindeng ogé digolongkeun kana maung.
 
Sababaraha jenis ucing, misalna [[ling Eurasia]], beuratna ukur 25 kiloan, leuwih beurat batan [[ucing|ucing inguan]], tapi teu dianggap kaasup maung. [[Urang Sunda]] biasa nyebut ucing sedeng kieu ku sebutan '''méong''', contona [[méong congkok]].
 
==Spésiés==
11.779

éditan