Béda révisi "Kadu"

44 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
m
bot Nambih: koi:Дуриан; kosmetik perubahan
m (r2.7.1) (bot Nambih: udm:Дуриан)
m (bot Nambih: koi:Дуриан; kosmetik perubahan)
Réa jelema nganggap buah kadu minangka buah anu ngeunah. Tapi sawaréh deui henteu tahan ku ambeuna sarta nganggap ambeuna bau pisan. [[Richard Sterling]] (dina''[[The Travelling Curmudgoen]]'') nulis: "ambeuna jiga pisan jeung kokotor [[babi]], [[terpentin]] sarta [[bawang]], sarta dipapaésan ku kaos kaki kotor ti lapangan [[olah raga]]. Ambeuna kaangseu ti kajauhan." Aya ogé anu ngagambarkeun ambeu kadu kawas ambeu anu kaluar tina [[treuk runtah]].
 
== Gambaran ==
[[Tangkal]] [[naun]], héjo langgeng (daun ngarangrangan henteu gumantung kana usum) tapi aya waktu nu tangtu pikeun numuwuhkeun [[daun]]-daun anyar (période ''flushing''). Tumuwuh bisa ngahontal jangkung 40 [[méter]]. Daun wangunna lonjong, boga warna héjo kalawan tambahan konéng, bagian handap leuwih sepa. Tangkal kadu mimiti buahan sanggeus 4-5 taun, tapi dina budidaya bisa digancangan alatan ngagunakeun [[réproduksi vegetatif]].
 
Saban "kamar" kaeusi ku sawatara (biasana 3) [[siki]]. Siki kabungkus ku [[pamungkus siki]] nu warnana bodas nepi ka konéng caang kalawan kandel nu variatif, tapi dina [[kultivar]] nu punjul bisa ngahontal 3cm. [[Budidaya]] kadu diarahkeun pikeun ngahasilkeun siki anu leutik kalawan pamungkus siki anu kandel, alatan pamungkus siki ieu pisan bagian anu didahar. Sikina boga daging nu kandel sarta bisa didahar sanggeus dikulub. Siki kadu boga sipat ''recalcitrant'', ngan bisa hirup kalawan kadar cai nu loba (di luhureun 30% beurat) sarta tanpa perlakuan nu tangtu ngan sanggup tahan hirup saminggu saméméh tungtungna [[émbrio]]na paéh.
 
== Sumebarna ==
Kadu asalna ti [[Indonésia]], [[Malaysia]], jeung [[Brunei]], sanajan tangkalna bisa tumuwuh di sambarang cuaca anu sarupa. Puseur karageman biologi sarta ékologi kadu nyaéta Pulo [[Kalimantan]]). Tapi anu jadi éksportir penting kadu nyaéta Thailand, anu sanggup ngamekarkeun [[kultivar]] kalawan kualitas nu unggul. Tempat anu séjén di mana kadu dipelak kaasup ti antarana Mindanao di [[Filipina]], Queensland di [[Australia]], [[Kamboja]], [[Laos]], [[Viétnam]], [[India]], sarta [[Sri Lanka]].
 
Di [[Barat]], kadu bisa kapanggih di [[toko-toko Asia]] milik urang Viétnam, Tionghoa, Thailand, jeung réa-réa deui.
 
== Masalah ambeu ==
 
Alatan ambeuna anu kuat, sajumlah pausahaan ngahulag jelema mawa kadu, contona ka kabin [[pasawat udara]], ka tutumpakan angkutan umum atawa dibawa ka hotél.
Pikeun nu resep kadu, ambéh henteu ngabalukarkeun hal-hal teu nyugemakeun jalma anu teu mikaresep ambeu kadu, aya cara gampang pikeun ngaleungitkeun ambeu kadu tina ramo-ramo leungeun sarta sungut. Carana, beresihkeun ramo leungeun ku cara ngaduk-ngaduk cai dina jero pangsa kadu (nyaéta ''ceruk'' kulit buah bagian jero, urut tempat daging sarta siki kadu némpél) sarta cai adukan kasebut ulah dipiceun, tapi dipaké pikeun kekemu. [http://www.siu.edu/~ebl/leaflets/durian.htm Oen Liang-hie sarta M. Soemartini 1998]. ''The presence of 5-hidroxy-methyl-furfural in the shells of the kadu fruit (Durio Zibethinus Murr.) as minor deodorant and its possible role in the ripening process of the fruit'' (5-OH-METIL-FURFURAL dina kulit buah kadu salaku déodoran minor sarta kamungkinan boga andil dina prosés asakna buah). Sawatara masarakat ngagunakeun kulit kadu anu geus didahar minangka pangusir (repellent) beurit ku cara nyimpenna dina juru rohangan.
 
== Milih kadu ==
[[Gambar:Durianpack01.JPG|thumb|250px|Kadu]]
Saban jelema miboga carana sorangan-sorangan dina milih buah kadu nu pangalusna. Unggal jelema percaya yén cara milihna bisa ngahasilkeun buah pangalusna.
* Kadu bisa diserang ku [[hileud]] anu endogan dina jero buah anu mekar jadi [[larva]]. Sabot meuli buah kadu, nu meuli kudu nyingkahan buah anu aya liangan dina kulitna alatan tanda ayana "hileud" dina jero buah.
 
== Meulah kadu ==
Jelema anu anyar diajar meuli kadu sabisana meuli kadu anu geus siap dibuka alatan meulah kadu rada hésé. Biasana urang bisa kalawan gampang manggihan padagang anu ngaladénan meulah kadu. Lamun nu meuli geus sapuk pikeun meulina, padagang biasana baris meulah kadu minangka pangladénna. Buah kadu anu geus dibeulah perlu gancang didahar alatan buah éta condong ngahasilkeun cai. Lamun eusi kadu mimiti ngahasilkeun cai, buah kadu baris kaleungitan rasana sarta henteu réa gunana.
 
Lamun kulit buah kadu geus kabuka jadi dua bagian, eusina geus siap pikeun didahar. Kamar-kamar saleuwihna bisa dibeulah ku cara ngagunakeun dampal leungeun ku cara nyoékkeun tungtung kulit kadu saeutik dina sapanjang puseur titik tengah saméméhna.
 
== Ciri-ciri ==
Kadu dianggap kadaharan '''panas''', sanggeus dahar kadu biasana awak urang baris karingetan. Pikeun nungkulanana, kucurkeun cai kana bagian kulit buah anu geus kosong. Sajaba ti éta, usum kadu biasana lumangsung babarengan jeung manggu anu dianggap bisa niiskeun awak. Ku sabab éta, dua buah ieu biasana didahar babarengan.
 
Jelema anu miboga [[panyakit tekanan darah tinggi]], mun bisa mah nyingkahan kadu alatan buah ieu dianggap bisa nambahan [[Tekanan getih|tekenan dina getih]].
 
== Kadu tanpa cucuk ==
Sawaréh kadu dijual "tanpa cucuk". Cucuk buah kadu ieu tétéla geus dipiceun sabot kaduna masih ngora. Jadi henteu alami. Sawaréh kadu memang ampir henteu cucukan alatan cucukna kurang ti 5 mm.
 
== Ajén giji ==
Saban 100g pamungkus siki ngandung 90k[[kalori|kal]] (377k[[Joule|J]]). Kadu ogé réa ngandung [[vitamin B1]], [[vitamin B2|B2]], sarta [[vitamin C]].
 
== Kultivar kadu ==
Aya leuwih ti 55 wanda kadu hasil budidaya. Sajumlah kultivar geus dipilih sarta dianggap punjul oge diréproduksi sacara végetatif. Sawatara ti antarana
{|
* 'D169'
 
== Rujukan ==
 
{{reflist}}
 
== Tumbu ka luar ==
* {{id}} [http://dokumen.deptan.go.id/doc/BDD2.nsf/828b6c655a82612e4725666100335d9e?OpenView&Start=9.26&Count=30&Expand=9.26 Beberapa kultivar durian yang dirilis Deptan]
* {{en}} [http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/durian_ars.html Durian - Fruits of warm climates]
* {{ms}} [http://agrolink.moa.my/doa/bdc/fruits/durian/durtek.html Info di situs Dept. Pertanian Malaysia]
 
{{Artikel petingan}}
[[ka:დურიო]]
[[ko:두리안]]
[[koi:Дуриан]]
[[lt:Durijus]]
[[lv:Duriāns]]
17.424

éditan