Béda révisi "Bayem"

285 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
* ''A. spinosus''
}}
'''Bayem''' nya eta sayur anu ngaran ilmiahna ''Amaranthus spp''., mimitina mah ukur dijadikeun pepelakan pikeun giasanhiasan sabangsa kekembangan sejenna. <ref name="Mangle"> Majalah Mangle. No.1847. 2004. Hal. 47 </ref>Tapi, dumasar kana panalungtikan para ahli, kadieunakeun Bayem dipromosikeun sabage tutuwuhan anu bisa jadi sumber kadaharan anu luhung ajen gizina nepika meunang 'gelar' King of vegetables' atawa 'Si raja sayur'. <ref name="Mangle"/> Bayem, asalna ti daerah Amerika tropis. Dikira-kira, datang ka Indonesia dina abad ka-19, bareng jeung dimimitianana rute dagang ka wilayah Nusantara. <ref name="Mangle"/> Di Indonesia, bayem aya di unggal propinsi. <ref name="Mangle"/> Numutkeun data ti Departemen Pertanian, total tanah anu bisa dipanen bayem legana nepi ka 31,981 hektar. Dina urutan sayur komersial Indonesia anu jumlahna aya 18, bayem teh aya dina urutan ka-11. <ref name="Mangle"/>
 
==Jenis==
Tina 60 marga, bayem teh aya 800 jenis. Tapi sacara global, tangkal bayem teh dibagi kana dua golongan, nya eta bayem liar jeung bayem budidaya. <ref name="Mangle"/> Geus bisa katebak tina ngaranna, bayem anu bisa dijadikeun kadaharan, geus pasti bayem budidaya. <ref name="Mangle"/>
 
==Kandungan==
Kandungan gizi bayem kacida lobana. Numutkeun Dr. Seno Sastroamidjojo, tina 100 gram bayem bisa dihasilkeun tanaga 21 kilokalori, cai 92,9 gram, protein 2,1 gram, lemak 0,2 gram, karbohidrat 2,7 gram, jeung kandungan-kandungan gizi sejenna. <ref name="Mangle"/>
 
==Mangpaat==
Salian ti ngandung Nutrisi anu kacida mangpaatna pikeun kasehatan awak urang, bayem oge bisa jadi bahan kadaharan anu bisa nyegah rupa-rupa panyakit anu kaitung beurat, kayaning nurunkeun kolesterol, nyegah nyeri gugusi, obat eksim, asma, ngajaga kasehatan kulit raray, kulit mastaka, jeung keur kasehatan rambut. <ref name="Mangle"/> Anu pangkakokcarana, bayem teh guna pikeun nyageurkeun panyakit lungse alatan kurang darah. <ref name="Mangle"/> Leuwihna ti eta, lantaran ngandung 'serat' anu luhung, bayem kacida alusna pikeun ngageurkeun panyakit sembelit, jantung, stroke, jeung panyakit-panyakit anu aya hubunganana jeung getih. <ref name="Mangle"/>
 
[[az:Qaratərə]]
294

éditan