Béda révisi "Bayem"

22 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
* ''A. spinosus''
}}
'''Bayem''' nya etaéta [[sayur]] anu ngaran ilmiahna ''Amaranthus spp''., mimitina mah ukur dijadikeun pepelakan pikeun hiasan sabangsa ke[[kembang]]an sejennaséjénna. <ref name="Mangle"> Majalah Mangle. No.1847. 2004. Hal. 47 </ref>Tapi, dumasar kana panalungtikan para ahli, kadieunakeun Bayembayem dipromosikeun sabagesabagé [[tutuwuhan]] anu bisa jadi sumber [[kadaharan]] anu luhung ajenajén gizina nepika meunang 'gelar' ''King of Vegetables'' atawa 'Si Raja Sayur'. <ref name="Mangle"/> Bayem, asalna ti daerah [[AmerikaAmérika]] [[tropis]]. Dikira-kira, datang ka [[Indonesia]] dina abad ka-19, bareng jeung dimimitianana rute dagang ka wilayah nusantara. <ref name="Mangle"/> Di [[Indonesia]], bayem aya di unggal [[propinsi]]. <ref name="Mangle"/> Numutkeun data ti [[Departemen]] [[Pertanian]], total tanah anu bisa dipanendipanén bayem legana nepi ka 31,981 hektar. Dina urutan [[sayur]] komersial [[Indonesia]] anu jumlahna aya 18, bayem tehtéh aya dina urutan ka-11. <ref name="Mangle"/>
 
==Jenis==
Tina 60 marga, bayem tehtéh aya 800 jenis. Tapi sacara global, tangkal bayem tehtéh dibagi kana dua golongan, nya etaéta bayem [[liar]] jeung bayem [[budidaya]]. <ref name="Mangle"/> Geus bisa katebak tina ngaranna, bayem anu bisa dijadikeun kadaharan, geus pasti bayem [[budidaya]]. <ref name="Mangle"/>
 
==Kandungan==
Kandungan gizi bayem kacida lobana. Numutkeun [[Dr. Seno Sastroamidjojo]], tina 100 gram bayem bisa dihasilkeun [[tanaga]] 21 kilokalori, [[cai]] 92,9 gram, [[protein]] 2,1 gram, [[lemak]] 0,2 gram, [[karbohidrat]] 2,7 gram, jeung kandungan-kandungan gizi sejennaséjénna. <ref name="Mangle"/>
 
==Mangpaat==
Salian ti ngandung [[nutrisi]] anu kacida mangpaatna pikeun kasehatankaséhatan [[awak]] urang, bayem ogeogé bisa jadi bahan [[kadaharan]] anu bisa nyegah rupa-rupa [[panyakit]] anu kaitung beurat, kayaning nurunkeun [[kolesterolkolésterol]], nyegah nyeri [[gugusi]], [[obat]] [[eksiméksim]], [[mengi]], ngajaga kasehatankaséhatan [[kulit]] [[raray]], [[kulit]] [[mastaka]], jeung keur kasehatankaséhatan [[rambut]]. <ref name="Mangle"/> Anu pangkakokcarana, bayem tehtéh guna pikeun nyageurkeun panyakit lungselungsé alatan [[kurang darah]]. <ref name="Mangle"/> Leuwihna ti etaéta, lantaran ngandung '[[serat]]' anu luhung, bayem kacida alusna pikeun ngageurkeun panyakit [[sembelit]], [[jantung]], [[stroke]], jeung panyakit-panyakit anu aya hubunganana jeung [[getih]]. <ref name="Mangle"/>
 
==Referensi==
294

éditan