Sawo: Béda antarrépisi

435 bita ditambahkeun ,  10 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
==Sajarah singget==
 
Sawo anu disebut [[neesbery]] atawa [[sapodilas]] nyaéta pepelakan buah mangrupa anu asalna ti [[Guatemala]] [[(Amérika Tengah)]], [[Mexico]] sarta [[Hindia Kulon]]. Tapi di [[Indonésia]], pepelakan sawo geus lila dipikawanoh sarta loba dipelak mimitian ti tempat anu dataranna handap sarta jangkungna 1200 m dpl, kawas di Jawa sarta Madura.
asalna ti Guatemala (Amérika Tengah), Mexico sarta Hindia Kulon. Tapi di
Indonésia, pepelakan sawo geus lila dipikawanoh sarta loba dipelak mimitian ti dataran
pendék nepi ka tempat jeung jangkungna 1200 m dpl, kawas di Jawa sarta Madura.
 
==Mangpaat Pepelakan==
 
Mangpaat pepelakan sawo nyaéta minangka kadaharan buah seger atawa bahan dahar
Mangpaat pepelakan sawo nya éta minangka kadaharan buah seger atawa bahan olahan kawas es[[és krim]], [[selai]], sirup[[siro]]p atawa difermentasidiferméntasi jadi [[anggur]] atawa cuka.
Sajaba ti éta, mangpaat séjén pepelakan sawo dina kahirupan manusa nyaétanya éta:
1) *Pepelakan penghijauan di lahan-lahan garing sarta kritis.
2) *Pepelakan hias dina pot sarta apoték hirup pikeun kulawarga;
3) *Pepelakan penghasil buah anu bergizi luhur; sarta bisa dijual di jero sarta luar nagari anu mangrupa asal pendapatan ékonomi pikeun kulawarga sarta nagara;
*Pepelakan penghasil geutah pikeun bahan baku industri permén karét;
nagari anu mangrupa asal pendapatan ékonomi pikeun kulawarga sarta nagara;
4) *Pepelakan penghasil geutahkai pikeunanu bahanpohara alus pikeun bakunyieun industriperabotan permenrumah karét;tangga.
 
5) Pepelakan penghasil kai anu pohara alus pikeun pembuatan perabotan laki-rabi.
==Séntra Tanaman==
 
Pengembangan budidaya sawo geus ngalegaan ampir di sakumna Indonésia. Dina taun 1990 areal penanaman sawo aya di 22 propinsi, kajaba [[N.T.T]], [[Maluku]], [[Irian Jaya]], sarta [[Timor Wétan]]. Propinsi anu kaasup katagori lima badag sentra produsén sawo dina taun 1993 nya éta [[Jawa Kulon]], [[Jawa Tengah]], [[Jawa Wétan]], [[D.I.Yogyakarta]], sarta [[Kalimantan Kulon]].
 
==Rujukan==
886

éditan