Béda révisi "Kécap"

3.834 bita ditambahkeun ,  8 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Nyieun kaca anyar Kecap nyaéta cairan hasil fermentasi bahan nabati atawa hewani berprotein luhur di jero larutan garam. Kecap boga warna coklat kolot, kaangseu has, rasa asin sarta bisa memper...)
 
'''Kecap''' nyaétanya éta cairan hasil fermentasiperméntasi bahan [[nabati]] atawa hewani[[héwani]] berproteinanu miboga [[protéin]] luhur di jero larutan garam[[uyah]]. KecapKècap boga warna coklat kolot, kaangseu has, rasa asin sarta bisa mempersedapngasedapkeun rasa masakan. Bahan baku kecap nyaétanya éta [[kedelai]] atawa atauikanlauk rucah. Anu panglobana dikokolakeun jadi kecap nyaétanya éta kedelai.
 
 
 
1. Kedelai.
2. Garamuyah.
3. Laru tempetempé
 
 
 
1. Wadah perendam.
2. Wadah fermentasiperméntasi
3. Wadah perebus.
4. Tampah
8. Pakakas panutup botol.
 
Cara Nyieun:
<ref name:"internet">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10]()</ref>
 
1. Pencucian sarta perendaman. Kedelai dibersihkeun sarta dikumbah nepi ka bersih. Saterusna kedelai dikeueum di jero cai bersih salila 12 jam. Sanggeus éta, kedelai diasupkeun ka dina karung sarta ditincakan ku kituna siki jadi belah dua. potongan siki éta ogé bisa dipigawé kalayan ngagunakeun mesin penggiling tipe cakram. Siki kedelai anu geus belah ieu saterusna dikumbah nepi ka bersih.
2. Perebusan. Kedelai dikulub di jero cai ngagolak salila 40-60 menit. Unggal kg kedelai merlukeun 2 liter cai perebus. Sanggeus éta kedelai ditiriskan sarta ditiieiskeun. Cai perebus henteu dipiceun, tapi baris dipaké pikeun nyieun larutan uyah.
 
# permeétasi jadi témpé. Kedelai dipurulukan laru tempe (1 gram pikeun 1 kg kedelai), sarta diaduk-aduk nepi ka rata. Sanggeus éta kedelai dihamparkeun di luhur tampah sakandel 2-3 cm sarta ditutup kalayan daun cau. Tampah diletakkeun di luhur para-para anu terhindar ti serangga sarta cahya panonpoé langsung salila 4-5 poé nepi ka kapang cukup kandel nutupan tempe kedelai.
# Penjemuran tempe. Siki tempe dipisah-pisahkan jeung leungeun, saterusna dijemur atawa digaringkeun jeung pakakas pengering nepi ka siki tempe rada garing (kadar cai dihandap 18%).
# Penyiapan larutan garam 20%. Pikeun unggal 1 liter cai urut perebus ditambah kalayan 2 liter cai seger sarta garam 600 gram. Campuran ieu diaduk-aduk ambéh garam larut kalayan sampurna.
# Fermentasi garam pikeun kecap no. 1. Siki tempe garing diasupkeun ka dina larutan garam. Unggal 1 kg butiran tempe garing merlukeun 4 liter larutan garam. Perendaman di pigawé di jero wadah perendam salila 10-15 minggu. Dina beurang poé manakala wiati henteu katutup awan, atawa henteu hujan, wadah dipindahkan ka hawa kabuka, sarta panutup wadah dibuka. Sanggeus fermentasi di jero larutan garam réngsé, saluran di bagian dasar wadah dibuka, sarta cairan anu kaluar ditandé. Cairan ieu disebut minangka kecap nomer 1.
#Fermentasi garam pikeun kecap no. 2. Hampas anu tinggaleun dina wadah perendam ditambah deui kalayan larutan garam 20% (unggal 1 kg butiran tempe ditambah kalayan 3 liter larutan garam). Saterusna perendaman dipigawé salila 8-10 minggu ku cara anu sarua ku cara pengolahan No. 6. Sanggeus fermentasi réngsé, cairan dikaluarkeun sarta cairan ieu disebut minangka kecap nomer 2. Hampas dikeueum di jero cai bersih saterusna diperas atawa dipress, sarta bisa dijadikeun bahan pakan ingon-ingon.
 
Penyiapan samara kecap asin.
 
1. Jahe dikupas, dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram jahe).
2. Laja dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram laja), sarta
3. Kai amis dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 40 gram laja), sarta
4. Kai amis dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 20 gram kai amis). Gula beureum sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
<ref name:"internet">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
 
==Rujukan==
{{Reflist}}
 
[[Kategori:Kecap| ]]
[[Kategori:Bumbu]]
[[Kategori:Makanan hasil fermentasi]]
[[Kategori:Masakan Cina]]
 
[[ca:Salsa de soia]]
[[cs:Sójová omáčka]]
[[de:Sojasauce]]
[[el:Σάλτσα σόγιας]]
[[en:Soy sauce]]
[[eo:Sojsaŭco]]
[[es:Salsa de soya]]
[[et:Sojakaste]]
[[fa:سس سویا]]
[[fi:Soijakastike]]
[[fr:Sauce de soja]]
[[gan:醬油]]
[[he:רוטב סויה]]
[[ilo:Toyo]]
[[it:Salsa di soia]]
[[ja:醤油]]
[[jv:Kécap]]
[[ko:간장]]
[[lt:Sojų padažas]]
[[nl:Sojasaus]]
[[no:Soyasaus]]
[[pl:Sos sojowy]]
[[pt:Molho de soja]]
[[ru:Соевый соус]]
[[simple:Soy sauce]]
[[sl:Sojina omaka]]
[[sv:Sojasås]]
[[su:Kécap]]
[[tl:Toyo]]
[[tr:Soya sosu]]
[[uk:Соєвий соус]]
[[vi:Xì dầu]]
[[wuu:酱油]]
[[zh:酱油]]
[[zh-min-nan:Tāu-iû]]
886

éditan