Béda révisi "Kécap"

2.076 bita ditambahkeun ,  8 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
# Penjemuran tempe. Siki tempe dipisah-pisahkan jeung leungeun, saterusna dijemur atawa digaringkeun jeung pakakas pengering nepi ka siki tempe rada garing (kadar cai dihandap 18%).
# Penyiapan larutan garam 20%. Pikeun unggal 1 liter cai urut perebus ditambah kalayan 2 liter cai seger sarta garam 600 gram. Campuran ieu diaduk-aduk ambéh garam larut kalayan sampurna.
# Fermentasiperméntasi garamuyah pikeun kecap no. 1. Siki tempetémpé garing diasupkeun ka dina larutan garamuyah. Unggal 1 kg butiran tempetémpé garing merlukeun 4 liter larutan garamuyah. Perendaman di pigawé di jero wadah perendam salila 10-15 minggu. Dina beurang poé manakala wiati henteu katutup awan, atawa henteu hujan, wadah dipindahkan ka hawa kabuka, sarta panutup wadah dibuka. Sanggeus fermentasi di jero larutan garam réngsé, saluran di bagian dasar wadah dibuka, sarta cairan anu kaluar ditandé. Cairan ieu disebut minangka kecap nomer 1.
#Fermentasiperméntasi garamuyah pikeun kecap no. 2. Hampas anu tinggaleun dina wadah perendam ditambah deui kalayan larutan garamuyah 20% (unggal 1 kg butiran tempe ditambah kalayan 3 liter larutan garam). Saterusna perendaman dipigawé salila 8-10 minggu ku cara anu sarua ku cara pengolahan No. 6. Sanggeus fermentasi réngsé, cairan dikaluarkeun sarta cairan ieu disebut minangka kecap nomer 2. Hampas dikeueum di jero cai bersih saterusna diperas atawa dipress, sarta bisa dijadikeun bahan pakan ingon-ingon.
 
Penyiapan samara kecap asin.
 
1. JaheJahé dikupas, dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram jahe).
 
2. Laja dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram laja), sarta
3. Kai amis dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 40 gram laja), sarta
4. Kai amis dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 20 gram kai amis). Gula beureum sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.
 
3. KaiKayu amismanis dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 40 gram laja), sarta
 
4. KaiKayu amisManis dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 20 gram kaiKayu amismanis). Gula beureum sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.
 
Penyiapan samara kecap amis,
 
1. Gula beureum diiris-iris, sarta digiling nepi ka lemes (unggal liter kecap merlukeun 500 gram gula beureum),
 
2. Jahe dikupas, dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram jahé),
 
3. Laja dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan keca merlukeun 40 gram laja), sarta
 
4. Kayu Manis dipotong laleutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 20 gram Kayu manis). Gula beureum sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.
 
#Pembumbuan sarta pemasakan kecap amis. Cairan kecap (anu nomer 1 atawa nomer 2) ditambah jeung cai (unggal liter cairan kecap ditambah kalayan 1,5 liter cai). Cairan dikulub nepi ka ngagolak. Sanggeus éta seuneu dikecilkan saukur ngajaga ambéh cairan tetep ngagolak. Samara kecap amis anu geus dibungkus di luhur dicelupkan ka dina cairan anu ngagolak sarta digoyang – goyangkan. Cairan diaduk terus menerus salila 2-3 jam nepi ka volume jadi satengah ti mimitina. Nepi ka pemanasan réngsé dipigawé, samara anu terbungkus lawon kasa tadi tetep aya di jero cairan anu keur dimasak. Kecap anu dihasilkeun nya éta kecap amis. Sabot masih panas, kecap amis ieu disaring kalayan 2 lapis lawon saring.
 
#Pembumbuan sarta pemasakan kecap asin. Cairan kecap (anu nomer 1 atawa nomer 2) ditambah jeung cai (unggal liter cairan kecap ditambah kalayan 1,5 liter cai). Cairan dikulub nepi ka ngagolak. Sanggeus éta seuneu dikecilkan saukur ngajaga ambéh cairan tetep ngagolak. Samara kecap asin anu geus dibungkus di luhur dicelupkan ka dina cairan anu ngagolak sarta digoyang-goyangkan. Cairan diaduk terus menerus salila 2 –3 jam nepi ka volume jadi satengah ti mimitina. Nepi ka pemanasan réngsé dipigawé, samara anu terbungkus lawon kasa tadi tetep aya di jero cairan anu keur dimasak. Kecap anu dihasilkeun nyaéta kecap asin. Sabot masih panas, kecap asin ieu disaring kalayan 2 lapis lawon saring.
 
#Pembotolan. Kecap anu geus tiis dikemas di jero botol, saterusna ditutup rapet sarta dibéré label.
 
 
 
 
886

éditan