Béda révisi "Kécap"

196 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (r2.7.1) (bot Nambih: id:Kecap Miceun: su:Kécap)
[[Gambar:Kecap manis & kecap asin.jpg|right|250px|Kécap Amis jeung Kécap Asin]]
'''Kecap''' nya éta cairan hasil perméntasi bahan [[nabati]] atawa [[héwani]] anu miboga [[protéin]] luhur di jero larutan [[uyah]]. Kècap boga warna coklat kolot, kaangseu has, rasa asin sarta bisa ngasedapkeun rasa masakan. Bahan baku kecap nya éta [[kedelai]] atawa lauk rucah. Anu panglobana dikokolakeun jadi kecap nya éta kedelai.
 
'''Kecap''' nya éta cairan hasil perméntasi[[ferméntasi]] bahan [[nabati]] atawa [[héwani]] anu miboga [[protéin]] luhur di jero larutan [[uyah]]. Kècap boga warna coklat kolot, kaangseu has, rasa asin sarta bisa ngasedapkeun rasa masakan. Bahan baku kecap nya éta [[kedelai]] atawa lauk rucah. Anu panglobana dikokolakeun jadi kecap nya éta [[kedelai]].
 
# BAHAN
 
==Bahan==
1. Kedelai.
2.uyah.
3. Laru tempé
 
1. *[[Kedelai.]]
2.*[[uyah.]]
3. *[[Laru tempé]]
 
 
PARABOT
 
==Parabot==
1. Wadah perendam.
2. Wadah perméntasi
3. Wadah perebus.
4. Tampah
5. Kompor
6. Lawon penyaring
7. Botol
8. Pakakas panutup botol.
 
1. *Wadah perendam.
Cara Nyieun:
*Wadah ferméntasi
3. *Wadah perebus.
4. *Tampah
5. *Kompor
6. *Lawon penyaring
7. *Botol
8. *Pakakas panutup botol.
 
==Cara Nyieun:==
1. Pencucian sarta perendaman. Kedelai dibersihkeun sarta dikumbah nepi ka bersih. Saterusna kedelai dikeueum di jero cai bersih salila 12 jam. Sanggeus éta, kedelai diasupkeun ka dina karung sarta ditincakan ku kituna siki jadi belah dua. potongan siki éta ogé bisa dipigawé kalayan ngagunakeun mesin penggiling tipe cakram. Siki kedelai anu geus belah ieu saterusna dikumbah nepi ka bersih.
[[Gambar:Kecap.gif|left|250px|Prosés ferméntasi]]
2. Perebusan. Kedelai dikulub di jero cai ngagolak salila 40-60 menit. Unggal kg kedelai merlukeun 2 liter cai perebus. Sanggeus éta kedelai ditiriskan sarta ditiieiskeun. Cai perebus henteu dipiceun, tapi baris dipaké pikeun nyieun larutan uyah.
 
1. *Pencucian sarta perendaman. [[Kedelai]] dibersihkeun sarta dikumbah nepi ka bersih. Saterusna [[kedelai]] dikeueum di jero cai bersih salila 12 jam. Sanggeus éta, kedelai diasupkeun ka dina karung sarta ditincakan ku kituna [[siki]] jadi belah dua. potongan [[siki]] éta ogé bisa dipigawé kalayan ngagunakeun mesin penggiling tipe cakram. Siki kedelai anu geus belah ieu saterusna dikumbah nepi ka bersih.
# permeétasi jadi témpé. Kedelai dipurulukan laru tempe (1 gram pikeun 1 kg kedelai), sarta diaduk-aduk nepi ka rata. Sanggeus éta kedelai dihamparkeun di luhur tampah sakandel 2-3 cm sarta ditutup kalayan daun cau. Tampah diletakkeun di luhur para-para anu terhindar ti serangga sarta cahya panonpoé langsung salila 4-5 poé nepi ka kapang cukup kandel nutupan tempe kedelai.
# Penjemuran tempe. Siki tempe dipisah-pisahkan jeung leungeun, saterusna dijemur atawa digaringkeun jeung pakakas pengering nepi ka siki tempe rada garing (kadar cai dihandap 18%).
# Penyiapan larutan garam 20%. Pikeun unggal 1 liter cai urut perebus ditambah kalayan 2 liter cai seger sarta garam 600 gram. Campuran ieu diaduk-aduk ambéh garam larut kalayan sampurna.
# perméntasi uyah pikeun kecap no. 1. Siki témpé garing diasupkeun ka dina larutan uyah. Unggal 1 kg butiran témpé garing merlukeun 4 liter larutan uyah. Perendaman di pigawé di jero wadah perendam salila 10-15 minggu. Dina beurang poé manakala wiati henteu katutup awan, atawa henteu hujan, wadah dipindahkan ka hawa kabuka, sarta panutup wadah dibuka. Sanggeus fermentasi di jero larutan garam réngsé, saluran di bagian dasar wadah dibuka, sarta cairan anu kaluar ditandé. Cairan ieu disebut minangka kecap nomer 1.
#perméntasi uyah pikeun kecap no. 2. Hampas anu tinggaleun dina wadah perendam ditambah deui kalayan larutan uyah 20% (unggal 1 kg butiran tempe ditambah kalayan 3 liter larutan garam). Saterusna perendaman dipigawé salila 8-10 minggu ku cara anu sarua ku cara pengolahan No. 6. Sanggeus fermentasi réngsé, cairan dikaluarkeun sarta cairan ieu disebut minangka kecap nomer 2. Hampas dikeueum di jero cai bersih saterusna diperas atawa dipress, sarta bisa dijadikeun bahan pakan ingon-ingon.
 
2.* Perebusan. Kedelai dikulub di jero cai ngagolak salila 40-60 menit. Unggal kg kedelai merlukeun 2 liter cai perebus. Sanggeus éta kedelai ditiriskanditiriskeun sarta ditiieiskeunditiiskeun. Cai perebus henteu dipiceun, tapi baris dipaké pikeun nyieun larutan uyah.
Penyiapan samara kecap asin.
 
#* permeétasifermétasi jadi [[témpé]]. Kedelai dipurulukan laru tempe (1 gram pikeun 1 kg kedelai), sarta diaduk-aduk nepi ka rata. Sanggeus éta kedelai dihamparkeun di luhur tampah sakandel 2-3 cm sarta ditutup kalayan [[daun cau]]. Tampah diletakkeunditendeun di luhur para-para anu terhindarjauh ti seranggareungit sarta cahya panonpoé langsung salila 4-5 poé nepi ka kapang cukup kandel nutupan tempe kedelai.
1. Jahé dikupas, dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram jahe).
 
#* Penjemuran tempe. Siki tempe dipisah-pisahkan jeung leungeun, saterusna dijemur atawa digaringkeun jeung pakakas pengering nepi ka siki tempe rada garing (kadar cai dihandap 18%).
2. Laja dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram laja), sarta
#* Penyiapan larutan garamuyah 20%. Pikeun unggal 1 liter cai urut perebus ditambah kalayan 2 liter cai seger sarta garamuyah 600 gram. Campuran ieu diaduk-aduk ambéh garamuyah larut kalayan sampurna.
 
# perméntasi*ferméntasi uyah pikeun kecap no. 1. Siki témpé garing diasupkeun ka dinakana larutan uyah. Unggal 1 kg butiran témpé garing merlukeun 4 liter larutan uyah. Perendaman di pigawé di jero wadah perendam salila 10-15 minggu. Dina beurang poé manakala wiati henteu katutup awan, atawa henteu hujan, wadah dipindahkan ka hawa kabuka, sarta panutup wadah dibuka. Sanggeus fermentasi di jero larutan garam réngsé, saluran di bagian dasar wadah dibuka, sarta cairan anu kaluar ditandé. Cairan ieu disebut minangka kecap nomer 1.
3. Kayu manis dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 40 gram laja), sarta
#* perméntasi uyah pikeun kecap no. 2. Hampas anu tinggaleun dina wadah perendam ditambah deui kalayan larutan uyah 20% (unggal 1 kg butiran tempe ditambah kalayan 3 liter larutan garam). Saterusna perendaman dipigawé salila 8-10 minggu ku cara anu sarua ku cara pengolahan No. 6. Sanggeus fermentasi réngsé, cairan dikaluarkeun sarta cairan ieu disebut minangka kecap nomer 2. Hampas dikeueum di jero cai bersih saterusna diperas atawa dipress, sarta bisa dijadikeun bahan pakan ingon-ingon.
 
==Panyiapan samara kécap asin==
4. Kayu Manis dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 20 gram Kayu manis). Gula beureum sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.
 
1. [[Jahé]] dikupasdipotongan, dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram jahejahé).
Penyiapan samara kecap amis,
 
12. Gula[[Laja]] beureum diiris-irisdikumbah, sartasaterusna digiling nepi ka lemesancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 50040 gram gula beureumlaja), sarta
 
23. Jahe[[Kayu dikupas,manis]] dikumbah,dipotong saterusna digiling nepi ka ancurleutik-leutik (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram jahélaja), sarta
 
34. LajaKayu dikumbah,Manis saterusnadipotong digiling nepi ka ancurleutik-leutik (unggal 1 liter cairan kecakecap merlukeun 4020 gram lajaKayu manis). [[Gula beureum]]] sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.
 
===Pembumbuan sarta pemasakan kecap amis===
4. Kayu Manis dipotong laleutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 20 gram Kayu manis). Gula beureum sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.
 
#Pembumbuan sarta pemasakan kecap amis. Cairan kecapkécap (anu nomer 1 atawa nomer 2) ditambah jeung cai (unggal liter cairan kecap ditambah kalayan 1,5 liter cai). Cairan dikulub nepi ka ngagolak. Sanggeus éta seuneu dikecilkandileutikkeun saukur ngajaga ambéh cairan tetep ngagolak. Samara kecap amis anu geus dibungkus di luhur dicelupkan ka dina cairan anu ngagolak sarta digoyang – goyangkangoyangkeun. Cairan diaduk terus menerusdiadukeun salila 2-3 jam nepi ka volume jadi satengah ti mimitina. Nepi ka pemanasan réngsé dipigawé, samara anu terbungkus lawon kasa tadi tetep aya di jero cairan anu keur dimasak. Kecap anu dihasilkeun nya éta kecap amis. Sabot masih panas, kecap amis ieu disaring kalayan 2 lapis lawon saring.
 
#Pembumbuan sarta pemasakan kecap asin. Cairan kecap (anu nomer 1 atawa nomer 2) ditambah jeung cai (unggal liter cairan kecap ditambah kalayan 1,5 liter cai). Cairan dikulub nepi ka ngagolak. Sanggeus éta seuneu dikecilkan saukur ngajaga ambéh cairan tetep ngagolak. Samara kecap asin anu geus dibungkus di luhur dicelupkan ka dina cairan anu ngagolak sarta digoyang-goyangkan. Cairan diaduk terus menerus salila 2 –3 jam nepi ka volume jadi satengah ti mimitina. Nepi ka pemanasan réngsé dipigawé, samara anu terbungkus lawon kasa tadi tetep aya di jero cairan anu keur dimasak. Kecap anu dihasilkeun nyaéta kecap asin. Sabot masih panas, kecap asin ieu disaring kalayan 2 lapis lawon saring.
 
#Pembotolan. Kecap anu geus tiis dikemas di jero botol, saterusna ditutup rapet sarta dibéré label.
 
 
Penyiapan==Panyiapan samara kecap asin.amis==
 
1. [[Gula beureum]] dipotong, sarta digiling nepi ka lemes (unggal liter kecap merlukeun 500 gram gula beureum),
 
32. Kayu[[Jahé]] manisdipesék, dipotongdikumbah, leutik-leutiksaterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecap merlukeun 40 gram lajajahé), sarta
 
23. [[Laja]] dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan kecapkeca merlukeun 40 gram laja), sarta
 
4. [[Kayu Manis]] dipotong leutik-leutiklaleutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 20 gram Kayu manis). Gula beureum sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.
 
 
===Pembumbuan sarta pemasakan kecap asin===
#Pembumbuan sarta pemasakan kecap asin. Cairan kecap (anu nomer 1 atawa nomer 2) ditambah jeung cai (unggal liter cairan kecap ditambah kalayan 1,5 liter cai). Cairan dikulub nepi ka ngagolak. Sanggeus éta seuneu dikecilkandileutikkeun saukur ngajaga ambéh cairan tetep ngagolak. Samara kecap asin anu geus dibungkus di luhur dicelupkandicelupkeun ka dinakana cairan anu ngagolak sarta digoyang-goyangkangoyangkeun. Cairan diaduk terus menerus-terusan salila 2 –32–3 jam nepi ka volume jadi satengah ti mimitina. Nepi ka pemanasanpamanasan réngsé dipigawé, samara anu terbungkusgeus dibungkus lawon kasa tadi tetep aya di jero cairan anu keur dimasakdipasak. KecapKécap anu dihasilkeun nyaétanya éta [[kecap asin]]. Sabot masih panas, kecap asin ieu disaring kalayan 2 lapis lawon saring.
 
==Pembotolan==
#Pembotolan. Kecap anu geus tiis dikemas di jero botol, saterusna ditutup rapet sarta dibéré label.
<ref name:"internet">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
{{Reflist}}
 
[[Kategori:Kecap| ]]
[[Kategori:Bumbu]]
[[Kategori:MakananKadaharan hasil fermentasiferméntasi]]
 
[[Kategori:Masakan Cina]]
 
[[ca:Salsa de soia]]
[[lt:Sojų padažas]]
[[nl:Sojasaus]]
[[su:Kécap]]
[[no:Soyasaus]]
[[pl:Sos sojowy]]
886

éditan