Béda révisi "Kécap"

200 bita ditambahkeun ,  8 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[Gambar:Kecap manis & kecap asin.jpg|right|250px|Kécap Amis jeung Kécap Asin]]
 
''' Kécap''' nya éta ngaran deeungeun sangu anun éncér saperti cai, warnana cikopi lekoh, di jieunna tina [[kacang kedelé]] jeung rasana aya nu asin aya nu amis
'''Kécap'''Aya sabaraha pengertian yén kécap téh nya éta cairan hasil [[ferméntasi]] bahan [[nabati]] atawa [[héwani]] anu miboga [[protéin]] luhur di jero larutan [[uyah]]. Kècap boga warna coklat kolot, kaangseu has, rasa asin sarta bisa ngasedapkeun rasa masakan. Bahan baku kecap nya éta [[kedelaikedelé]] atawa lauk rucah. Anu panglobana dikokolakeun jadi kecapkécap nya éta [[kedelaikedelé]].
 
 
==Bahan==
 
*[[KedelaiKedelé]]
*[[uyah]]
*[[Laru tempé]]
[[Gambar:Kecap.gif|left|250px|Prosés ferméntasi]]
 
*Pencucian sarta perendaman. [[KedelaiKedelé]] dibersihkeun sarta dikumbah nepi ka bersih. Saterusna [[kedelaikedelé]] dikeueum di jero cai bersih salila 12 jam. Sanggeus éta, kedelai diasupkeun ka dina karung sarta ditincakan ku kituna [[siki]] jadi belah dua. potongan [[siki]] éta ogé bisa dipigawé kalayan ngagunakeun mesin penggiling tipe cakram. Siki kedelai anu geus belah ieu saterusna dikumbah nepi ka bersih.
 
* Perebusan. Kedelai dikulub di jero cai ngagolak salila 40-60 menit. Unggal kg kedelai merlukeun 2 liter cai perebus. Sanggeus éta kedelai ditiriskeun sarta ditiiskeun. Cai perebus henteu dipiceun, tapi baris dipaké pikeun nyieun larutan uyah.
 
* fermétasi jadi [[témpé]]. Kedelai dipurulukan laru tempe (1 gram pikeun 1 kg kedelaikedelé), sarta diaduk-aduk nepi ka rata. Sanggeus éta kedelaikedelé dihamparkeun di luhur tampah sakandel 2-3 cm sarta ditutup kalayan [[daun cau]]. Tampah ditendeun di luhur para-para anu jauh ti reungit sarta cahya panonpoé langsung salila 4-5 poé nepi ka kapang cukup kandel nutupan tempe kedelai.
 
* Penjemuran tempe. Siki tempe dipisah-pisahkan jeung leungeun, saterusna dijemur atawa digaringkeun jeung pakakas pengering nepi ka siki tempe rada garing (kadar cai dihandap 18%).
* Penyiapan larutan uyah 20%. Pikeun unggal 1 liter cai urut perebus ditambah kalayan 2 liter cai seger sarta uyah 600 gram. Campuran ieu diaduk-aduk ambéh uyah larut kalayan sampurna.
 
*ferméntasi uyah pikeun kecap no. 1. Siki témpé garing diasupkeun kana larutan uyah. Unggal 1 kg butiran témpé garing merlukeun 4 liter larutan uyah. Perendaman di pigawé di jero wadah perendam salila 10-15 minggu. Dina beurang poé manakala wiati henteu katutup awan, atawa henteu hujan, wadah dipindahkan ka hawa kabuka, sarta panutup wadah dibuka. Sanggeus fermentasiferméntasi di jero larutan garamuyah réngsé, saluran di bagian dasar wadah dibuka, sarta cairan anu kaluar ditandé. Cairan ieu disebut minangka kecapkécap nomer 1.
* perméntasiferméntasi uyah pikeun kecapkécap no. 2. Hampas anu tinggaleun dina wadah perendam ditambah deui kalayan larutan uyah 20% (unggal 1 kg butiran tempetémpé ditambah kalayan 3 liter larutan garamuyah). Saterusna perendaman dipigawé salila 8-10 minggu ku cara anu sarua ku cara pengolahan No. 6. Sanggeus fermentasiferméntasi réngsé, cairan dikaluarkeun sarta cairan ieu disebut minangka kecap nomer 2. Hampas dikeueum di jero cai bersih saterusna diperas atawa dipress, sarta bisa dijadikeun bahan pakan ingon-ingon.
 
==Panyiapan samara kécap asin==
{{Reflist}}
 
[[Kategori:KecapKécap]]
[[Kategori:Bumbu]]
[[Kategori:Kadaharan hasil ferméntasi]]
886

éditan