Béda révisi "Kécap"

1.922 bita ditambahkeun ,  8 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[Gambar:Kecap manis & kecap asin.jpg|right|250px|Kécap Amis jeung Kécap Asin]]
 
''' Kécap''' nya éta ngaran deeungeun sangu anun éncér saperti cai, warnana cikopi lekoh, di jieunna tina [[kacang kedelé]] jeung rasana aya nu asin aya nu amis.<ref name="kamus Basa Sunda1">RA,Danadibrata.Gawè bareng PT Kiblat Buku Utama jeung Universitas Padjadjaran.Bandung 2006.Halaman 329</ref>
Aya sabaraha pengertian yén kécap téh nya éta cairan hasil [[ferméntasi]] bahan [[nabati]] atawa [[héwani]] anu miboga [[protéin]] luhur di jero larutan [[uyah]]. Kècap boga warna coklat kolot, kaangseu has, rasa asin sarta bisa ngasedapkeun rasa masakan. Bahan baku kecap nya éta [[kedelé]] atawa lauk rucah. Anu panglobana dikokolakeun jadi kécap nya éta [[kedelé]].<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
 
 
*[[Kedelé]]
*[[uyah]]
*[[Laru tempé]]<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
*[[Laru tempé]]
 
 
*Lawon penyaring
*Botol
*Pakakas panutup botol.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
*Pakakas panutup botol.
 
 
==Cara Nyieun==
[[Gambar:Kecap.gif|left|250px|Prosés ferméntasi]]
 
*Pencucian sarta perendaman. [[Kedelé]] dibersihkeun sarta dikumbah nepi ka bersih. Saterusna [[kedelé]] dikeueum di jero cai bersih salila 12 jam. Sanggeus éta, kedelai diasupkeun ka dina karung sarta ditincakan ku kituna [[siki]] jadi belah dua. potongan [[siki]] éta ogé bisa dipigawé kalayan ngagunakeun mesin penggiling tipe cakram. Siki kedelai anu geus belah ieu saterusna dikumbah nepi ka bersih.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
* Perebusan. Kedelai dikulub di jero cai ngagolak salila 40-60 menit. Unggal kg kedelai merlukeun 2 liter cai perebus. Sanggeus éta kedelai ditiriskeun sarta ditiiskeun. Cai perebus henteu dipiceun, tapi baris dipaké pikeun nyieun larutan uyah.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
* fermétasi jadi [[témpé]]. Kedelai dipurulukan laru tempe (1 gram pikeun 1 kg kedelé), sarta diaduk-aduk nepi ka rata. Sanggeus éta kedelé dihamparkeun di luhur tampah sakandel 2-3 cm sarta ditutup kalayan [[daun cau]]. Tampah ditendeun di luhur para-para anu jauh ti reungit sarta cahya panonpoé langsung salila 4-5 poé nepi ka kapang cukup kandel nutupan tempe kedelai.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
* Penjemuran tempe. Siki tempe dipisah-pisahkan jeung leungeun, saterusna dijemur atawa digaringkeun jeung pakakas pengering nepi ka siki tempe rada garing (kadar cai dihandap 18%).<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
* Penyiapan larutan uyah 20%. Pikeun unggal 1 liter cai urut perebus ditambah kalayan 2 liter cai seger sarta uyah 600 gram. Campuran ieu diaduk-aduk ambéh uyah larut kalayan sampurna.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
*ferméntasi uyah pikeun kecap no. 1. Siki témpé garing diasupkeun kana larutan uyah. Unggal 1 kg butiran témpé garing merlukeun 4 liter larutan uyah. Perendaman di pigawé di jero wadah perendam salila 10-15 minggu. Dina beurang poé manakala wiati henteu katutup awan, atawa henteu hujan, wadah dipindahkan ka hawa kabuka, sarta panutup wadah dibuka. Sanggeus ferméntasi di jero larutan uyah réngsé, saluran di bagian dasar wadah dibuka, sarta cairan anu kaluar ditandé. Cairan ieu disebut minangka kécap nomer 1.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
*ferméntasi uyah pikeun kécap no. 2. Hampas anu tinggaleun dina wadah perendam ditambah deui kalayan larutan uyah 20% (unggal 1 kg butiran témpé ditambah kalayan 3 liter larutan uyah). Saterusna perendaman dipigawé salila 8-10 minggu ku cara anu sarua ku cara pengolahan No. 6. Sanggeus ferméntasi réngsé, cairan dikaluarkeun sarta cairan ieu disebut minangka kecap nomer 2. Hampas dikeueum di jero cai bersih saterusna diperas atawa dipress, sarta bisa dijadikeun bahan pakan ingon-ingon.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
==Panyiapan samara kécap asin==
3. [[Kayu manis]] dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 40 gram laja), sarta
 
4. Kayu Manis dipotong leutik-leutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 20 gram Kayu manis). [[Gula beureum]]] sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
===Pembumbuan sarta pemasakan kecap amis===
 
Cairan kécap (anu nomer 1 atawa nomer 2) ditambah jeung cai (unggal liter cairan kecap ditambah kalayan 1,5 liter cai). Cairan dikulub nepi ka ngagolak. Sanggeus éta seuneu dileutikkeun saukur ngajaga ambéh cairan tetep ngagolak. Samara kecap amis anu geus dibungkus di luhur dicelupkan ka dina cairan anu ngagolak sarta digoyang – goyangkeun. Cairan diadukeun salila 2-3 jam nepi ka volume jadi satengah ti mimitina. Nepi ka pemanasan réngsé dipigawé, samara anu terbungkus lawon kasa tadi tetep aya di jero cairan anu keur dimasak. Kecap anu dihasilkeun nya éta kecap amis. Sabot masih panas, kecap amis ieu disaring kalayan 2 lapis lawon saring.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
 
3. [[Laja]] dikumbah, saterusna digiling nepi ka ancur (unggal 1 liter cairan keca merlukeun 40 gram laja), sarta
 
4. [[Kayu Manis]] dipotong laleutik (unggal liter cairan kecap merlukeun 20 gram Kayu manis). Gula beureum sarta samara kasebut dibungkus kalayan 2 lapis lawon, diikat sarta dibéré tali.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
 
===Pembumbuan sarta pemasakan kecap asin===
Cairan kecap (anu nomer 1 atawa nomer 2) ditambah jeung cai (unggal liter cairan kecap ditambah kalayan 1,5 liter cai). Cairan dikulub nepi ka ngagolak. Sanggeus éta seuneu dileutikkeun saukur ngajaga ambéh cairan tetep ngagolak. Samara kecap asin anu geus dibungkus di luhur dicelupkeun kana cairan anu ngagolak sarta digoyang-goyangkeun. Cairan diaduk terus-terusan salila 2–3 jam nepi ka volume jadi satengah ti mimitina. Nepi ka pamanasan réngsé dipigawé, samara anu geus dibungkus lawon kasa tadi tetep aya di jero cairan anu keur dipasak. Kécap anu dihasilkeun nya éta [[kecap asin]]. Sabot masih panas, kecap asin ieu disaring kalayan 2 lapis lawon saring.<ref name:"internet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
==Pembotolan==
Kecap anu geus tiis dikemas di jero botol, saterusna ditutup rapet sarta dibéré label.
<ref name:"internetinternet2">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=6&doc=6c10](Diakses tanggal 17 oktober 2011)</ref>
 
 
886

éditan