Béda révisi "Nyi Roro Kidul"

363 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
'''Nyi Roro Kidul''', hiji tokoh [[mitos]] nu dipercaya ngawasa [[Laut Kidul]].<ref name="web1">[http://www.anneahira.com/dongeng-nyi-roro-kidul.html Nyi Roro Kidul] (Diakses tanggal 31 Oktober 2011) {{id}}</ref> Ieu kapercayaan dipimilik ku masarakat pulo [[Jawa]] jeung [[Bali]]. <ref name="web1"/>
 
==Mitos Nyi Roro Kidul==
Kacaritakeun hiji putri geulis ngaranna Kadita.<ref name="web">[http://www.angelfire.com/nt2/oz2002indo/story/kidul.htm Dewi Srangenge] (Diakses tanggal 31 Oktober 2011) {{id}}</ref> Alatan kageulisanana, manéhna disebut Déwi Srangéngé.<ref name="web"/> [[Déwi Srangéngé]] téh anak ti [[Raja Munding Wangi]].<ref name="web"/> Sanajan miboga putri nu kacida geulisna, Sang Raja tetep sedih lantaran manéhna mah mikahayang budak lalaki.<ref name="web"/> Lantaran kitu, raja téh nikah deui ka [[Déwi Mutiara]] nepi ka boga budak lalaki. <ref name="web"/> <br/>
Déwi Mutiara hayang anakna jadi raja, nepi ka manéhna narékahan sagala rupa sangkan hal éta bisa tinekanan.<ref name="web"/> Tuluy Déwi Mutiara ngadatangan raja sarta meredih sangkan raja nitah Déwi Srangéngé indit ti istana.<ref name="web"/> Tapi raja nolak kana paménta Déwi Mutiara.<ref name="web"/> Teu nepi ka dinya waé tarékah Déwi Mutiara téh, isukna manéhna nitah abidna indit ka dukun sangkan ngaguna-guna putri Kadita.<ref name="web"/> Peutingna awak Kadita geus pinuh ku bisul sarta borok.<ref name="web"/> Nalika hudang, manéhna kacida reuwaseunana alatan awakna bau tur pinuh ku borok.<ref name="web"/> <br/>
Nalika raja apaleun ngeunaan kaayaan anakna nu kitu, manéhna kacida sedihna nepi ka ngadatangkeun kabéh [[tabib]] pikeun ngubaran panyakit anakna.<ref name="web"/> Tapi éta panyakit téh teu cageur waé, antukna raja nitah Kadita indit ti istana alatan manéhna embung Kadita jadi bahan omongan di sakuliah negeri. <ref name="web"/> <br/>
Putri Kadita indit bari ceurik.<ref name="web"/> Teu nyaho kudu kamana pilampaheunana.<ref name="web"/> Ampir tujuh poé tujuh peuting lalampahan manéhna nepi di Laut Kidul.<ref name="web"/> Tuluy manéhna ngajleng ka jero laut.<ref name="web"/> Éta cai laut nyageurkeun panyakit Kadita nepi ka antukna mah Kadita jadi pangawasa laut kidul tur meunang jujuluk Nyi Roro Kidul.<ref name="web"/>
 
==Makam Nyi Roro Kidul==
8.434

éditan