Béda révisi "Sunan Gunung Jati"

294 bita ditambahkeun ,  10 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[Gambar:Sunan Gunung Jati.jpg|thumb|200px|right|Sunan Gunung Jati]]
'''Syarif Hidayatullah''' atawa leuwih kasohor ku sebutan '''Sunan Gunung Jati''' nya éta salasahiji anggota [[walisongo]] nu nyebarkeun [[Islam]] di [[Jawa Barat]].<ref name="web1"> [http://www.seasite.niu.edu/indonesian/islam/Gunungjati.htm Gunung Jati] (Diakses tanggal 11 Nopember 2011) {{id}}</ref> Lahir taun [[1450]]-an. Bapana nya éta [[Syarif Abdullah bin Nur Alam bin Jamaluddin Akbar]] salasahiji mubalég ti [[Gujarat]], [[India]] nu kasohor salaku [[Syekh Maulana Akbar]] keur kaum sufi di Indonesia.<ref name="buku2"> Muljana, Slamet.2005.''Runtuhnya kerajaan Hindu-Jawa dan timbulnya negara-negara Islam di Nusantara''.PT LKiS Pelangi Aksara {{id}}</ref> Indungna nya éta [[Nyai Rara Santang]] atawa [[Syarifah Muda’im]] putrina [[Sri Baduga Maharaja Prabu Siliwangi]] jeung [[Nyai Subang Larang]]. <br/>
Syarif Hidayatullah neuleuman élmu agama ti umur 14 taun kénéh ti para ulama [[Mesir]]. Diajar di pasantrén [[Syekh Datuk Kahfi]] tuluy neruskeun ka [[Timur Tengah]]. Kungsi lalampahan ka sawatara nagara. Nyusul ngadegna [[Kasultanan Bintoro Demak]], anjeunna ngadegkeun [[Kasultanan Cirebon]] atawa [[Kasultanan Pakungwati]].<br/>
Sunan Gunung Jati hiji-hijina walisongo nu ngamangpaatkeun pangaruhna salaku putra [[Raja Pajajaran]] pikeun nyebarkeun Islam ti [[Cirebon]] ka [[Pasundan]] atawa [[Priangan]]. Bareng jeung anakna, [[Maulana Hasanuddin]], Sunan Gunung Jati ngalakukeun ékspédisi Banten, Pucuk Umum, masrahkeun kakawasaan daérah [[Banten]] nu engkéna jadi [[Kasultanan Banten]]. Dina umurna nu ka 89 taun, Sunan Gunung Jati mundur tina kalungguhanana di karajaan. Kalungguhanana dipasrahkeun ka [[Pangéran Pasaréan]]. Taun [[1568]] Sunan Gunung Jati ngantunkeun dina umur nu ka 120 taun di Cirebon (baheula mah Carbon). Dimakamkeun di daérah [[Gunung Sembung]], [[Gunung Jati]], kurang leuwih 15 km ti kota Cirebon.
8.434

éditan