Béda révisi "Tinju"

1.764 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[Gambar:Ouch-boxing-footwork.jpg|thumb|250px|right|[[Tinju]]]]
 
'''Tinju''' nya éta jenis [[olahraga]] nu dipaénkeun ku dua pamilon nu sarua beuratna kalayan maké tinjuan di seri hiji, biasana nepi ka tilu menit nu biasa disebut [[ronde]]. <ref name="Tinju"> [http://id.shvoong.com/internet-and-technologies/sport/2230083-pengertian-tinju/ Tinju] (Diakses tanggal 19 November 2011) </ref> Dina divisi Olimpiade jeung profesional, pamilon (disebut petinju) ngajauhan bogem lawan samentara manéhna nyoba ninju lawanna. <ref name="Tinju"> </ref> Nilai bakal dibéré nalika bisa ngabogem lawanna di bagian hareup atawa dina cangkéngna, komo lamun di bagian hulu mah bakal dibéré nilai gédé.<ref name="Tinju"> </ref> Petinju nu meunang nilai panggedéna sanggeus [[ronde]] nu ditangtukeun bisa jadi pemenang.<ref name="Tinju"> </ref> Kemenangan ogé bisa dihontal nalika lawan bisa diéléhkeun (atawa KO) jeung teu bisa hudang deui salila sapuluh menit, atawa lamun lawan cedera di tengah-tengah pasanggiri. <ref name="Tinju"> </ref>
 
==Sajarah==
 
Bukti ayana [[olahraga]] [[tinju]] di [[Afrika Utara]] taun [[4000 SM]] jeung [[Mediterania]] taun [[1500]] SM. <ref name="Tinju"> </ref> [[Raja Thesus]], saurang raja [[Yunani Kuno]] nu maréntah nalika taun [[900]] SM nyebutkeun yén manéhna resep nempo lalaki nu [[diuk]] pahareup-hareup sarta patinju-tinju nepi ka diantarana aya nu paéh. <ref name="Tinju"> </ref> Nalika ngalawan, maranéhanana ngeupeulkeun leungeun maké sarung leungeun. <ref name="Tinju"> </ref> [[Olahraga]] [[tinju]] ditarima di olahraga Olimpiade (Yunani Kuno nyebutna Pygme / Pygmachia) taun [[688]] SM, para pamilon dilatih maké kantong tinju (disebut [[korykos]]). <ref name="Tinju"> </ref> Di [[Roma kuno]], petinju biasana penjahat jeung budak. <ref name="Tinju"> </ref> Ahirna, [[tinju]] kasohor nepi ka bangsawan, tapi tindakan ieu dilarang ku [[Raja Augustus]]., <ref name="Tinju"> </ref> Pada tahuntaun [[500]], olahraga tinjuieu dilarang olehku [[Theodoric yang Agung]]. <ref name="Tinju"> </ref>
 
{{Pondok}}
 
[[Kategori:Olahraga]]
[[Kategori:Tinju]]
 
 
[[af:Boks]]
[[an:Boxeyo]]
[[ar:ملاكمة]]
[[ast:Boxéu]]
[[az:Boks]]
[[be:Бокс]]
[[be-x-old:Бокс]]
[[bg:Бокс (спорт)]]
[[bn:মুষ্টিযুদ্ধ]]
[[bo:ཁུར་འཛིང་།]]
[[bs:Boks]]
[[ca:Boxa]]
[[cs:Box]]
[[cy:Paffio]]
[[da:Boksning]]
[[de:Boxen]]
[[el:Πυγμαχία]]
[[en:Boxing]]
[[eo:Boksado]]
[[es:Boxeo]]
[[et:Poks]]
[[eu:Boxeo]]
[[fa:مشت‌زنی]]
[[fi:Nyrkkeily]]
[[fo:Nevaleikur]]
[[fr:Boxe anglaise]]
[[fy:Bokse]]
[[ga:Dornálaíocht]]
[[gd:Dòrnaireachd]]
[[gl:Boxeo]]
[[he:איגרוף]]
[[hi:मुक्केबाज़ी]]
[[hr:Boks]]
[[ht:Bòks]]
[[hu:Ökölvívás]]
[[hy:Բռնցքամարտ]]
[[is:Hnefaleikar]]
[[it:Pugilato]]
[[iu:ᒥᖏᑎᑕᐅᑎᔪᖅ]]
[[ja:ボクシング]]
[[jv:Tinju]]
[[ka:კრივი]]
[[kk:Бокс]]
[[kn:ಬಾಕ್ಸಿಂಗ್]]
[[ko:권투]]
[[ky:Бокс]]
[[lt:Boksas]]
[[lv:Bokss]]
[[mk:Бокс]]
[[ml:ബോക്സിങ്]]
[[mr:बॉक्सिंग]]
[[ms:Tinju]]
[[mwl:Boxe]]
[[my:လက်ဝှေ့ထိုးခြင်း]]
[[nah:Māīxnāmiquiliztli]]
[[nds:Boxen]]
[[ne:मुक्केबाजी]]
[[nl:Boksen]]
[[no:Boksing]]
[[oc:Bòxa anglesa]]
[[pl:Boks]]
[[pms:Bòcs]]
[[pt:Boxe]]
[[ro:Box]]
[[ru:Бокс]]
[[sah:Бокс]]
[[sh:Boks]]
[[si:බොක්සිං]]
[[simple:Boxing]]
[[sk:Box (šport)]]
[[sl:Boks]]
[[sn:Tsiva]]
[[sq:Boksi]]
[[sr:Бокс]]
[[sv:Boxning]]
[[ta:குத்துச்சண்டை]]
[[te:ముష్టి యుద్ధం]]
[[tg:Бокс]]
[[th:มวยสากล]]
[[tl:Suntukan]]
[[tr:Boks]]
[[uk:Бокс]]
[[ur:مکے بازی]]
[[uz:Boks]]
[[vi:Quyền Anh]]
[[wuu:拳击]]
[[yi:באקס]]
[[zh:拳击]]
[[zh-min-nan:Bo̍k-sèng]]
853

éditan