Béda révisi "Sutra"

155 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[Gambar:Chiny Shuzhou tkalnia jedwabiu 07.JPG|thumb|Pemintalan benang sutra dari kepompong ulat sutra.]]
[[Gambar:Meyers b14 s0826a.jpg|thumb|150px|Empat jenis ngengat sutra ternakan yang terpenting.]]
'''Sutra''' atau '''sutera''' Sejarah Sutra
 
'''Sutra''' mangrupa produk ékslusip kaisar [[Cina]] atawa [[Tiongkok]].<ref name="sutra"/> Mimitina sutra dipikawanoh di Cina dina taun [[2700 SM]].<ref name="sutra"/> Cina anu apal kumaha cara nyieun sutra, saha waé anu ngabéjakeun cara nyieuna sutra bakal dipaéhan.<ref name="sutra"/> Ku sabab kitu harga sutra téh mahal, nepi ka sabanding hargana jeung [[emas]].<ref name="sutra">[http://kumpulan.info/fashion/tips/55-tips/150-kain-sutera-indah-istimewa.html Sutra yang Indah dan Istimewa](Dicutat tanggal 21 November 2011)</ref> Ceuk sahaol carita mah baheulana [[Lei-tzu sang]] [[Permaisuri]] ka[[raja]]an harita keur merhatikeun kepompong dina [[tangkal]] [[mulberry]] tuluy éta [[kepompong]] téh dibawa, sabot kitu éta kepompong téh murag kana [[cangkir]] nu eusina [[entéh]] permaisuri.<ref name="sutra1"/> Nalika rék dibawa éta kepompong nu murag téh rubah jadi lambaran [[bola]] anu lemes tur panjang.<ref name="sutra1"/> Ieu sajarah mimitina kapanggih ayana bola sutra.<ref name="sutra1"/> Permaisuri anu manggihan éta bola sutra disebut ''Si Ling-chi'' atawa ''Lady of the Silkworm''.<ref name="sutra1"/> Ku sabab kitu Cina kasohor penghasil kaén sutra anu dipikawanoh di sakabéh alam dunya.<ref name="sutra1"/> Loba padagang anu jualan kaén sutra, jalur pedagang kasebut disebut ''Silk Road'' atawa ''Jalur Sutera''.<ref name="sutra1"> [http://eryanta.com/2010/09/16/kain-sutra-definisi-sejarah-proses-pembuatan/ Kain Sutra/Sutera – Definisi, Sejarah, Proses Pembuatan] (Dicutat tanggal 21 November 2011)</ref>
 
=='''Prosés nyieun sutra'''==
Sutra dihasilkandihasilkeun daritina kepompong ulat[[hileud]] sutra.<ref Ulatname="sutra1"/> Hileud sutra menghasilkanngahasilkeun kepompong yanganu dapatbisa ''dipintal'' menjadijadi serat sutra.<ref Adaname="sutra1"/> ratusanAya jenisratusa ulatjinis hileud sutra, namuntapi sutra yanganu terbaikalus dihasilkandihasilkeun olehku kepompong daritina ulathileud sutra pohontangkal murbei yang memilikianu namangaran ilmiahilmiahna [[Bombyx mori]].<ref name="sutra1"/> Induk sutra dapatbisa menelurkan hinggangahasilkeun 500 butir[[endog]] telur ulathileud sutra seukurananu kepalagedéna saperti [[jarum pentul]].<ref Setelahname="sutra1"/> sekitarSalila 20 haripoé, telurendog tersebutkasebut menetasbarobah menjadijadi ''larva'' ulathileud yanganu sangat kecillaleutik.<ref Larvaname="sutra1"/> ulat ini''Larva'' akanhileud memakanngadahar [[daun]] murbei dengankalayan agresifgancang.<ref Sekitarname="sutra1"/> Sakitar 18 hari kemudianpoé, ukuran badanawak ''larva'' ulathileud tersebut telah membesar hinggangagedéan 70 kali ukuran tubuhawak semulaasalna sertasarta empatopat kali menggantingaganti cangkangnyacangkangna.<ref name="sutra1"/> KemudianSatuluyna ''larva'' ulathileud tersebutkasebut akanbakal terus membesarngagedéan hingganepi beratnyaka mencapaibeuratna 10.000 kali berat semulabeuratasalna.<ref Padaname="sutra1"/> saatNalika ituéta ulathileud sutra akanbakal berwarnabarobah kekuninganwarnana danjadi lebih[[konéng]]jeung padatleuwih ngeusi.<ref Itulahname="sutra1"/> Éta salah sahiji tanda ulathileud sutra akanmimiti mulaingabulen membungkusasup dirinyakana dengan kepompongkapongpong.<ref name="sutra1"/> KemudianSatuluyna kepompong direbusdikulub agarsangkan ''larva'' hileud ulat di dalamnyajerona matimaot.<ref Karenaname="sutra1"/> jikaJadi dibiarkanlamun diantep, ulathileud akanbakal matangasak laluanu menggigitisatuluyna kepompongnyabakal sehinggangégélan tidakkepompong jadi moal bisa digunakanka lagiarah.<ref Setelahname="sutra1"/> ulatSanggeus matihileud maot, serat didina kepompong dapatbisa ''diuraikan'' menjadijadi serat sutra yang sangat halus.<ref Satuname="sutra1"/> buahHiji kepompong sutra dapat menghasilkanbisa untaianngahasilkeun serat sepanjangsapanjang 300 meterméter hingganepi ka 900 meterméter dengananu diameterdiaméterna 10 mikrometermikrométer (1/1000 milimeter).<ref name="sutra1"/> Di seluruhsakabéh duniadunya dalamdina satusataun tahunbisa dapat menghasilkanngahasilkeun total serat sutra sepanjangsapanjang 112,7 milyar kilometerkilométer.<ref atauname="sutra1"/> sekitar 300 kali perjalanan pergi-pulang ke matahari dari bumi! KemudianSatuluyna serat sutra yanganu haluslemes tersebutkudu ''dipintal''.<ref name="sutra1"/> Serat sutra dipintal dengankalayan prosesprosés yanganu menyerupaihampir prosessarua padajeung saatprosés ulatnalika hileud sutra memintalngaminatl kepompongnyakepompongna.<ref Proses itulahname="sutra1"/> yangProsés dibuatéta menjadikaasup alat pemintalan serat sutra untukpikeun dibuatdijieun menjadijadi kain[[kaén]] sutra yanganu indahéndah.<ref name="sutra1"/> Bahan kainkaén daritina sutra inilahieu yanganu kemudiansatuluyna dibuatdijieun menjadijadi berbagaisababaraha produk pakaian[[papakéan]] maupunatawa produk lainnyaséjéna.<ref Beberapaname="sutra1"/> batik kelas terbaik di Indonesia juga menggunakan bahan dari sutra.
 
==catetan==
[[Kategori:Serat]]
[[Kategori:Kain tenunan]]
[[id:Sutra]]
 
{{Link FA|hu}}
 
[[ang:Sīde]]
[[ar:حرير]]
1.725

éditan