Kolécér: Béda antarrépisi

1.446 bita ditambahkeun ,  10 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Gambar:Ultralight aircraft - AirExpo Muret 2007 0131 2007-05-12.jpgthumb|250px|kolecer pesawat ultralight]]
'''Kolécér''' nyaéta wangunannu wangunna silinder kalayansarta bilah-bilah di sisina anu bisa muter dina hiji porosas mwnggunakanngagunakeun [[tanaga]] [[mesin]] atawa aliran [[angin]], [[gas]], sarta cairan.<ref name=sumber1> {{id}} Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve</ref> Sabot muter, kolécér baris ngahasilkeun tanaga dorong. anu kuat ku kituna sanggup menggerakanngagerakkeun hiji barang, kawas anu lumangsung dina kolécér [[kapal]] sarta pesawat[[kapal hiberudara]].<ref name=sumber1></ref> Kolécér kapal perenahna dina tungtung handap awak kapal.<ref name=sumber1></ref> Kolécér kasebut digawé kawas bautbaud anu muter dina porosnyaporosna, luyu jeung tanaga anu beunangdibeunangkeun.<ref name=sumber1></ref> Waktu muter, kolécér nyorong [[cai]] ka arahtujul tukang.<ref name=sumber1></ref> Dorongan ieu pisan anu saterusna mengguerakkanngagerakkeun kapal ka arah hareup.<ref name=sumber1></ref>
==Kolécér kapal==
Kapal leutik ngan ngabogaan hiji kolécér, sedengkeun kapal badag ngabogaan sakurang-kurangna opat kolécér. Jumlah bilah kolécér berkisar antara dua nepi ka tujuh buah, sanajan biasana berjumlah lima atawa opat buah. Bilah-bilah ii umumna ngawangun rubak sarta pondok ku kituna sanggup ngahasilkeun daya dorog anu leuwih badag pikeun kapal kasebut.
Kapal leutik ngan ngabogaan hiji kolécér, sedengkeun kapal badag ngabogaan sakurang-kurangna opat kolécér.<ref name=sumber1></ref> Jumlah bilah kolécér kira-kira antara dua nepi ka tujuh siki, sanajan biasana mah jumlahna téh opat atawa lima siki.<ref name=sumber1></ref> Bilah-bilah ieu umumna wangunna rubak sarta pondok ku kituna sanggup ngahasilkeun daya dorong anu leuwih badag pikeun kapal kasebut.<ref name=sumber1></ref> Kolécér dina kapal badag biasana ngahasilkeun kecepatankacepatan muterna muter100 100rpmrpm (revolutions pér minute) ku kituna sanggup ngusikkeun kapal kalayan kecepatankacepatan kira-kira 20 knot (1knot = 1,85 km/jam) DiameterDiaméter kolécér berkisarkira-kira antara 0,15 m dina kapal anu ukuranana leutik nepi ka 7,6 m dina [[kapal tanker]].<ref name=sumber1></ref> Umumna kolécér kapal dijieun titina [[logam]], kawas [[parunggu]], [[waja]], [[nikel]], [[alumunium]], sarta [[beusi]].<ref name=sumber1></ref>
==Kolécér pesawat hiberKapal Udara==
Kolécér pesawatkapal hiberudara ngabogaan ukuran bilah anu leuwih rampingleutik batan kolécér kapal.<ref name=sumber1></ref> Sajaba ti éta, kolécér peawatkapal hiberudara ogé leuwih hampang ku kituna bisa muter leuwih gancang sarta digawé leuwih efisiensakeudeung.<ref name=sumber1></ref> Bilah kolécér pesawatkapal hiberudara ngabogaan krakteristikkarakteristik wangun anu sarua jeung jangjang pesawatkapal.<ref name=sumber1></ref> Duanana ngabogaan dua penampang sisi anu béda, sisi anu hiji rata sarta sisi anu séjén ngawangun melngkarbudeuran.<ref name=sumber1></ref> Sisi kolécér anu ngawangun budeur éta nyanghareup ka arah hiberna kapal.<ref name=sumber1></ref> Sabot muter, aliran hawa anu nyérélék dina sisi budeuran leuwih kuat batan sisi rata di tukang ku kituna ngahasilkeun tekenan hawa anu leuwih badag di tukang kolécér.<ref name=sumber1></ref>
==Rujukan==
Sisi kolécér anu ngawangun melingkar nyanghareup ka arah hiber. Sabot muter, aliran hawa anu nyérélék dina sisi melingkar leuwih kuat batan sisi rata di tukang ku kituna ngahasilkeun tekanan hawa anu leuwih badag di tukang kolécér.
{{Reflist}}
{{Pondok}}
 
[[Kategori:Konstruksi kapal]]
[[Kategori:Komponén kapal udara]]
 
[[be:Вінт]]
[[be-x-old:Вінт]]
[[bjn:Cangkirik]]
[[ca:Hèlix]]
[[cs:Vrtule]]
[[da:Propel]]
[[de:Propeller]]
[[en:Propeller]]
[[eo:Helico]]
[[es:Hélice (dispositivo)]]
[[et:Propeller]]
[[fa:ملخ (وسیله)]]
[[fi:Potkuri]]
[[fr:Hélice]]
[[he:מדחף]]
[[hi:प्रोपेलर इंजन]]
[[hr:Brodski vijak]]
[[hu:Légcsavar]]
[[io:Helico]]
[[it:Elica]]
[[ja:プロペラ]]
[[ms:Bebaling]]
[[nl:Propeller]]
[[no:Propell]]
[[oc:Eliç]]
[[pl:Śmigło]]
[[pt:Hélice]]
[[ro:Elice]]
[[ru:Винт (лопастной)]]
[[simple:Propeller]]
[[sk:Vrtuľa]]
[[sq:Helika]]
[[sv:Propeller]]
[[sw:Parapela]]
[[tr:Pervane]]
[[zh:螺旋槳]]
956

éditan