Béda révisi "Gonore"

Taya parobahan ukuran ,  10 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
 
Tidak ada ringkasan suntingan
[[gambrgambar:Conjunctivitis 5174.jpg|thumb|300px|Perkara konjungtivitis gonorrheal ngabalukarkeun kalolongan parsial alatan sumebarna bakteri ''N. gonorrhoeae'']]
 
'''Gonoré''' mangrupa panyakit anu dibalukarkeun ku [[baktéri]] ''Neisseria gonorrhoeae'' sarta bisa ngainféksi anggota awak sajaba organ kelamin kawas [[sungut]], [[panon]], [[éngsél]], sarta [[tulang]].<ref name=sumber1> {{id}} Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 222</ref> Dina [[lalaki]], sakapeung kaluar cairan rada koneng ti organ réproduksina.<ref name=sumber1></ref> Dina [[awéwé]], kaluar cairan ti [[organ]] réproduksina warna konéng rada kahejo-hejoan.<ref name=sumber1></ref> Baktéri Neisseria dipikawanoh gampang bermutasi jadi resistén kana antibiotik.<ref name=sumber1></ref> Mangsa inkubasi gonore 2-10 poé sanggeus jaram asup dina awak.<ref name=sumber2> {{id}} Syamsuri, Istamar. Biologi Jilid II Untuk SMA Kelas XI Semester 1. Jakarta: Erlangga. Kaca 157</ref> Awéwé sarta lalaki homoséksual anu ngalakonan hubungan séks ngaliwatan bujur ([[anal séx]]) bisa ngalaman gonore dina rektumna. Nu gering baris ngarasakeun teu merenah di bujurna sarta ti rektumna kaluar cairan. Daérah bujurna kasampak beureum sarta garihal, sarta taina kabungkus ku lendir sarta nanah. Hubungan seksual ngaliwatan sungut (oral sex) jeung nu gering gonore biasana baris ngabalukarkeun gonore dina [[genggerong]] (faringitis gonokokal). Umumna infeksi kasebut henteu ngabalukarkeun tanda-tanda, tapi sakapeung ngabalukarkeun nyeri genggerong sarta gangguan pikeun nelen. Tanda-tanda panyakitna nyaéta karasa nyeri, beureum, bareuh, sarta aya nanahan dina rarangan.<ref name=sumber2></ref> Dina lalaki mecenghul rasa nyeri waktu [[kiih]], tungtung sirit bareuh sarta jadi beureum.<ref name=sumber2></ref> Dina awéwé 60% perkara teu ngalurkeun tanda-tanda.<ref name=sumber2></ref> Tapi aya ogé anu ngalaman rasa nyeri dina waktu kiih sarta keputihan kentel anu warnana téh rada kakonéng-konéngan. Panyakit gonore dina lalaki atawa awéwé mindeng pisan ngabalukarkeun kamandulan.<ref name=sumber2></ref> Dina awéwé mindeng lumangsung ogé radang [[bujur]].<ref name=sumber2></ref> Gonoré anu ditepakeun ti indung ka anakna sabot ngalahirkeun bisa ngabalukarkeun jadi [[lolong]]. Ku alatan iru, gonore kudu geura-giru ditungkulan kalayan intensif.
Hubungan seksual ngaliwatan sungut (oral sex) jeung nu gering gonore biasana baris ngabalukarkeun gonore dina [[genggerong]] (faringitis gonokokal). Umumna infeksi kasebut henteu ngabalukarkeun tanda-tanda, tapi sakapeung ngabalukarkeun nyeri genggerong sarta gangguan pikeun nelen.
Tanda-tanda panyakitna nyaéta karasa nyeri, beureum, bareuh, sarta aya nanahan dina rarangan.<ref name=sumber2></ref> Dina lalaki mecenghul rasa nyeri waktu [[kiih]], tungtung sirit bareuh sarta jadi beureum.<ref name=sumber2></ref> Dina awéwé 60% perkara teu ngalurkeun tanda-tanda.<ref name=sumber2></ref> Tapi aya ogé anu ngalaman rasa nyeri dina waktu kiih sarta keputihan kentel anu warnana téh rada kakonéng-konéngan. Panyakit gonore dina lalaki atawa awéwé mindeng pisan ngabalukarkeun kamandulan.<ref name=sumber2></ref> Dina awéwé mindeng lumangsung ogé radang [[bujur]].<ref name=sumber2></ref> Gonoré anu ditepakeun ti indung ka anakna sabot ngalahirkeun bisa ngabalukarkeun jadi [[lolong]]. Ku alatan iru, gonore kudu geura-giru ditungkulan kalayan intensif.
==Rujukan==
{{Reflist}}
956

éditan