Buka ménu utama

Parobahan

2.221 bita ditambahkeun ,  7 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
{{Islam}}
'''Ékah''', Akikah, asalna ti kecap basa Arab nyaéta 'Aqqa hartosna membelah sarta motong. Nurutkeun istilah hukum Islam, akikah meuncit herwan ingon-ingon dina poé ka tujuh ti kalahiran anank minangka tanda syukur ka Alloh swt.
'''Ékah''', '''Aqiqah''', asalna ti kecap [[basa Arab]] nyaéta '''Aqqa'' hartina ngabeulah sarta motong. Nurutkeun istilah [[hukum Islam]], ekah téh meuncit [[sato ingon-ingon]] dina poé ka tujuh ti kalahiran orok minangka tanda syukur ka [[Allah swt]].<ref name=sumber1> Abdullah, S.Ag. & Helmi, Yusuf, S.Ag. Lembar Kerja Siswa SMA Untuk Kelas X Semester I Agama Islam. Depok; CV.Arya Duta</ref> Hukum akikah nyaéta [[sunah muakad]] hartina sunah anu pohara dinaséhatkaun pikeun kolot anu sanggup, pikeun anu nanggung balanja ankna. Ékah pikeun budak [[lalaki]] nyaéta dua [[embé]] sarta anak awéwé hiji embé.<ref name=sumber1></ref>
==Sarat Sato Ékah==
Sato akikah kudu minuhan sarat kieu:
*Embé atawa domba kudu dina kaayaan cageur atawa henteu cacad<ref name=sumber1></ref>
*Sato anu dipeuncit geus cukup umur (sakurang-kurangna dua taun)
*[[Daging]] ékah sapertilu bagéan pikeun didahar ku anu ékah, sepetilu bagéan pikeun disedekahkeun sarta sepertilu deui pikeun dibagikeun ka nu séjén.
==Fungsi Ékah==
*Minangka piwujudan rasa syukur ka Alloh kana karunian-Na mangrupa kalahiran anak.<ref name=sumber1></ref>
*Ngajarkeun budak pikeun ngaraketkeun diri ka Alloh ti leuleutik
*Nempokeun rasa tanggung jawab kana amanat anu dibikeun Alloh swt
*Ngaraketkeun tali silaturahmi antar tatangga
*Numuwuhkeun sikep kapadulian [[sosial]] ka [[fakir miskin]]
==Hikmah Ékah==
1. Ngahirupkeun [[sunnah]] [[Nabi Muhammad Shallallahu alahi wa sallam]] dina nyontoan Nabiyyullah [[Ibrahim as]] nalika Alloh Subhanahu wa Ta’ala nebus anak Ibrahim anu dipikacinta nyaéta [[Ismail as]].<ref name=sumber2> {{id}} [http://www.aqiqahnikmat.com/2008/08/hikmah-aqiqah.html] (Dicutat tanggal 01 Desember 2011)</ref>
2. Dina aqiqah ieu ngandung unsur panangtayungan ti [[sétan]] anu bisa ngaréwong budak anu kalahir éta, sarta ieu luyu jeung harti hadits, anu hartina: “Saban budak éta kagadé kalayan ékahna.” (Hadits shahih riwayat Ahmad, Lebu Dawud, At Tirmidzi, An Nasai, Sarta Ibnu Majah). Ku kituna budak anu geus dibayar ékahna insya Alloh leuwih katangtayungan ti gangguan sétan anu mindeng ngaréwong barudak. Hal ieu pisan anu dimaksud ku Al Imam Ibunu Al Qayyim Al Jauziyah "yén leupasna manéhna ti sétan kagadékeun ku ékahna".<ref name=sumber2></ref>
==Rujukan==
{{reflist}}
{{pondok}}
 
 
[[Kategori:Tradisi Islam]]
[[Kategori:Budak]]
[[Kategori:Islam]]
 
[[ar:عقيقة]]
[[jv:Aqeqah]]
[[ms:Aqiqah]]
956

éditan