Béda révisi "Gunung Merapi"

123 bita dipupus ,  10 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[gambar:Mount Merapi Crater.jpg|thumb|200px|]]
'''Gunung merapi''' pernahna 30 km arah kalér dayeuh [[Yogyakarta]] (jangkungna penclut 2.968 m dpl, pér 2006).<ref namesumber1name=sumber1> Kadir, Hatib Abdul. 2003. Mari Mendaki Gunung dari Leuseur Sampai Cartenz. Yogyakarta: Penerbit Andi. Kaca 65</ref> Lamun keur ''ngalakonan aktivitas'' haseupna anu boga warna bodas kulawu sarta kahideungan kasampak ngebul ka luhur nyarupaan bulenan [[bulu]] [[domba]].<ref name=sumber1></ref> Ledakan [[lava pijar]] anu hurung mangrupa hal anu unik pangsoranganna pikeun diabadikeun, sabot ditempo dina jero [[peuting]].<ref name=sumber1></ref>
==Akses Pendakian==
Pikeun naék ka penclut [[gunung]] ieu bisa ditempuh ti opat arah panon angin nyaéta jalur [[Selo]], anu mangrupa jalur anu pangamanna, jalur [[Kineharjo]], jalur [[Babadan]], sarta jalur [[Balerante]].<ref name=sumber1></ref>
Dina mangsa ieu mimiti lahir anu dipikawanoh minangka Gunung Merapi anu mangrupa fase mimiti ti kawangunna kalayan kerucut nu can sampurna.<ref name=sumber2></ref> Ekstrusi awalna mangrupa [[lava basaltik]] anu nyieun [[Gunung Turgo]] sarta [[Plawangan]] nu umurna kira-kira 40.000 taun.<ref name=sumber2></ref>Produk kagiatanana diwangun ti batuan kalayan komposisi andesit basaltic ti awan panas, anu ngarékasi lava sarta lahar.
*MERAPI PERTENGAHAN (8000 - 2000 taun ka tukang)
Lumangsung sawatara lééhan lava andesitik anu nyusun pasir Batulawang sarta Gajahmungkur, anu ayeuna katempo di lamping kalér Merapi.<ref name=sumber2></ref> Batuanna diwangun ti aliran lava, anu ngareaksi lava sarta awan panas. Aktivitas Merapi dicirikeun kalayan letusan efusif (lééhan) sarta eksplosif.<ref namesumber2name=sumber2></ref> Kira-kira ogé lumangsung letusan eksplosif kalayan "de¬bris-avalanche" ka arah kulon anu ninggalkeun morfologi tapal-kuda kalayan panjang 7 km, rubak 1-2 km jeung sawatara pasir di lamping kulon.<ref name=sumber2></ref> Dina période ieu kabentuk [[Kawah Pasarbubar]].<ref name=sumber2></ref>
*MERAPI ANYAR (2000 taun ka tukang - ayeuna)
Dina kawah Pasarbubar kabentuk kerucut penclut Merapi anu ayeuna disebut minangka Gunung Anyar anu ayeuna jadi puseur aktivitas Merapi.<ref name=sumber2></ref> Batuan dasar ti Merapi kira-kira saumur Merapi Kolot.<ref name=sumber2></ref> Sedengkeun Merapi anu ayeuna ieu umurna kira-kira 2000 taun.<ref name=sumber2></ref> Letusan badag ti Merapi lumangsung di mangsa katukang anu dina sebaran materialna geus nutupan [[Candi Sambisari]] anu perenahna ± 23 km kidul ti Merapi.<ref name=sumber2></ref> Studi stratigrafi anu dipigawé ku Andreastuti (1999) geus némbongkeun yén sawatara letusan badag, kalayan indek letusan (VEI) kira-kira 4, tipe Plinian, geus lumangsung di mangsa katukang.<ref name=sumber2></ref> Letusan badag pamungkas kalayan sebaran anu cukup lega ngahasilkeun Selokopo tephra anu lumangsung kira-kira kira-kira 500 taun anu katukang.<ref name=sumber2></ref> Erupsi eksplosif anu leuwih leutik katiténan kira-kira 250 taun ka tukang anu ngahasilkeun Pasarbubar tephra.<ref name=sumber2></ref>
 
 
== Tempo ogé ==
* [[Taman Nasional Gunung Merapi]].
* [[Daftar gunung di Indonesia]]
* [[Daftar gunung seuneu di Indonesia]]
==Rujukan==
{{reflist}}
956

éditan