Béda révisi "Pulo Bunaken"

2.320 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Nyieun kaca anyar Bunaken nyaeta hiji pulo nu legana 8,08 km di Teluk Manado, utara Pulo Sulawesi, Indonesia.)
 
[[gambar:Bunaken Marine Park (8).JPG|thumb|200px]]
Bunaken nyaeta hiji pulo nu legana 8,08 km di Teluk Manado, utara Pulo Sulawesi, Indonesia.
'''Bunakén''' nyaeta hiji [[pulo]] nu legana 8,08 km² di [[Teluk Manado]], utara [[Pulo Sulawesi]], [[Indonésia]]. Pulo ieu bisa ditempuh ku [[''speed boat'']] atawa kapal séwaan kalayan perjalan kira-kira 30 menit ti palabuhan dayeuh Manado.<ref name=sumber1> Lubis, Nisrina.2010. Full Traveling Yuk.!. Yogyyakarta: Diva Press.</ref> Di sakuriling Pulo aya [[Taman Laut Bunakén]] anu mangrupa bagian ti [[Taman Nasional Bunakén]].<ref name=sumber1></ref> Taman Laut Nasional Bunaken resmi diadegkeun dina taun [[1991]] sarta mangrupa salah sahiji nu mimiti tina sistem Indonésia anu beuki ngembang dina taman sagarana.<ref name=sumber2> [http://www.north-sulawesi.org/bunaken.html] (Dicutat tanggal 04 Oktober 2011)</ref>
Taman sagara ieu ngabogaan biodiveristas kalautan salah sahiji anu pangluhurna di dunya.<ref name=sumber1></ref> Ayana fasilitas scuba diving ngabalukarkeun loba nu datang ka pulo ieu.<ref name=sumber1></ref> Sacara kabéh, Taman Laut Bunaken ngawengku wewengkon salega 75.265 héktar, kalayan 5 pulo aya di jerona, nyaéta [[Pulo Manado Tua]], Pulo Bunaken, [[Pulo Siladen]],[[Pulo Mantehage]], katut sawatara anak pulona, sarta [[Pulo Naen]].<ref name=sumber1></ref> Sanajan ngawengku wewengkon 75. 265 hektar, lokasi panyalamatan ngan kawates di unggal basisir anu ngalingkung kalima pulo éta. <ref name=sumber1></ref>
Taman Sagara Bunaken ngabogaan 20 titik panyalamatan jeung jerona nu variatif nepi ka 1.344 méter.<ref name=sumber1></ref> Ti 20 titik teuleum, 12 titik teuleum diantarana aya di sakuriling Pulo Bunaken.<ref name=sumber1></ref> Dua belas titik paneuleuman ieu anu pang mindengna didatangan palika sarta nu mikaresep kaéndahan tetempoan handap sagara.<ref name=sumber1></ref> Kalolobaan ti 12 titik panyalameutan di Pulo Bunaken ngajajar ti bagéan tenggara nepi ka bagéan kulon sagara pulo kasebut.<ref name=sumber1></ref> Di wewengkon ieu pisan aya pipinding karang buta anu nangtung vertikal sarta bingkeng ka luhur.<ref name=sumber1></ref> Pipinding karang ieu jadi asal kadaharan pikeun lauk-lauk perairan sakuriling Pulo Bunaken.<ref name=sumber1></ref>
==Rujukan==
{{reflist}}
{{pondok}}
[[Kategori:Pulo di Indonesia]]
 
 
[[de:Bunaken]]
[[en:Bunaken]]
[[fi:Bunaken]]
[[fr:Parc national marin de Bunaken]]
[[ja:ブナケン島]]
[[jv:Pulo Bunaken]]
[[nl:Bunaken]]
[[ru:Бунакен]]
[[sv:Bunaken]]
956

éditan