Béda révisi "Pulo Biawak"

2.600 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Nyieun kaca anyar Pulo Biawak ieu sacara administratif kaasup kadina wewengkon Désa Pabean Ilir Kabupatén Indramayu, perenahna di ucul basisir sagara jawa ± 40 km di palebah kalér basisir In...)
 
'''Pulo Biawak''' ieu sacara administratif kaasup kadina wewengkon [[Désa Pabean Ilir]] [[Kabupatén Indramayu]], perenahna di uculleupas basisir sagara jawa ± 40 km di palebah kalér basisir Indramayu dina posisi 06°56’022’’ LS sarta 108°22’015’’ BT.<ref name=sumber1> {{id}} [http://info.jangkarfm.co.id/2011/06/menguak-sisi-lain-pulau-biawak.html] (Dicutat tanggal 04 Desember 2001)</ref> Kalayan legalegana pulo ± 120 ha, diwangun ti ± 80 ha [[Leuweung bakaubako]] sarta ± 40 ha [[leuweung basisir]] / darat.<ref name=sumber1></ref> Dina mangsa [[pamaréntahan walanda]] pulo ieu geus dijieun Mercusuar anu gunana minangka petanda pikeun hilir mudikna [[parahu]] walanda.<ref name=sumber1></ref> Mercusuar ieu ayeuna geus umuran 138 taun diwangun dina mangsa pamaréntahan Z.M. WILLEM III dina taun 1872, nepi ka ayeuna mercusuar ieu masih kuat nangtung sanajan geus sabaraha kali ngalaman renofasi dina anak tanggana anu geus koropok didahar ku jaman sarta masih boga fungsi minangka pertanda pikeun para pamayang atawa ogé kapal séjénna.<ref name=sumber1></ref>
==Habitat Biawak==
Luyu kalayan ngaranna, pulo ieu mangrupa habitat biawak (Varanus salvator).<ref name=sumber1> {{id}} [http://liburan.info/content/view/12/43/lang,indonesian/] (Dicutat tanggal 04 Desember 2001)</ref> Konon [[reptilia]] éta geus aya saprak pulo kasebut didatangan manusa dina leuwih ti hiji abad anu katukang. Can aya peritungan anu méré data pasti ngeunaan jumlah [[sato]] éta.<ref name=sumber2></ref> Tapi, jumlahna kira-kira ngahontal ratusan ékor.<ref name=sumber2></ref> Maranéhanana hirup di ranca-ranca sarta semak-semak leuweung bakau anu di mana ayana mendominasi daratan éta.<ref name=sumber2></ref> Biawak-biawak kasebut henteu lindeuk.<ref name=sumber2></ref> Biawak biasana ogé nyimpang ka wewengkon imah nu ngajaga menara suar, utamana waktu aya pamayang anu singgah mawa lauk.<ref name=sumber2></ref> Sagarana anu hérang ogé mangrupa surga pikeun ratusan jenis biota sagara jeung wangun sarta kelir anu éndah. <ref name=sumber2></ref> Kaayaan [[terumbu karang]] dina jerona nu tilu méter cukup kénéh alus.<ref name=sumber2></ref> Dumasar data di [[Dinas Perikanan]] dan Kelautan Kabupatén Indramayu]], aya 95 jenis [[lauk]] anu ngawakilan 30 famili, antara séjén lauk zebra (''Dendrichirus zebra''), [[kukupu]] (''Chaetodon chrysurus''), sarta [[merakan]] (''Pterois valiteus''). Kalayan neuleum, lauk-lauk alus éta bisa ditempo mimitina tina kajeroan leuwih kurang saméter. <ref name=sumber2></ref> Hanjakalna, dina taun [[2004]] kaèndahan ieu kungsi kakotoran ku lapisan minyak atah.<ref name=sumber2></ref> Teu dipikanyaho ti mana asal minyak atah kasebut.<ref name=sumber2></ref> Disangka, bahan kotoran éta asalna ti [[kapal tanker]] anu mindeng liwat wewengkon perairan Indramayu.
==Rujukan==
{{reflist}}
{{pondok}}
 
[[Kategori:Pulo di Indonesia|Biawak]]
[[Kategori:Pulo di Jawa Barat|Biawak]]
[[id: Pulau Biawak]]
956

éditan