Béda révisi "Sélér Asmat"

90 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
'''Sélér Asmat''' mangrupa sélér anu aya di [[Papua]], seler ieu kasebut pangsohorna.<ref name=sumber1> {{en}} [http://www.adventureindonesia.com/asmat.htm] (Dicutat tanggal 12 Oktober 2011)</ref> Maranehna kasohor lain alatan dina morona wae tpi ogé alatan ide-ide unik sarta desain ukiran [[kai]] nu éndah.<ref name=sumber1></ref> Ngaran sélér ieu meureun tina kecap Asmat salaku Akat nu nurutkeun kapercayaan orang dinya berarti "Jalma nu bener".<ref name=sumber1></ref> Salian ti eta Asmat ogé aya nu nyebutkeun asalna ti kecap Osamat nu hartina "[[Manusa]] tina tangkal".<ref name=sumber1></ref> Saacan asupna agama Kristen, Asmat dipikanyaho sok perang sarta maham kana agama tradisional, ngan sanggeus asupna zending (misi agama) Walanda anu ngabarkeun Injil pada 1952, loba urang Asmat nu ngamimitian nyokot agama Kristen sarta ninggalkeun kapercayaan karuhunna.
==Penduduk==
Nu nyicingan wewengkon kasebut dibagi jadi dua jumplukan utama; maranéhanana anu cicing di sapanjang [[basisir]] jeung maranéhanana nu cicing di pelosok.<ref name=sumber1sumber2> (id) Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve</ref> Maranéhanana béda dina [[dialék]], cara hirup, struktur sosial, sarta [[upacara]]. Walungan-walungan basisir dibagi deui jadi dua jumplukan, urang Bisman antara Sinesty sarta Walungan Nin, sarta jalma-jalma Simai.
Kira-kira 70.000 Suku Asmat, suku wewengkon pangbadagna, anu sumebar di 100 [[désa]] di wewengkon nu legana kira-kira 27.000 km pasagi hirup di taneuh ranca pasang surut anu pohara badag.<ref name=sumber1sumber2></ref>
==Festival ukiran kai==
Ukiran kai nu dijieun ku Sélér Asmat sok disambungkeun jeung dunya [[roh]], mun teu kitu ukiran téh disebut teu ngandung prinsip éstétika nu objektif.<ref name=sumber1></ref> Loba seni nu asli ti Asmat di antarana nyaéta simbol peperangan, pengayauan, sarta pemujaan prajurit karuhunna.<ref name=sumber1></ref> Salila mangabad-abad Asmat éta riweuh jeung kaperluan pikeun nyenangkeun roh nini moyang, ngahasilkeun kakayaan rongkah anu dirarancang [[perisai]], kano, angka pahatan, sarta [[drum]]. Ukiran kai Asmat dianggap salah sahiji di antara nu pangalusna di dunya.<ref name=sumber1></ref>
956

éditan