Béda révisi "Kolécér"

252 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (mindahkeun Kolecer ka Kolécér)
[[Gambar:Ultralight aircraft - AirExpo Muret 2007 0131 2007-05-12.jpg|thumb|250px|kolecer pesawat ultralight]]
'''Kolécér''' nyaéta nu wangunna silinder sarta bilah-bilah di sisina anu bisa muter dina hiji as ngagunakeun [[tanaga]] [[mesin]] atawa aliran [[angin]], [[gas]], sarta cairan.<ref name=sumber1> {{id}} Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve</ref> Kolecer oge bisa disebut kai atawa awi panjang ipis nu ditengah-tengahna make as sarta muih katebak angin.<ref name=sumber2> Tamsyah, Budi Rahayu. 1996. Kamus Lengkap Sunda-Indonesia, Indonesia-Sunda, Suda-Sunda. Bandung: Pustaka Setia. Kaca 614</ref> Sabot muter, kolécér baris ngahasilkeun tanaga dorong anu kuat ku kituna sanggup ngagerakkeun hiji barang, kawas anu lumangsung dina kolécér [[kapal]] sarta [[kapal udara]].<ref name=sumber1></ref> Kolécér kapal perenahna dina tungtung handap awak kapal.<ref name=sumber1></ref> Kolécér kasebut digawé kawas baud anu muter dina porosna, luyu jeung tanaga anu dibeunangkeun.<ref name=sumber1></ref> Waktu muter, kolécér nyorong [[cai]] ka tujul tukang.<ref name=sumber1></ref> Dorongan ieu anu saterusna ngagerakkeun kapal ka arah hareup.<ref name=sumber1></ref>
==Kolécér kapal==
Kapal leutik ngan ngabogaan hiji kolécér, sedengkeun kapal badag ngabogaan sakurang-kurangna opat kolécér.<ref name=sumber1></ref> Jumlah bilah kolécér kira-kira antara dua nepi ka tujuh siki, sanajan biasana mah jumlahna téh opat atawa lima siki.<ref name=sumber1></ref> Bilah-bilah ieu umumna wangunna rubak sarta pondok ku kituna sanggup ngahasilkeun daya dorong anu leuwih badag pikeun kapal kasebut.<ref name=sumber1></ref> Kolécér dina kapal badag biasana ngahasilkeun kacepatan muterna 100 rpm (revolutions pér minute) ku kituna sanggup ngusikkeun kapal kalayan kacepatan kira-kira 20 knot (1knot = 1,85 km/jam) Diaméter kolécér kira-kira antara 0,15 m dina kapal anu ukuranana leutik nepi ka 7,6 m dina [[kapal tanker]].<ref name=sumber1></ref> Umumna kolécér kapal dijieun tina [[logam]], kawas [[parunggu]], [[waja]], [[nikel]], [[alumunium]], sarta [[beusi]].<ref name=sumber1></ref>
956

éditan