Béda révisi "Analisis varian"

170 bita dipupus ,  17 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Dina [[statistik]], '''analysisanalisa of variancevarian''' ('''ANOVA''') isnyaeta a collection ofkumpulan [[statistical model|model statistis]]s andsarta theirprosedur associatednu procedurespakait whichnu comparengabandingan meansmean byku splittingnukerkeun thesakabeh overallvarian observedobservasi variancekana intosababaraha different partsbagian. Teknik Theanalisa initialvarian techniquesmimiti ofdiwanohkeun the analysis of variance were pioneered by theku [[statistician|statistikawan]] andjeung [[geneticist|ahli genetik]] [[Ronald Fisher]] indina thetaun [[1920s1920]]-an andsarta [[1930s1930]]-an. ThereAya aretilu threekelas conceptualkonsep classes of suchmodel modelsnyaeta:
 
*FixedModel efek-effectsfixed modelnu assumesnganggap that theyen data comeasalna fromtina [[normalsebaran distribution|normal|populasi populationsnormal]] whichnu differmibanda innilai theirmean meansbeda.
 
*Model efek-random nu nganggap yen data dijelaskeun sacara hirarki ku bedana populasi nu beda dina konstrain hirarki.
*Random-effects models assume that the data describe a hierarchy of different populations whose differences are constrained by the hierarchy.
 
*MixedModel modelscampuran describenu situationsngajelaskeun wherekaayan bothboh efek fixed andatawa random effects are presentaya.
 
Teknik dasarna nyaeta ngabagi total jumlah kuadrat kana sababaraha komopen pakait kana efek dina model. Contona, rek nembongkeun ANOVA sederhana ku make hiji ''perlakuan'' dina tingkat nu beda. (Lamun tingkat perlakuan bisa diitung sarta efekna linier, analisa [[régrési liniér]] bisa dipake).
The fundamental technique is a partitioning of the total sum of squares into components related to the effects in the model used. For example, we show the model for a simplified ANOVA with one type of treatment at different levels. (If the treatment levels are quantitative and the effects are linear, a [[régrési liniér]] analysis may be appropriate.)
 
: <math>SS_{\hbox{Total}} = SS_{\hbox{Error}} + SS_{\hbox{Treatments}}</math>
 
TheJumlah numbertingkat of degrees of freedomkabebasan (abbreviateddisingkat ''df'') canbisa bedibagi-bagi partitionedku incara anu similarsarua waysarta andhususna specifies thedina [[sebaran Chi-kuadrat]] whichnu describesngajelaskeun thehubungan associatedjumlah sums of squareskuadrat.
 
: <math>df_{\hbox{Total}} = df_{\hbox{Error}} + df_{\hbox{Treatments}}</math>
 
== Fixed-effectsModel modelfixed-efek ==
 
Model fixed-efek analisa varian dipake keur kaayaan dimana nu ngagawekeun percobaan ngabogaan sababaraha perlakuan dina percobaanna, unggal percobaan ngan mangaruhan kana mean sebaran normal tina ''variabel nu mangaruhan'' tadi.
The fixed-effects model of analysis of variance applies to situations in which the experimenter has subjected his experimental material to several treatments, each of which affects only the mean of the underlying normal distribution of the ''response variable''.
 
== Model efek-random ==
5.857

éditan