Buka ménu utama

Parobahan

21 bita ditambahkeun ,  7 tahun yang lalu
m
r2.7.3) (bot Ngarobih: or:ଭେନେଜୁଏଲା; kosmetik perubahan
|national_motto =
|national_anthem = ''[[Gloria al Bravo Pueblo]]''
|languages_type = [[Basa resmi]]<br />jeung<br />[[Basa nasional]]
|languages = [[Basa Spanyol]]{{Ref label|languages|2|none}}
|ethnic_groups =
|cctld = [[.ve]]
|calling_code = [[+58|58]]
|footnotes = {{note label|name|1|none}} "Républik Bolivar Vénézuéla" geus jadi judul lengkep resmi ti diadopsina konstitusi nu anyar ([[Konstitusi Vénézuéla|1999]]), basa nagara ieu ngaranna dirobah pikeun ngahormatan [[Simón Bolívar]].<br />{{note label|languages|2|none}} Konstitusi ngakuan ogé sadaya [[basa pribumi di Amérika|basa pribumi]] nu dipaké di nagara ieu.<br />{{note label|area|3|none}} Total aréa ngan ngawengku wewengkon nu diadministrasi ku Vénézuéla.<br />{{note label|currency|4|none}} Dina 1 Januari 2008, bolivar nu anyar, ''bolívar fuerte'' (kode ISO 4217: VEF), ajénna 1.000 VEB, dipikawanohkeun.
}}
[[FileGambar:ChacaoAltamiraView2004-8.jpg|thumb|Caracas]]
[[FileGambar:Maracaibo cumulonembo.jpg|thumb|Maracaibo]]
[[FileGambar:ValenciaVenezuela.jpg|thumb|Valencia]]
'''Vénézuéla''' ({{IPA-es|be̞ne̞ˈswe̞la|lang}}), resmina disebut '''Républik Bolivar Vénézuéla''' ([[Basa Spanyol]]: ''República Bolivariana de Venezuela''), nyaéta hiji nagara [[tropis]] di bagian kalér buana [[Amérika Kidul]]. Nagara ieu wawatesan jeung [[Kolombia]] di kulon, [[Guyana]] di wétan, sarta [[Brasil]] di kidul. Vénézuéla baheulana [[Panjajahan Spanyol di Amérika|dijajah ku Spanyol]] dina 1522, ngéléhan pambarotakan ti [[urang pribumi Vénézuéla|urang pribumi]]. Nagara ieu jadi jajahan Spanyol di Amérika nu kahiji nu merdika ([[Républik Kahiji Vénézuéla|dina 1811]]), tapi teu ngadegkeun kamerdikaan kalawan aman nepi ka 1821 (awalna salaku hiji departemén ti républik féderal [[Gran Colombia]], miboga kamerdikaan pinuh dina 1830). Vénézuéla mangrupakeun hiji [[républik]] [[féderasi|féderal]] [[sistim présidénsial|présidénsial]] nu ngawengku [[Nagara bagian di Vénézuéla|23 nagara bagian]], [[Distrik Ibu Kota Vénézuéla|Distrik Ibu Kota]] (ngawengku [[Caracas]]), sarta [[Depéndensi Féderal Vénézuéla|Depéndensi Féderal]] (ngawengku pulo-pulo leupas basisir Vénézuéla).
 
== Babagian ==
{{Main|Nagara bagian di Vénézuéla|Région di Vénézuéla}}
Vénézuéla dibagi kana 23 nagara bagian (''estados''), 1 [[Distrik Ibu Kota Vénézuéla|distrik ibu kota]] (''distrito capital'') nu ngarujuk ka kota Caracas, sarta [[Depéndensi Féderal Vénézuéla|Depéndensi Féderal]] (''Dependencias Federales'', hiji wewengkon husus). Vénézuéla leuwih jauhna dibagi kana 335 [[kotamadya]] (''municipios''); nu mana dibagi ka [[kagaréjaan]] (''parroquias''). Nagara-nagara bagianna dikumpulkeun ka 9 région administratif (''regiones administrativas''), nu ngadeg taun 1969 dumasar dékrét présidén.
{{Venezuelan subdivisions}}
 
== Tempo ogé ==
*[[List of Venezuelans]]
*[[Daptar nagara]]
 
== Rujukan ==
Réngking HDI:
{{cite web|url=http://hdrstats.undp.org/en/countries/profiles/VEN.html|title=Human Development indicator for the Bolivarian Republic of Venezuela|year=2011|publisher=United Nations|accessdate=5 November 2011}}
{{Reflist}}
 
== Tumbu kaluar ==
{{Sisterlinks}}
* [http://www.gobiernoenlinea.ve/ E-Government] {{es icon}}
}}
{{Navboxes
|title=[[ImageGambar:Gnome-globe.svg|30px]]&nbsp;Géografi lokal
|list =
{{Countries of South America}}
 
{{DEFAULTSORT:Venezuela}}
[[CategoryKategori:Vénézuéla| ]]
[[CategoryKategori:Nagara Karibia]]
[[CategoryKategori:Nagara féderal]]
[[CategoryKategori:Urut jajahan Spanyol]]
[[CategoryKategori:Nagara G15]]
[[CategoryKategori:Anggota OPEC]]
[[CategoryKategori:Nagara di Amérika Kidul]]
[[CategoryKategori:Nagara nu maké basa Spanyol]]
[[CategoryKategori:Nu ngadeg taun 1811]]
[[CategoryKategori:Anggota Uni Nagara Amérika Kidul]]
[[CategoryKategori:Anggota Pasarikatan Bangsa-Bangsa]]
 
[[ace:Vènèzuèla]]
[[nv:Benezoʼééla]]
[[oc:Veneçuèla]]
[[or:ଭେନୁଜୁଏଲାଭେନେଜୁଏଲା]]
[[os:Венесуэлæ]]
[[pag:Venezuela]]
17.413

éditan