Béda révisi "Ékuinoks"

1 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
m
r2.7.3) (Robot: Mengubah sr:Равнодневница menjadi sr:Равнодневица; kosmetik perubahan
m (r2.7.1) (bot Nambih: sw:Sikusare)
m (r2.7.3) (Robot: Mengubah sr:Равнодневница menjadi sr:Равнодневица; kosmetik perubahan)
{{solstice-equinox}}
[[ImageGambar:Earth-lighting-equinox EN.png|thumb|300px|Kumaha Srangenge nyaangan Bumi nalika poe ékuinoks]]
'''Ékuinoks''' atawa ''equinox'' nyaeta kaayaan nalika [[srangenge]] nyaangan langsung kana [[katulistiwa]]. Aya dua ekuinoks unggal [[taun]]. Ekuinoks bisa boga harti oge yen lilana dua poe nalika kajadian. Dina poe eta, [[beurang]] katut [[peuting]] bisa disebut sarua lilana. Kecap ''equinox'' asalna tina dua kecap [[bbasa Laten|Laten]] nu hartina "sarua" ''("equal")'' katut "peuting" ''("night")''.
Sapanjaang poe equinox, wanci caang beurang nyaeta 12 jam - sarua jeung peutingna. Poe katut wanci pastina nalika hal ieu kajadian gumantung kana sakumaha jauhna lamun diukur ti [[katulistiwa]]. Kajadian sakitar [[23 Maret]] jeung [[21 September]]. Titik malik panonpoe kajadian tanggal 20 Juni din ainterval ganjil.
Wanci caang beurang rada gampang diukur. Ieu dilakukeun di sawatara kabudayaan nalika [[festival|festival-festival]] dirayakeun nalika ekuinoks.
 
== Tempo oge ==
* [[Titik malik panonpoé]]
 
{{wanci-pondok}}
 
[[CategoryKategori:Wanci]]
[[CategoryKategori:Fénoména astronomis]]
 
[[ang:Efenniht]]
[[sn:Tsazahusiku]]
[[sq:Ekuinoksi]]
[[sr:РавнодневницаРавнодневица]]
[[sv:Dagjämning]]
[[sw:Sikusare]]
17.479

éditan