Béda révisi "Katalis"

9 bita dipupus ,  16 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
 
Katalis ngajadikeun réaksi bisa lumangsung leuwih gancang atawa bisa lumangsung dina suhu nu leuwih handap alatan parobahan nu dipicuna dina réaktan. Katalis nyadiakeun jalur séjén nu [[énergi aktivasi]]na leuwih handap pikeun lumangsungna réaksi. Molekul nu teu mibanda énergi pikeun meta atawa énergina handap teuing sahingga réaksina bakal lila pisan jadi bisa meta ku ayana katalis. Katalis ngurangan énergi nu dipikabutuh pikeun lumangsungna réaksi.
 
Dua kategori utama katalis nyaéta katalis homogén jeung hétérogén. Katalis hétérogén aya dina fase nu béda ti réaktan dina réaksi nu dikatalisanana, sedengkeun katalis homogén aya dina fase nu sarua. AConto simplepikeun modelkatalis forhétérogén heterogeneousnyaéta catalysiskatalis involvesnu thenyadiakeun catalystbeungeut providingsangkan a surface on which the reactantsréaktan (oratawa [[substrate|substratessubstrat]]) temporarilysamentara becomebisa adsorbedkajerap. BondsBeungkeut inna thesubstrat substratejadi becomelemah weakenedsahingga sufficientlyproduk foranyar newbisa products to be createddihasilkeun. TheBeungkeut bondsantara betweenproduk thejeung productskatalis andleuwih the catalyst are weakerlemah, so thesahingga productssalajengna areprodukna releasedlésot.
 
Katalis homogén umumna meta jeung hiji atawa leuwih réaktan pikeun ngabentuk sarupaning panengah kimiawi (''chemical intermediate'') nu salajengna meta pikeun ngabentuk produk réaksi ahir, dina prosés nu ngalahirkeun deui katalisna. Di handap ieu hiji skéma réaksi katalitik, C nunjukkeun katalisna:
Homogenous catalysts generally react with one or more reactants to form a chemical intermediate that subsequently reacts to form the final reaction product, in the process regenerating the catalyst. The following is a typical catalytic reaction scheme, where C represents the catalyst:
 
:A + C → AC (1)
:B + AC → AB + C (2)
 
Najan katalisna (C) kahakan ku réaksi 1, salajengna kaluar deui dina réaksi 2, sahingga réaksi gemblengna jadi:
Although the catalyst (C) is consumed by reaction 1, it is subsequently produced by reaction 2, so for the overall reaction:
 
:A + B + C → AB + C
 
katalis teu kahakan atawa dihasilkeun. [[Énzim]] ngarupakeun biokatalis. Mangpaat "katalis" dina jihat budaya nu leuwih lega sacara kasarna mah analog sarupa/analog jeung nu dipedar di dieu.
the catalyst is neither consumed nor produced. [[Enzyme]]s are biocatalysts.
Use of "catalyst" in a broader cultural sense is in rough analogy to the sense described here.
 
Sababaraha katalis nu kawentar nu kungsi dikembangkeun nyaéta [[katalis Ziegler-Natta]] nu dipaké ngahasilkeun sacara massal [[poliétilén]] jeung [[polipropilén]]. Réaksi katalitik nu pangdipikawanohna di antarana [[prosés Haber]] pikeun sintésis [[amonia]], nu maké [[beusi]] salaku katalis.
Some of the most famous catalysts ever developed are the [[Ziegler-Natta catalyst]]s used to mass produce [[polyethylene]] and [[polypropylene]].
[[Konvérter katalitik]] ngancurkeun sababaraha produk gigir pembakaran dina mobil, dijieunna tina [[platinum]] jeung [[rhodium]].
Probably the best-known catalytic reaction is the [[Haber process]] for [[ammonia]] synthesis, where ordinary [[iron]] is used as a catalyst.
[[Catalytic converter]]s break down some of the nastier byproducts of automobile exhaust. They are made from [[platinum]] and [[rhodium]].
 
==Tempo ogé==
11.771

éditan