Béda révisi "Kecap (basa Sunda)"

273 bita ditambahkeun ,  14 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (kat)
{{Tata Basa Sunda}}
 
==Warna jeung Wangun Kecap==
| '''kecap ...''' || '''nyaéta ...'''
|-
| '''asal''' || kecap anu teu kungsi ngalaman parobahan
|-
| '''rundayan''' || kecap asal anu geus dirarangkénan
|-
| '''rajékan''' || kecap anu diwangun ku cara ngarajék kecap asal
|-
| '''kantétan''' || kantétan dua atawa leuwih kecap asal anu mibanda harti anyar.
|-
|}
 
'''Warna/Rupa Kecap''' kabagi dua:
 
{| border="1" cellspacing="0" cellpadding="2"
| || '''kecap ...''' || '''nyaéta ...'''
|-
| rowspan="6" | '''Kecap Lulugu'''
| '''barang''' || kecap anu nuduhkeun barang atawa ngaran nu dianggap barang.
|-
| '''sulur''' || kecap anu dipaké pikeun nyuluran atawa ngaganti kecap barang.
|-
| '''pananya''' || kecap anu dipake pikeun nanya
|-
| '''pagawéan''' || kecap anu nuduhkeun kalakuan, paripolah, atawa pagawéan jalma atawa mahluk séjénna.
|-
| '''sipat''' || kecap anu nuduhkeun sipat atawa kaayaan barang atawa nu dianggap barang.
|-
| '''bilangan''' || kecap anu nuduhkeun bilangan, jumlah, beungkeutan, kumpulan, atawa tahapan.
|-
| rowspan="7" | '''Kecap Pancén'''
| '''panganteb''' || kecap pikeun ngantebkeun babagian kalimah anu dipentingkeun ({{en}}: ''emphasis'').
|-
| '''panganteur''' || kecap disahareupeun hiji kecap pikeun nganteurkeun kecap éta sangkan leuwih anteb tur écés.
|-
| '''panambah aspék''' || kecap pikeun nuduhkeun lumangsungna hiji kajadian.
|-
| '''panambah modalitas''' || kecap anu nuduhkeun sikep panyaturna waktu nyanghareupan jalma séjén.
|-
| '''pangantét''' || kecap sahareupeun kecap barang pikeun ngantétkeun kecap barang éta jeung kalimah utamana.
|-
| '''panyambung''' || kecap anu dipaké pikeun nyambungkeun kecap jeung kecap, atawa babagian kalimah.
|-
| '''panyeluk''' || kecap nu dipaké pikeun ngébréhkeun bituna rarasaan.
|-
|}
'''Kecap panuduh luareun wacana'''
{| border="1" cellspacing="0" cellpadding="2"
| '''kecap...''' || '''dipaké pikeun...''' || '''conto kalimah'''
|-
| ''dieu'' || nuduhkeun nu deukeut || ...
 
==Kecap bilangan==
 
'''Kecap bilangan''' aya sawatara rupa:
 
{{Kecap bilangan}}
 
===Kecap panuduh bilangan===
'''Kecap panuduh bilangan''', nyaéta kecap anu dikantétkeun kana kecap bilangan utama jeung anu geus tangtu pikeun barang, jelema, jsb.
{{Kecap panuduh bilangan}}
 
[[Kategori:Basa Sunda]]
912

éditan